Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Je mag een tussenjaar nemen wanneer je aan je kwalificatieplicht voldoet en minimaal 16 jaar bent. De overheid verwacht dus dat je minimaal een havo, vwo of MBO-diploma (niveau 2 of hoger) op zak hebt. Heb je dit niet op zak? Dan ben je minimaal tot je 18e verplicht om naar school te gaan.
Schrijf je uit bij de school of universiteit. Dit doe je via studielink of via de school of universiteit zelf. Studiefinanciering stopzetten. Nadat je je hebt uitgeschreven is het belangrijk om je uitschrijfdatum door te geven aan duo en je studiefinanciering stop te zetten.
Als uw kind 5 jaar is, moet uw kind ingeschreven zijn op een school. Uw kind is dan leerplichtig. Soms kunt u vrijstelling aanvragen.
Leerlingen onder 18 jaar zonder startkwalificatie
Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Terugbetalen of niet
Doet u mbo 1 of 2, dan zijn uw basisbeurs, reisproduct en eventuele aanvullende beurs altijd een gift. Doet u mbo 3 of 4, of hbo of universiteit? Dan worden uw beurs en reisproduct pas een gift als u binnen 10 jaar uw diploma behaalt. Behalve als u stopt in het 1e jaar van uw opleiding.
Als u eerder of tijdelijk stopt met uw studie
U kunt collegegeld terugvragen wanneer u zich tijdens het studiejaar uitschrijft. U krijgt dan 1/12e van het collegegeld terug voor elke maand dat u eerder bent gestopt. Stopt u in juli of augustus, dan krijgt u die maanden niet terug.
Zonder diploma kun je in principe niet naar het hoger onderwijs. Maar als je aan een van de uitzonderingsregels voldoet, zijn er in sommige gevallen toch mogelijkheden om een opleiding op het hbo te volgen. Je moet in ieder geval een toelatingstoets maken. Ook is je vakkenpakket van de middelbare school belangrijk.
Jongeren tussen de zestien en achttien jaar zonder startkwalificatie zijn kwalificatieplichtig. Zij moeten naar school tot ze een startkwalificatie hebben gehaald. Een startkwalificatie is een havo-diploma, een vwo-diploma of een mbo-diploma (minimaal niveau 2).
Als je tijdelijk stopt om te switchen van opleiding, dan moet je jezelf uitschrijven via Studielink. Wat net zo belangrijk is, is om je studiefinanciering en je studenten-ov (tijdelijk) stop te zetten. Doe je dit niet? Dan moet je de maanden waarin je geen recht meer had op je stufi en ov als boete terugbetalen.
Alle kinderen die in Nederland wonen, of hier lang verblijven, zijn vanaf hun 5e jaar leerplichtig: ze moeten verplicht naar school. Een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. De volledige leerplicht duurt tot en met het schooljaar waarin het kind zestien jaar wordt. Daarna geldt de kwalificatieplicht.
Als je niet aan je leer- of kwalificatieplicht voldoet, wordt een leerplichtambtenaar ingeschakeld. Ben je niet ingeschreven in een school of ben je onder de 12 jaar en heb je veel ongeoorloofd verzuim? Dan worden je ouders hiervoor gestraft met een boete, een werk-/taakstraf of in het ergste geval een gevangenisstraf.
Leerlingen tussen de 18 en 23 jaar zijn niet meer verplicht om een startkwalificatie te halen of naar school te gaan. Toch vergroot een diploma de kansen op de arbeidsmarkt. Daarom werken scholen en gemeenten samen met RMC-regio's.
Je wilt stoppen met je mbo-, hbo- of wo-opleiding. Dan krijg je onder andere te maken met het uitschrijven bij je opleiding. En het stopzetten van je studiefinanciering en studentenreisproduct.
Onderzoek van Qompact op basis van een survey onder mbo, hbo en wo-studenten wijst uit dat een vijfde van de eerstejaars studenten van het jaar 2020-2021 is uitgevallen. Uitgesplitst naar niveau gaat het hierbij om 23% van de mbo-studenten, 22% van de hbo-studenten en 20% van de wo-studenten.
Lesgeld terugkrijgen
Lesgeld dat u heeft betaald, kunt u soms (gedeeltelijk) terugkrijgen als u zich uitschrijft bij uw opleiding. Bijvoorbeeld als u voor het einde van het schooljaar uw diploma behaalt. Of als u stopt met de lessen omdat uw ouders gaan scheiden.
Ben je afgestudeerd? Dan geef je tijdens het uitschrijven de einddatum van je opleiding op. Stop je tussendoor met je studie, dan kan je stoppen op de eerste dag van de volgende maand. Regel jij bijvoorbeeld op 5 maart je uitschrijving, dan kan jij per 1 april uitgeschreven staan voor je studie.
Wat zijn gevolgen van uitschrijving uit de Basisregistratie Personen? Na uitschrijving uit de Basisregistratie Personen kan (afhankelijk van de situatie en plannen) het recht vervallen op zaken als bijvoorbeeld een uitkering, huursubsidie, kinderbijslag en nabestaandenuitkering (ANW).
Als je een depressie hebt, dan heeft dit gevolgen voor het dagelijks leven en het sociale functioneren. Je voelt je somber en hebt depressieve klachten. Deze klachten kunnen van invloed zijn op je studieprestaties. Deze belemmeringen kunnen van invloed zijn op je studie of stage.
Een leerling heeft recht op verlof als hij plichten moet vervullen die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging. Per verplichting geeft de school in principe één dag vrij, in verreweg de meeste situaties is dit voldoende.
Ongeoorloofd schoolverzuim (zoals spijbelen)
De school kijkt dan wat er aan de hand is en overlegt met de ouders en de leerling. Als een leerling te vaak afwezig is, schakelt school de leerplichtambtenaar in. Die kan in gesprek gaan met ouders en leerling om te kijken wat er aan de hand is.
Het proces-verbaal wordt meestal naar Bureau Halt gestuurd als er sprake is van licht schoolverzuim en de jongere nog niet eerder met de politie of Bureau Halt in aanraking is gekomen. Als de Bureau Halt het proces-verbaal in behandeling neemt, blijft het kind buiten het justitieel traject en krijgt dus geen strafblad.