Controleer ook uw kleding. U kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60ºC wassen of de kleding na het wassen in de wasdroger stoppen. Dan gaan teken dood.
Over de teek
Als er een mens of dier voorbijkomt, laten ze zich daarop vallen en bijten zich vast in de huid. Gedurende een dag of vijf zuigen ze zich vol bloed, totdat ze verzadigd zijn.
Bij afwezigheid van een gastheer kan de larve wel 2 jaar hongeren. De 8-potige nimfen klimmen, net zoals de larven, naar de toppen van vegetatie en wachten tot er een gastheer langskomt. Ze gaan extreem zuinig met hun energie om en kunnen tot wel 1 jaar hongeren.
Spoel de teek ook liever niet door de wc of de gootsteen; de ziektes kunnen dan in het drinkwater terechtkomen.
Een teek kan niet door je kleding bijten, maar wel over je kleding lopen.
Een plakkende kledingroller of kleefroller, kan bij het controleren van de kleding een handig hulpmiddel zijn. Hoewel teken de wasmachine (< 60 graden) vaak overleven, gaan ze meestal wel dood als je de kleding een half uur in de wasdroger doet, teken kunnen niet tegen droge lucht.
Haal een teek zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert. Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit.
Verwijder de teek zonder te draaien en zonder de teek te beschadigen. Zorg dat je er niet in knijpt aangezien er dan een kans is dat de teek 'zichzelf leeg maakt' en het risico op een tekenbeetziekte verhoogt. Pak met behulp van een tekenpincet, of tekentang de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast.
Kokend water
Hoe dan wel? Je gooit de teek in een bakje, zet de waterkoker aan en gieten maar. Zo gaat de teek meteen dood.
Ook niet veilig is de teek tussen duim en wijsvinger vast te pakken en omhoog te trekken. Zo kun je de teek platdrukken, met ook weer tot gevolg dat de bacteriën in je lichaam komen. Veel beter is om een speciale tekentang te gebruiken. Bij de drogist kun je deze krijgen.
Als de teek zich nog niet heeft volgezogen, zie je een donker puntje dat vastzit in de huid. Als de teek zich al wel heeft volgezogen met bloed is deze plek groter en bolvormiger. Als de teek niet meer in de huid zit, is de beet van een teek lastig te onderscheiden van een muggenbeet.
Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de lymebacterie bij zich. De bacterie wordt niet bij elke tekenbeet overgedragen. Heb je de ziekte van Lyme, dan kun je last krijgen van een vlek of kring rondom de plek van de tekenbeet. Andere mogelijke verschijnselen zijn koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn.
Zodra de teek zich voedt met bloed, ziet hij eruit als een grijs of bruin bolletje en kan dan tot wel 1 cm groot worden. Daarna laat hij vanzelf los. Lees dit artikel verder om te zien waarom je de teek, ook al laat hij uiteindelijk zelf los, zo snel mogelijk moet verwijderen.
Teken gaan extreem zuinig met hun energie om en kunnen meer dan een jaar zonder voedsel, sommige soorten wel 5 jaar. Teken zitten te wachten tot een gastheer langskomt in struikgewas, lage bomen maar vooral op vochtige grassprieten.
De volwassen vrouwtjesteek legt eieren nadat ze is volgezogen met bloed. Daarna gaat de teek dood.
Teken kunnen zich overal op het lichaam vastbijten. Ze zitten het liefst in liezen, holte van de knieën, oksels of tussen de billen. Ook bij randen van het ondergoed, achter de oren en waar je haar begint.
Eenmaal op een mens of dier aangekomen kruipt de teek over het lichaam (met ongeveer dezelfde loopsnelheid als een lieveheersbeestje) op zoek naar een geschikte plek om zich vervolgens - doorgaans zonder dat je het voelt - in de huid vast te gaan bijten.
Als een teek u heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.
Teken leggen hun eitjes in de strooisellaag, de laag verterende bladeren op de bodem.
Na enige tijd (dagen) laat de teek vanzelf los. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk om niet te wachten tot de teek vanzelf loslaat maar een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de Borrelia-bacterie en de ziekte van Lyme overdragen.
Dikke teek
Als een teek lang (enkele dagen) op de huid zit en al die tijd bloed opzuigt, zwelt hij op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Bij mensen komt het meestal niet zo ver, maar honden- en kattenbezitters halen dergelijke grotere teken vaak uit de vacht van een hond.
Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zich kunnen vastzetten op de huid van mensen en dieren om bloed te zuigen. Een beet van een teek is vaak onschuldig en pijnloos, maar wanneer de teek besmet is met een bacterie, kan je er ziek van worden.
Via een hond of kat kunnen teken overlopen op mensen. Bij een aai of een knuffel is dat zo gebeurd. Ook als je preventieve middelen gebruikt, blijft controle dus belangrijk.
Regel één: gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat je de teek hebt verwijderd. Je vergroot de kans op ontsteking en het kan zijn dat je de teek juist verder in je huid duwt.
Een tekenbeet is pijnloos, omdat een teek samen met haar speeksel ook verdovings- en antistollingsstoffen uitscheidt. Je voelt een teek dus niet bijten. Bovendien houdt een teek van warme (en dus niet goed zichtbare) plekjes, zoals knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels.