Je hebt het spreekwoord 'Geen slapende honden wakker maken' en dat klopt volledig. Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”
Niet roepen, zuchten, aaien, eten geven, opstaan om hem bij de deuren weg te halen etc. Nee, ga je gewoon nog even lekker omdraaien in bed, totdat hij helemaal is gestopt met het stompen/krabben aan de deuren. Op het moment dat hij is gestopt mag je hem pas roepen en aandacht geven.
Wormeneitjes, teken of vlooien wil je natuurlijk absoluut niet in je bed hebben. Ze kunnen namelijk op mensen worden overgedragen en in het ergste geval ziektes zoals Borreliose veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je je kat regelmatig ontwormt en behandelt tegen ectoparasieten.
Zich veilig voelen
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Niks is fijner dan een warme en zachte knuffel bij het in slaap vallen en wakker worden. Daarnaast heeft het slapen met je kat nog een aantal andere voordelen: Slapen met je kat zorgt voor de aanmaak van oxytocine en voorkomt angst of slapeloosheid. Je kat in de buurt geeft een veilig gevoel en zorgt voor warmte.
Dergelijk gedrag is voor katten over het algemeen een manier om genegenheid te tonen. Net zoals moederkatten hun jongen likken, toont verzorging de voorliefde van een kat voor een persoon, evenals een gevoel van verbondenheid. Het likken markeert je als lid van de dierenfamilie en verspreidt de geur van de kat.
De kat stelt zich extra kwetsbaar op door zijn buik te tonen. Een kat zal daarom niet op deze manier gaan liggen wanneer er roofdieren in de buurt zijn. Alleen wanneer de kat helemaal ontspannen is en zich veilig voelt, gaat hij op zijn rug liggen met zijn buik omhoog.
Ook katten kunnen, net als honden, last hebben van verlatingsangst; wat duidt op een sterke gehechtheid aan de eigenaar. Verlatingsangst bij katten uit zich in onzindelijkheid, niet willen eten, overmatig miauwen, overmatig wassen en het vernielen van spullen wanneer de eigenaar afwezig is (Schwartz 2002).
Door bijvoorbeeld luid te spinnen, vraagt hij om aandacht. Deze vragende vorm van spinnen is volgens wetenschappers een variant die pas na de domesticatie van de kat is ontstaan. Een kat die op schoot ligt of zit, kan spinnen om zijn eigenaar aan te moedigen om hem te aaien of om lekker hiermee door te gaan.
Als je kat altijd om je benen draait, betekent dat dat je kat van je houdt en het je wilt laten weten. Om de benen heen lopen betekent in kattentaal ook: jij bent van mij en ik ben van jou. Wij wensen jou en je kat een liefdevolle tijd samen en hopen dat jullie elkaar door dit artikel beter kunnen begrijpen!
Katten weten dat ze in de dierenwereld relatief klein en kwetsbaar zijn, daarom slapen ze instinctief het liefst op een beschutte plek, waar ze zich een beetje kunnen 'verstoppen'. Dat geeft ze een veilig gevoel.
Als je kat constant rond je benen draait, dan is dit waarschijnlijk een teken van ware liefde. Wrijven tegen iemand is hoe katten hun genegenheid tonen. Net als bij het kopjesgeven laten ze hun 'blije boodschap' achter op het onderwerp van hun verlangen, en claimen ze het daarmee als hun bezit.
Want je mag ze eigenlijk niet wakker maken. Je hebt het spreekwoord 'Geen slapende honden wakker maken' en dat klopt volledig. Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”
Veel kattenbaasjes vragen zich af of katten nachtdieren zijn, aangezien hun kat niet de hele nacht doorslaapt. Maar dit is niet helemaal juist. Katten zijn schemerdieren. Dit betekent dat ze het meest actief zijn tijdens de zonsopgang en zonsondergang.
Kan ik zelf mijn dier euthanaseren? Het is bij wet verboden om honden, katten of ganzen zelf te doden.
Eindelijk is er bewijs gevonden dat katten luisteren naar hun naam als ze geroepen worden. Onderzoekers van de Sophia Universiteit in Japan hebben aangetoond dat uit een door mensen uitgesproken reeks woorden, de kat zijn/haar eigen naam kan herkennen.
Het geheugen
De capaciteit is beperkt en het onthouden kort (gezegd wordt tussen 20 en 30 seconden). Hoe vaker je dus iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.
Wanneer jij een paar dagen niet thuis bent, vanwege een vakantie of zakenreis, dan zal jouw kat veel verandering in zijn dagelijkse routine zien. Deze veranderingen kunnen bij veel katten voor stress zorgen. Stress kan zich uiten in ongewenst krabben of sproeien in huis, maar ook in angstig gedrag.
Ze likken, kwispelen met hun staart en schreeuwen bijna "kom met me spelen!". Katten zijn wat subtieler in het tonen van hun liefde, maar dat betekent niet dat de band tussen katten en hun baasje minder is dan bij honden. Het betekent alleen dat je de liefdestaal van je kat moet leren begrijpen.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
Blijft je kat je maar aanstaren? Let op haar lichaamshouding. Een verkrampte houding verraadt agressieve of defensieve motieven, maar staren in combinatie met een ontspannen houding betekent gewoon dat je kat zin heeft om met je te spelen.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
Het likken van onze haar of dicht bij onze mond is voor een kat een sociaal gebaar: hij verzorgt ons en ziet ons als vrienden. Likken bij de oksels, voetzolen en handpalmen hebben een andere betekenis: de kat kan boodschappen in onze feromonen 'voelen'.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.