Volgens de volgende bronnen: Kemetic History of Afrika; is de betekenis van Alkebulan: “De eeuwenoude naam van Afrika is Alkebulan. Alkebulan “moeder van de beschaving” of “Het paradijs”/ “Het Hof van Eden”. Alkebulan is de oudste en het enige woord met een inheemse oorsprong.
Afrika is het tweede grootste continent van de aarde en wordt vaak de wieg van de mensheid genoemd, omdat de eerste mensachtigen uit dit komen continent.
De Romeinse benaming werd in de middeleeuwen door de Arabieren overgenomen als Ifriqiya. Later werd de hele noordelijke kuststrook door Europeanen Africa genoemd en in de tijd van de ontdekkingsreizen werd het hele continent hiermee aangeduid.
Afrika kan naar de Romeinse provincie Africa zijn vernoemd, maar een andere theorie stelt dat het komt van het Latijnse aprica, zonnig, of van het Griekse aphrike, zonder kou. Met Amerika is het eenvoudig; dat is naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci vernoemd.
Afrikaners spreken voornamelijk Afrikaans, een dochtertaal en variant van het Nederlands uit de zeventiende en achttiende eeuw, met leenwoorden uit het Engels, Maleis, Duits, en in mindere mate ook Khoi, San en ook uit enkele Bantoetalen.
Afrika is een continent met een rijke geschiedenis. In het encyclopedische werk Historia Naturalis (4e eeuw v. Chr.)
Met tweeduizend verschillende talen behoort Afrika tot de meest taalrijke regio's van de wereld. Onder die pakweg tweeduizend talen zijn een paar wereldtalen met miljoenen sprekers, zoals het Hausa en het Fulani in West-Afrika, het Swahili in Oost-Afrika en het Arabisch in Noord-Afrika.
In Zuid-Afrika zijn maar liefst 11 officiële talen. Het Afrikaans is er daar één van. Het is een mengelmoes van verschillende talen, waaronder het Nederlands. Dat komt omdat Nederlandse VOC-handelaars zich in de zeventiende eeuw in Zuid-Afrika gingen vestigen.
Ethiopië is het oudste onafhankelijke land in Afrika. Na een overwinning op de Italianen in 1896 in Adwa werd de onafhankelijkheid door de meeste Europese grootmachten erkend. Ethiopië gold als symbool van de Afrikaanse onafhankelijkheid tijdens de koloniale periode van het continent.
Dit is de gezamenlijke geschiedenis van het noordwestelijke deel van Afrika; Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië beter gekend als de Maghreb.
Pangea (verouderde spellingswijze Pangaea, van Oudgrieks πᾶν, pan, "gehele" en Γαῖα, Gaia, "Aarde") is het supercontinent dat bestond tijdens het einde van het Perm en het Trias, 250 tot 210 miljoen jaar (Ma) geleden, waaruit alle huidige continenten ontstaan zijn. Pangea werd omgeven door één oceaan, Panthalassa.
Ethiopië, de hoofdstad van Afrika.
En kijkend naar haar rijke geschiedenis kan het land worden beschouwd als de hoofdstad van Afrika. De stad Addis Ababa is het hoofdkwartier van Afrika.
Het land grenst in het noorden aan Namibië, Botswana en Zimbabwe, in het oosten aan Mozambique en Swaziland (Eswatini). De onafhankelijke staat Lesotho wordt in zijn geheel door Zuid-Afrika omsloten. Zuid-Afrikaan (m./v.) Zuid-Afrikaanse (v.)
Volgens de Wereldbank is Burundi het armste land ter wereld. Sinds haar onafhankelijkheid 60 jaar geleden kende het land meerdere periodes van burgeroorlog, hevige onrust en politieke crisis. Toch blijft OAP, ook in crisistijden, altijd verder werken.
Na Equatoriaal-Guinea zijn de Seychellen en Mauritius de rijkste landen van Afrika, met een bruto binnenlands product van respectievelijk 27.117 en 20.085 dollar per hoofd van de bevolking.
De meeste mensen weten dat Afrika niet één groot land is. En dat het Afrikaanse continent gigantisch is. In feite is het het op één na grootste ter wereld. Afrika bestaat uit 54 landen.
Portaal Landen & Volken
San Marino is de oudste nog bestaande constitutionele republiek van de wereld: de voortzetting van de kloostergemeenschap werd op 3 september 301 gesticht door de heilige diaken en steenhouwer Marinus van Arbe.
Op 9 juli 2011 werd Zuid-Soedan officieel het jongste land ter wereld na tientallen jaren conflict en geweld. Desondanks is er in die tien jaar onafhankelijkheid meer oorlog dan vrede geweest.
Gambia ligt op de uiterste westpunt van Afrika, aan de Atlantische Oceaan en is met een oppervlakte van 11.300 km² het kleinste land op het Afrikaanse vasteland.
Hoewel er verschillen zijn tussen het Afrikaans en het Nederlands, kunnen Afrikaanders en Nederlanders goed met elkaar communiceren. Zuid-Afrika is een van de weinige landen op de wereld waar een Nederlander zich zonder dat hij een taalcursus heeft gevolgd toch aardig verstaanbaar kan maken.
Als Nederlander is het niet erg moeilijk om Afrikaans te verstaan, zul je merken als je door het land reist. Helemaal als je een Afrikaanse tekst voorleest, is de taal makkelijk te begrijpen. Toch is het nog lang niet altijd even gemakkelijk om sommige woorden te begrijpen.
Altijd spannend wanneer je naar een onbekende bestemming vliegt. Reis je naar Zuid-Afrika of Namibië? Dan hoor je vast een taal die verdacht veel op het Nederlands lijkt: het Afrikaans!
Maar als een man een man tegenkomt en een vrouw een vrouw, zullen zij elkaar wel de hand schudden. Als men elkaar wel kent in Ghana, geven ze elkaar een hand, vervolgens schuiven ze de handen iets terug en 'klikken' met de vinger door gebruik te maken van elkaars vingers.
Dit aantal kan als volgt worden berekend: ruim 7 miljoen moedertaalsprekers in Zuid-Afrika (census 2011); naar schatting ongeveer 300.000 moedertaalsprekers in Namibië, en naar schatting 9.500.000 mensen in Zuid-Afrika en Namibië, die Afrikaans als tweede of derde taal spreken.
Wereldwijd spreken ongeveer 23 miljoen mensen als moedertaal Nederlands. Behalve in Nederland, spreekt men Nederlands in Vlaanderen en in Suriname. Nederlands is ook een officiële taal in Aruba, Curaçao en Sint Maarten.