Deel geen eet- en drinkgerei (bestek, borden, mokken, glazen,…), tandenbor- stels, handdoeken of beddengoed met andere personen. Na gebruik moet u deze voorwerpen grondig reinigen. Waar mogelijk, reinig eenmaal per dag oppervlakken die veel aangeraakt worden (bv. tafel, nachtkastje, deurklink, toiletbril, vloer,...)
Omdat de virusdeeltjes zich vooral bevinden op plekken die in contact zijn gekomen met de handen, is het goed om vooral de contactpunten na het schoonmaken te desinfecteren. Door te desinfecteren, doodt u de overgebleven ziekteverwekkers tot een aanvaardbaar niveau. Er komt veel kijken bij een goede schoonmaak.
U kunt uw huis blijven schoonmaken met uw gebruikelijk schoonmaakmiddel. Is iemand uit uw gezin besmet of mogelijk besmet, dan kunt u best harde oppervlakken die vaak aangeraakt worden ontsmetten met bleekwater (ook wel “javel” genoemd).
Voor coronavirussen in het algemeen wordt een overleving tot 9 dagen op verschillende oppervlaktes gezien. Specifiek voor covid-19 werd het virus in vitro 3 dagen na aanbrengen op verschillende oppervlaktes nog gedetecteerd, echter sterk gereduceerd in virale load.
Blijf weg van de personen die in je huis wonen. Gebruik andere spullen dan de personen die in je huis wonen (bijvoorbeeld andere borden, handdoeken, lakens, etc.). Gebruik een ander toilet dan de personen die in je huis wonen, als het kan. Gebruik een andere badkamer dan personen die in je huis wonen, als het kan.
Er is geen behandeling die u snel kan genezen van corona. Uw lichaam moet dit vooral zelf doen.
Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).
Zorg dat een huis meerdere keren per dag goed kan doorluchten door ramen en deuren wijd open te zetten. Doe dit ook voor en na bezoek. Controleer hoe goed de ventilatie in uw huis is. In winkels, horeca, op scholen, op het werk en in andere ruimtes waar mensen samenkomen geldt: zet ramen open.
Voor de algemene bevolking is verplichte isolatie in geval van respiratoire symptomen of een positieve COVID-19-test niet langer van toepassing. De kenmerken van SARS-CoV-2 zijn echter niet veranderd en besmette personen kunnen tot 10 dagen na de diagnose besmettelijk zijn.
De onderzoekers stelden vast dat antistoffen na drie tot zes maanden uit het bloed verdwijnen, maar dat betekent niet noodzakelijk dat je dan opnieuw vatbaar bent voor corona-infecties.
De kleine aerosol-deeltjes blijven lang in de lucht hangen; afhankelijk van de ventilatie van de ruimte tussen de 1-30 minuten. Bij onvoldoende ventilatie en zonder luchtfilters stijgt de verontreiniging in de lucht gestaag doordat de geïnfecteerde persoon virusdeeltjes blijft uitstoten.
RIVM adviseert om minimaal te voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit en bestaande adviezen en richtlijnen. Daarnaast adviseert het RIVM: Ventileer 24 uur per dag. Gebruik en onderhoud het ventilatiesysteem volgens de handleiding.
Wie besmet is geweest met het coronavirus, ontwikkelt bijna altijd antistoffen. De aanwezigheid van antistoffen wijst er doorgaans op dat je een infectie met hetzelfde virus geen tweede keer kan doormaken.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
We nemen aan dat de kans om andere mensen te besmetten blijft bestaan tot drie dagen na het stoppen met hoesten of drie dagen na het verdwijnen van de koorts. We gaan er van uit dat je veertien dagen na het begin van de symptomen niet meer besmettelijk bent, op voorwaarde dat je geen symptomen meer hebt.
Bij symptomatische infecties begint de besmettelijke periode 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de persoon 24 uur klachtenvrij is en minimaal 5 dagen na start van de symptomen.
Het kabinet heeft vrijdag 10 maart 2023 de laatste coronamaatregelen geschrapt. Mensen hoeven bij klachten geen zelftest meer te doen, en hoeven – als ze corona hebben maar zich niet ziek voelen – niet meer verplicht thuis te blijven maar kunnen, in overleg met hun werkgever, naar het werk.
Je hoeft niet meer in isolatie te gaan als je positief test op corona. Ook de richtlijn voor een zelftest bij klachten is komen te vervallen per 10 maart 2023. Dit kan omdat de omikron(sub)varianten minder ziekmakend zijn en doordat bijna iedere Nederlander gevaccineerd is en/of besmet is geweest met het coronavirus.
De uitslag is positief
Als uw uitslag positief is, is het niet langer nodig om 5 dagen in isolatie te gaan en afstand te houden van huisgenoten.
Een corona zelftest doen is niet meer nodig Nu gelden alleen de basisadviezen bij alle luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid Denk aan bijvoorbeeld thuis werken als u deze klachten heeft.
Als u symptomen hebt die kunnen wijzen op een coronavirus-gerelateerde infectie, blijft paracetamol de eerste keuze in geval van koorts en pijn. Het FAGG heeft geen gepubliceerde klinische gegevens heeft over de mogelijke gevolgen van het gebruik van NSAID's en corticosteroïden op COVID-19.
De meeste mensen ruiken en proeven na een tijd weer goed. Bij 9 van de 10 mensen is dat binnen 1 maand. Blijf genoeg en gezond eten en drinken. Probeer uit welke smaken lekker zijn.
Sommige mensen houden langdurig klachten nadat ze COVID-19 hebben gehad. Dat wordt 'Long COVID' of Post-COVID genoemd. Voorbeelden van langdurige gezondheidsklachten na corona zijn vermoeidheid, benauwdheid en pijn.