De gemiddelde kip legt ongeveer vijf eieren per week, maar er zijn ook kippen die iedere dag een ei leggen. Dit is ook afhankelijk van de leeftijd van de hen en de periode van het jaar.
Kippenrassen die typisch veel eieren leggen zijn de Leghorn, Black Star, Red Star, Rhode Island Reds of de Plymouth Rock. De Lehorn is in Belgie misscien wel de bekendste. Een Leghorn legt doorgaans de meeste eieren per jaar. Zo kan een volgroeide Leghorn bijna iedere dag wel een ei leggen.
Kippen leggen sowieso een ei, ook zonder haan in de buurt. Je kan het het best vergelijken met de eisprong bij mensen. Gemiddeld legt een scharrelkip tien tot twaalf eieren. Daarna wordt ze 'broeds': de hormoonhuishouding verandert, het ovuleren stopt en ze gaat de eieren uitbroeden.
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren. Dus lekker weer betekent: meer lekkere eitjes!
In het algemeen leggen kippen het best tijdens de eerste 2 levensjaren. Vanaf het 3de jaar kan de leg wat verminderen, maar meestal blijven legkippen regelmatig eieren leggen tot een leeftijd van 5 à 6 jaar. Daarna beslissen ze zelf over hun pensioen. Zijn jouw kippen te oud?
Hennen beginnen meestal met eieren leggen als ze zo'n vijf maanden oud zijn. Ook het ras, de gezondheid, het klimaat in het kippenhok en de rui zijn van invloed op de leg. Evenals het aantal lichturen. Om te leggen heeft een kip over het algemeen minimaal 13 uur licht nodig.
Aanmaak van de eieren
Een kip heeft voldoende water nodig voor de aanmaak van eieren. Een ei bestaat dan ook voornamelijk uit vocht. Naast water heeft een kip voldoende calcium nodig. Zonder calcium kan de kip eieren leggen met een broze schaal, of zelfs windeieren (eieren zonder schaal) leggen.
De gemiddelde kip legt ongeveer vijf eieren per week, maar er zijn ook kippen die iedere dag een ei leggen. Dit is ook afhankelijk van de leeftijd van de hen en de periode van het jaar.
De gemiddelde kip legt ongeveer vijf eieren per week. In het eerste levensjaar leggen kippen de meeste eieren. Daarna daalt met ongeveer 20% per jaar de eierproductie.
Mediumformaat eieren zouden diervriendelijker zijn en bovendien beter smaken. Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen.
Hennen die bepaalde voedingstoffen tekort komen kunnen minder of geen eieren leggen. Ook te dikke kippen kunnen een verstoorde leg hebben. Belangrijk is dat het voer niet te vet is en dat de hennen voldoende grit, maagkiezel en af en toe groenvoer en fruit hebben.
Bevrucht ei: Een bevrucht ei herken je aan een donker vlekje in het midden van het ei. Dit donkere vlekje zijn de eerste bloedvaatjes. Onbevrucht ei: Als het ei na 5 dagen nog steeds egaal geel is vanbinnen, dan is het ei onbevrucht.
Daarnaast trakteren ze je op overheerlijke en eerlijke eitjes. Sommigen kippenrassen kunnen lang heel goed leggen, andere stoppen er al vrij snel mee. Je kunt deze dan wegdoen en nieuwekopen, of je kunt ze laten oud worden zonder dat ze je nog op een eitje trakteren, die keuze kun je maken.
Een hen kan eieren leggen zonder dat daar een haan voor nodig is. Een haan is wel nodig om een ei te krijgen waar een kuikentje in groeit. Want pas als de eicel van de kip bevrucht is door een zaadcel van de haan, kan er een kuikentje in het ei groeien.
Waarom doen ze dat eigenlijk? In feite maken kippen geluid bij alles wat ze meemaken: wanneer ze bang, boos of gestresseerd zijn, elkaar willen waarschuwen voor gevaar of net wanneer ze zich helemaal in hun nopjes voelen. Aan jou om uit te zoeken wat hun tok-tok of kot-kot-kot-kedei te betekenen heeft …
In de regelgeving voor kippen wordt onderscheid gemaakt tussen hobby en commercieel. De grens ligt bij 250 dieren. Wie minder dan 250 kippen houdt, is hobbyist. Hobbyisten hebben met weinig regels te maken, behalve dan met de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren.
Reken voor een legkip op 6 à 10 euro. Een sierkip zoals een cochin of een araucana kost 20 à 25 euro. Hou er ook rekening mee dat kippen van nature groepsdieren zijn, haal daarom steeds minimaal twee stuks in huis.
Goedkoper verpakt
Een bruin ei kost 7 à 8 cent meer dan een wit ei. Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen. De witte liggen vaker onderin het schap en zijn goedkoper verpakt.
Kippen kun je heel goed houden, maar niet in huis. Ze hebben echt genoeg ruimte nodig in je tuin. Zes vierkante meter (2 x 3 m) is voor twee kippen het minimum voor de ren (deels overdekt), hoe groter, hoe beter. Het zijn echte groepsdieren dus je moet meerdere kippen nemen.
Legkippen leven wat langer, zo'n 1,5 jaar. Deze kippen worden voornamelijk gefokt voor de productie van eieren. Na deze 17 maanden wordt de eierproductie minder, en worden ook deze kippen geslacht. De legkippen gaan dan meestal op transport naar het buitenland en eindigen hun leven als soepkip.
Kippen zijn alleseters. Geef ze als basisvoeding een graanmengeling en/of legkorrel voor kippen (reken op ongeveer 65 g per kip per dag) en vul dit aan met etensresten, groenten- en fruitafval, grasmaaisel en onkruid.
Legmeel is een basisvoeding voor als kippen aan de leg zijn. Het is geschikt voor alle soorten kippen. In legmeel zit de juiste hoeveelheid calcium en eiwit om het hele jaar door gezonde eieren te leggen. Legmeel is verkrijgbaar van verschillende merken, onder andere van Kasper.
Nummer 1: Hybride kippen
Enkele hybride kippenrassen zijn; Golden comet, Isa Brown, Nere Brown en Hisex White. Deze hennen kunnen tot wel 350 eieren per jaar leggen!
Meestal zijn het zoogdieren die de kippen doden zoals vossen of marters. Egels of ratten stelen dan weer de eieren. Roofvogels zoals een buizerd of zelfs een havik komen ook voor.
De oudste kippen zijn allemaal mengelmoes kippen. Tien tot dertien jaar moet voor de meeste rassen wel haalbaar zijn. De leghennen, dus hennen die gefokt zijn op een hoge eierproductie, lijken minder oud te worden.