Niet alleen aantrekkelijk voor het parfumeren van diverse cosmetica, ook vlinders, bijen en hommels houden van de geur van lavendel. Lavendel bevat veel nectar en bloeit van juni tot en met augustus. De Sophora dankt zijn bijnaam aan de naar honing ruikende bloemen.
Dit zijn bloemen waar insecten dol op zijn: vlinderstruik, wilde kamperfoelie, lavendel, marjolein, tijm, salie, ijzerhard, kruipend zenegroen, herfstaster, koninginnekruid, adderwortel, hemelsleutel, zonnehoed, valeriaan, klimop, paardenbloem, grote teunisbloem, look-zonder-look, kaasjeskruid, kattenstaart, ...
Lavendel. Kruiden doen het altijd goed bij bijen en hommels. Met lavendel (Lavandula) in je tuin ben je dan ook verzekerd van het nodige zoemende gezelschap tijdens de zomerdagen. Tel daar de heerlijke geur en de prachtige paarse bloemenzee nog eens bij op, en de lavendel blijkt dé must have voor deze zomer.
Bijen bestuiven bijvoorbeeld aardbeien en blauwe bessen, maar ook peren en appels. Voor appels is onderzocht hoeveel bijen nu precies bijdragen en dit hangt samen met de kwaliteit. Een appelbloem bestaat uit vijf kleine deelbloemetjes die deels door bijen worden bestoven, maar ook door de wind.
HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur.
Vlinder- of bijenplanten zijn planten die nectar produceren waar bijen, vlinders en andere nuttige insecten baat bij hebben. Door de aanwezigheid van insecten ontstaat een biologisch evenwicht in de tuin en krijgen plagen geen kans.
Zo vinden honingbijen UV licht aantrekkelijk, de kleuren blauw en groen minder.
Kijk bijvoorbeeld eens uit naar marjolein (Origanum), ijzerhard (Verbena bonariensis), kattekruid (Nepeta), rode zonnehoed (Echinacea), koninginnenkruid (Eupatorium), guldenroede (Solidago) en het zeepkruid (Saponaria officinalis).
Bijen kunnen de kleur paars duidelijker zien dan andere kleuren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de beste bijenplanten paarse bloemen hebben. Denk bijvoorbeeld aan lavendel (Lavandula), sieruien (Allium), vlinderstruik (Buddleja) en kattenkruid (Nepeta faassenii).
lavendel: is naast een heerlijk geurende plant een heel goede plant (vol nectar) voor vooral bijen.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Doordat klimop bloeit in een periode dat veel andere planten ermee ophouden, is deze plant ideaal voor bijen en zweefvliegen die nog op zoek zijn naar nectar. Maar ook heel veel vlindersoorten zijn blij met deze late bron van nectar. Zo kunnen ze voor de winterrust nog een goede maaltijd nuttigen.
Populaire planten zoals petunia's, hortensia's, begonia's, de meeste rozen en pelargoniums trekken nauwelijks vlinders, hommels of bijen aan. Ook siergrassen en varens behoren niet tot de bloemplanten en zullen dus ook geen bijen lokken.
De nectar en het stuifmeel uit bloemen is hun eerste levensbehoefte. Maar als we om ons heen kijken zien we steeds minder bloemen bloeien. Terwijl bijen bloemen juist zo hard nodig hebben, vanaf het eerste moment dat ze in het voorjaar beginnen te vliegen, tot laat in de herfst.
Kruiden zijn ook typische bijenlokkers: Bieslook, oregano, salie, rozemarijn, dille, tijm, kamille, basilicum, koriander, kervel, lavas, borage (komkommerkruid), munt en lavendel. Mocht je geen vakken over hebben, dan zet je de kruiden gewoon in potten.
Een paar zeer goede soorten zijn, in volgorde van bloeitijd: de wilg, esdoorn, paardenkastanje, acacia en de linde. Deze bomen leveren veel stuifmeel en nectar die bijen voor hun bestaan nodig hebben. Daarnaast zijn er nog veel andere soorten en uiteraard mogen we ook de fruitbomen niet vergeten.
Honingbijen verzamelen alleen nectar, honing, stuifmeel en water. Ze komen dus niet zoals wespen snoepen van je frisdrank of ijs want daar houden ze niet van. Veel planten en bomen hebben in hun bloemen nectar zitten. Bijen en hommels vinden dit heel lekker en zuigen dit op uit de bloem.
Zodra de bij rondkruipt in een mannelijke bloem komen er stuifmeelkorrels op de rug. Vol stuifmeel zoekt de bij naar een vrouwelijke bloem, daar zoekt hij ook nectar. Terwijl ze dat doet blijft een deel van het stuifmeel kleven aan de stamper van de vrouwelijke bloem. Dit noemen we bestuiving.
Als 20.000 bijen uit een bijenkorf meerdere keren per dag uitvliegen kunnen ze 20 miljoen bloemen of meer per dag bestuiven.
Een- en tweejarige zaaien
April is een goede maand om te zaaien. Naast inheemse soorten kun je honingbijen, hommels en solitaire bijen ook prima helpen met het zaaien van gemengde cultuursoorten. Denk hierbij aan: mosterd, Phacelia, korenbloem, boekweit, kaasjeskruid en goudsbloem. Dit zijn makkelijk kiemende soorten.