Via een onbeveiligde wifi-verbinding kunnen hackers ook malware verspreiden. Als in jouw instellingen het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan, kan de hacker eenvoudig geïnfecteerde software op je computer installeren. Sommige slimme hackers zijn er zelfs in geslaagd om het verbindingspunt zelf te hacken.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
In de Google Home-app of de Google Wifi-app kun je zien hoeveel persoonlijke apparaten zijn verbonden met je wifi-netwerk.
Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Deze gegevens kan hij gebruiken voor identiteitsfraude, om in te inloggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts.
Ga naar het Configuratiescherm. Klik op Netwerkstatus. Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren. De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt.
Als u geen sterk routerwachtwoord hebt ingesteld, kan een hacker uw router binnen een paar minuten binnendringen. Zodra de hacker de controle heeft overgenomen, kan deze uw routerinstellingen wijzigen, zich toegang verschaffen tot uw internetgegevens of zelfs malware op uw router installeren.
Via een onbeveiligde wifi-verbinding kunnen hackers ook malware verspreiden. Als in jouw instellingen het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan, kan de hacker eenvoudig geïnfecteerde software op je computer installeren. Sommige slimme hackers zijn er zelfs in geslaagd om het verbindingspunt zelf te hacken.
Het simpele antwoord is: hoogstwaarschijnlijk niet, maar technisch gezien absoluut wel. Als jij bij tante of bij kennissen gebruik maakt van hun WiFi met hun medeweten dan is de kans heel erg klein dat deze mensen het kunnen zien, simpel vanwege het feit dat ze daar geen moeite voor (willen) doen.
Vrees niet! Je ouders kunnen je internetgeschiedenis niet zien op de internetrekening. Er zijn bepaalde dingen die uw Internet Service Provider (ISP) via andere wegen kan vertellen, maar ze kunnen uw surfgeschiedenis niet uit de internetrekening halen.
Zo'n router heeft meestal een webinterface die u kunt openen door het adres 192.168.0.1 of 192.168.1.1 in het adresveld van uw browser te typen en in te loggen met uw administrator-wachtwoord (zie de handleiding van uw router). In die webinterface zoekt u het tabblad dat de verbonden toestellen toont.
Fing is de #1 netwerkscanner: hij ontdekt alle apparaten die op uw wifi zijn aangesloten en identificeert ze met onze gepatenteerde technologie die ook wordt gebruikt door fabrikanten van routers en antivirusbedrijven over de hele wereld.
Hoeveel mensen kunnen op je wifi? Een standaard wifi-modem kan gemiddeld tien apparaten een goede wifi-verbinding bieden. Dus om antwoord te geven op je vraag: als er verder geen apparaten met wifi zijn verbonden, kunnen tien mensen met hun telefoon, tablet of laptop internetten via jouw wifi-modem.
Als je technisch onderlegd bent, kun je de apparaten in je netwerk opsporen via je modem of router. Bij de DHCP-instellingen zie je welke IP-adressen er zijn uitgedeeld. Helaas wordt de apparaatnaam meestal niet getoond en zie je alleen een technisch adres van het verbonden apparaat (MAC-adres).
De modem/router-combinatie weet aan de hand van IP-adressen precies welke apparaten er op het netwerk zijn aangemeld. Surf naar het IP-adres van de router, in veel gevallen is dat http://192.168.1.1 of http://192.168.178.1. Log vervolgens met een gebruikersnaam en wachtwoord in op het beheerpaneel.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Justitie kan in specifieke gevallen wel vragen om internetverkeer van verdachten te monitoren. In dat geval wordt er een 'tap' geactiveerd die je gerust kan vergelijken met een telefoontap. De politie kijkt dan mee met het gemonitorde internetverkeer.
Mocht je het vermoeden hebben dat je WiFi netwerk gehackt is raad ik je aan in elk geval het wachtwoord te wijzigen en eventueel ook het SSID van het WiFi netwerk. Zo zal de mogelijke hacker in elk geval een nieuwe poging moeten doen om binnen te komen.
Een hacker die over je IP-adres beschikt, kan al die poorten uitproberen om een verbinding tot stand te brengen en zo je smartphone of computer binnendringen om informatie te stelen. Als een crimineel toegang tot je toestel heeft, kan hij er bovendien malware op installeren die je IP-adres onthult.
De makkelijkste manier om je wifi-wachtwoord te achterhalen is door naar je router of modem te kijken. Deze heeft standaard het wachtwoord op de achterkant staan. Met een sticker vind je die. Zoek naar termen als 'Wifi-wachtwoord', 'WPA-wachtwoordzin', 'Draadloze veiligheidssleutel' of 'Standaard wachtwoord'.
De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons. Deze apparaten maken gebruik van frequenties die het wifi-signaal behoorlijk verstoren.