Babyshampoo is al een stuk beter om te gebruiken dan gewone shampoo: het is milder en vaak is de pH van babyshampoo ook meer geschikt voor honden. Dit komt omdat het minder zuur is zodat het minder in de ogen prikt. Ook is de geur vaak neutraler.
Je kan beter een lichte conditioner gebruiken en zorg ervoor dat je het goed uitspoelt. Als je jouw hond vaak wast (meer dan 1x per maand) moet je de vacht van jouw hond zeker conditioneren om de haarschacht te sluiten zodat de vacht vocht vasthoudt.
Het is belangrijk dat je speciale hondenshampoo gebruikt. De ph waarde van de mens is namelijk 5,5 en die van de hond 7,5. Des te meer naar de 0 des te zuurder. Het is van belang om met de juiste shampoo te wassen zodat de talglaag van de hond ook niet weggewassen wordt.
Gebruik nooit een shampoo voor mensen. De hondenhuid is minder zuur dan de mensenhuid en kan hier erg van uit balans raken. Mensenshampoo is absoluut niet geschikt om de vacht van je hond uit te wassen.
Mag je een hond wassen met Zwitsal? Zwitsal is veilig om je hond mee te wassen, maar niet het meest geschikte middel. Babyzeep is dan wel wat milder voor de huid, je hond zal er niet voldoende schoon mee worden. Het allerbeste middeltje om je hond mee te wassen blijft dus nog altijd een milde, geurloze hondenshampoo.
Kan je een hond met Dreft wassen? Nee, dit moet je nooit doen. Je hond wassen met afwasmiddel kan zorgen voor jeuk, irritatie, rode huid en wondjes. Was je hond altijd met hondenshampoo.
Ruikt de vacht van je hond niet fris? Het meest natuurlijke middel is appelazijn. Voorzie de vacht, niet de huid, van je hond van een minimaal laagje appelazijn. Dit doe je makkelijk door met een washandje gedrenkt in appelazijn de vacht te aaien.
Sommige baasjes kiezen ervoor om hun hond te wassen met groene zeep. Ook dit raden wij af. Deze zeep kan het beschermlaagje op de huid aantasten, waardoor de huid sneller kan uitdrogen of geïrriteerd kan raken.
STAP 3: Zeep je hond in met een hondenshampoo
Doe wat hondenshampoo in je hand, begin achteraan en wrijf deze rustig doorheen de hele vacht. Wees voorzichtig als je bij de kop komt en hou oren en ogen zeepvrij. Voor de kop kan je eventueel voorzichtig met een washandje te werk gaan. Beloon je hond opnieuw met je stem.
Elke hond moet wel eens gewassen worden. Per hond verschilt dit aantal. Een kortharige hond hoeft normaal gesproken maar 2 tot 4 keer per jaar te worden gewassen. Honden die regelmatig vies worden en veel vuil in de vacht vasthouden mogen vaker worden gewassen.
Pas op met föhnen: Hete lucht van een föhn die ontworpen is voor mensen, kan schadelijk zijn voor de huid van uw hond. Zet de föhn daarom op een koele stand of nog beter: gebruik een föhn die speciaal ontworpen is voor honden.
Een hond kan je absoluut niet wassen met bijvoorbeeld babyshampoo, Badedas of Zwitsal. Dit tast de huid en de haren ernstig aan.
Schoonmaakazijn wordt vaak genoemd als het middel dat je naast groene zeep in huis moet hebben. Schoonmaakazijn zal inderdaad beter ontkalken dan groene zeep. In een andere blog kun je meer lezen over het gebruik van schoonmaakazijn.
Hoewel u zelf een warm bad misschien op prijs stelt, moet u uw hond altijd alleen met lauw water baden. Gebruik alleen hondenshampoo en was uw viervoeter nooit met uw eigen douchegel of shampoo.
Azijn helpt daarnaast ook goed om de oren van je hond schoon te maken of zelfs ontstoken oren tegen te gaan. Volgens Dierenkliniek 't Ossehoofd kun je een paar druppels natuurazijn met water verdunnen en dit gebruiken om de oren, bijvoorbeeld na het zwemmen in vies water, schoon te maken.
Behalve muziek hebben ook geuren effect op de mood van je hond. Zo blijkt uit onderzoek dat lavendel en kamille je hond tot rust brengen, hem helemaal relaxed maken.
Een natte hond -door bijvoorbeeld een regenbui of doordat hij heeft gezwommen- gaat stinken wanneer hij niet wordt drooggemaakt. Dit komt doordat het water uit de vacht verdampt door de lichaamswarmte van de hond. Deze waterdamp neemt stinkende afvalstoffen mee en dat ruik je.
Meerdere soorten kruidenplanten hebben een goede werking als je vlooien in huis wilt bestrijden. Vaak zijn het de planten die een sterke geur hebben. Denk hierbij aan lavendel, munt, rozemarijn, kattenkruid of citroengras. Je kunt dit bijvoorbeeld in de tuin planten, of in de keuken zetten.
Alcohol – alcoholische dranken, mondwater, parfum en aftershave zijn allen gevaarlijk voor je hond. Cafeïne – grote hoeveelheden cafeïne hebben een slechte invloed op het hart van je hond. Houd daarom koffie, thee en energydranken uit hun buurt.
Twee keer per jaar een bezoek aan de salon is wenselijk. De losse ondervacht wordt verwijderd, de nagels geknipt, de zooltje geschoren en de oren gereinigd. Hierna is het tijd voor een overheerlijk bad en wordt de vacht gedroogd, als laatste wordt de hond nagewerkt. Advies trimbeurt: twee keer per jaar.