Douanedocumenten zijn documenten en certificaten die benodigd zijn voor de afhandeling van douaneformaliteiten. Wanneer je bijvoorbeeld gaat importeren of exporteren van/naar buiten de EU, zijn douanedocumenten nodig. Het kan zijn dat je een invoeraangifte of uitvoeraangifte nodig hebt.
Bij de invoer van producten moet u importdocumenten kunnen overleggen. Daarmee doet u aangifte bij de douane. Door deze aangifte te doen, en door de eventuele belastingen en invoerrechten te betalen, zorgt u dat de goederen in het vrije goederenverkeer terechtkomen. De invoeraangifte gebeurt digitaal.
Als u in Nederland woont en een auto koopt in het buitenland (importeren), moet u een Nederlands kenteken voor dit voertuig aanvragen. Na ontvangst van het kentekenbewijs betaalt u motorrijtuigenbelasting (mrb). Ook heeft u een kentekenplaat en een WA-verzekering nodig.
Een uitvoeraangifte is een (digitaal) document dat je nodig hebt voor de Douane, wanneer jouw goederen het vrije verkeer van de Europese Unie (EU) verlaten. Een uitvoeraangifte staat ook bekend als douaneaangifte, exportaangifte, uitvoerdocument, douanedocument, export declaration, EX-A of EU-A.
Een EX-A document is een uitvoerdocument. EX staat dan ook voor 'export'. Er zijn in de basis twee situaties waarin u een EX-A document nodig heeft. Op de eerste plaats heeft u dit document nodig wanneer u goederen die binnen de EU zijn geproduceerd wilt verzenden naar een locatie buiten de EU en die daar blijven.
Een T2F, T2L of T2LF is een herkomstdocument. Het toont aan dat de goederen die hierin aangegeven staan, uit het vrije verkeer van de Europese Gemeenschap komen. Deze documenten zijn van belang als goederen over zee van één deel van het douanegebied naar een ander gebied worden vervoerd.
Je kunt een EUR. 1 of EUR-MED certificaat digitaal aanvragen als je producent, handelaar of logistiek dienstverlener bent. Je toont met specifieke bewijsstukken de preferentiële oorsprong aan. Ben je producent, dan moet je aantonen dat je product voldoet aan voorwaarden in de handelsovereenkomst met het exportland.
Je kunt invoerheffingen vermijden als je goederen die van buiten de Europese Unie komen, opslaat in een douane-entrepot. Als je deze goederen daarna uitvoert naar landen buiten de EU, hoef je geen invoerrechten te betalen.
Reken op 21% btw, voor een aantal producten geldt een verlaagd tarief van 9%. Is uw aankoopbedrag € 150 of meer? Dan betaalt u ook invoerrechten. Reken op 0 tot 17% invoerrechten.
Het T5 is een douanedocument, dat onder andere wordt gebruikt om te bewijzen dat goederen het douanegebied van de EU binnen de daarvoor geldende termijn hebben verlaten. Dit is met name van belang bij de vrijgave van de gestelde zekerheid voor uitvoercertificaten (AGREX).
Met dit formulier (welke aan gegeven vereisten moet voldoen) kan in voorkomende gevallen een verlaagd invoerrecht betaald worden. Of dit formulier recht geeft op een verlaagd invoerrecht wordt bepaalt door het oorsprongsprotol tussen de EU en het betreffende land.
Wederuitvoer is een douanebestemming die alleen aan niet-communautaire goederen kan worden gegeven. De wederuitvoer kan plaatsvinden als aan de douane is kennisgegeven dat de niet-communautaire goederen weer buiten de Europese Unie gebracht zullen worden of nadat een aangifte tot wederuitvoer is gedaan.
De Douane houdt bijvoorbeeld toezicht op de invoer, de uitvoer en het vervoer van goederen. Daarbij controleert de Douane of de bij invoer verschuldigde belastingen worden betaald en of goederen bij uitvoer voldoen aan de voorschriften. Daarnaast ziet de Douane toe op de naleving van wetgeving op het gebied van VGEM.
Met het T2L toont men de status aan van vrije goederen. Dit vervoersdocument dient opgemaakt te worden voor de rederij of rederijagent die de boot afhandelt in de haven van aankomst.
Een belangrijke eis is dat uiterlijk 150 dagen na de datum van vrijgave voor uitvoer moet zijn aangetoond dat de goederen het douanegebied van de Unie hebben verlaten. Als het douanekantoor van uitvoer na 150 dagen geen informatie over het uitgaan heeft ontvangen, kan dit kantoor de aangifte ten uitvoer ongeldig maken.
Je mag voor maximaal € 430,- aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Ook over een teveel aan sigaretten, tabak of drank betaal je belasting. Hoeveel sigaretten of (sterke) drank je mag invoeren, hangt af of je Nederland binnenkomt vanuit de EU of daarbuiten.
Als je weigert de invoerkosten te betalen, zullen we je zending niet kunnen leveren en wordt ze teruggestuurd naar de afzender. Je kan contact opnemen met de afzender om te zien of de waarde van de aankoop (deels) aan jou kan worden terugbetaald.
Een EUR. 1 is een certificaat waarmee in het land van bestemming een verlaging of vrijstelling op het invoerrecht kan worden verkregen (zogenaamde tariefpreferenties).
Het EUR. 1-certificaat is een douane document waarmee je in het land van bestemming een verlaging of vrijstelling op het invoerrecht kunt krijgen wanneer je kunt aantonen dat de producten in EU zijn geproduceerd.
Betekenis EUR.
1 certificate) is een preferentieel handelsdocument dat ervoor kan zorgen dat jouw klant een verlaging of kwijtschelding van douanerechten ontvangt. De hoogte van het douanerecht (invoerrecht) kan voor ieder land en ieder product verschillend zijn. De Douane maakt het EUR. 1-certificaat geldig.
Douaneplichtige zendingen die in de EU binnenkomen voor douaneopslag. Uitgaande douaneplichtige zendingen die je vanuit je douaneopslag verstuurt. Voor binnenkomende zendingen kan DHL Express het T1/Transitdocument (NCTS) voor je opmaken voor het vervoer van de goederen naar jou of jouw douane-expediteur.
Een T1 document is een vervoerdocument. Met een T1 document worden goederen die vanaf de buitengrens van de EU komen vervoert naar het binnenland. Door een T1 document op te maken kunt u de goederen in het binnenland inklaren, dit gebeurt vaak bij controle gevoelige goederen die de douane wil controleren.
NCTS (New Computerised Transit System) is het douanesysteem waarmee je een elektronisch aangifte kunt doen voor extern communautair douanevervoer. Hiervan is sprake wanneer niet-communautaire goederen van de ene plaats in de EU naar een andere plaats in de EU worden vervoerd.