Rauwe aardappelen moet je eerst koken voordat je ze invriest. Ontdooide aardappelen kun je vervolgens verwerken tot geroosterde aardappels, aardappelsalade of aardappelpuree. Let op: aardappelen met kiem, beurse of rotte plekken zijn niet geschikt om in te vriezen.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Als je aardappels gekookt hebt, zijn ze nog 2 dagen houdbaar in de koelkast en zo'n 3 maanden in de diepvries. Het aardappelras, kooktype en de kwaliteit bepalen waarvoor de aardappel geschikt is. Er zijn verschillende soorten aardappelrassen verkrijgbaar.
Voorgekookte aardappeltjes uit de winkel, bijvoorbeeld bbq krieltjes of Provençaalse partjes of aardappelschijfjes uit de koeling vries ik gerust in. Verse/ zelfbereide aardappels dan weer niet.
Ingevroren aardappelen kun je op iedere bereidingsmethode bereiden, hoewel voor gekookte aardappelen de kooktijd korter is, maar daar later meer over. Aardappelen die je hebt ingevroren zijn overigens ongeveer een jaar lang houdbaar in de vriezer.
Bewaar aardappelen bij voorkeur op een droge, donkere en koele plek. Als je op een te lichte plek bewaart, ontstaat de giftige stof solanine en worden ze groen. Groene aardappelen kun je beter niet eten. Als aardappelen te warm worden bewaard gaan ze uitlopen.
Aardappelen ontdooien en bereiden
Bij het invriezen hebben we de aardappelen slecht geblancheerd, of kort gekookt. Nu eerst in de koelkast laten ontdooien, dan in kokend water gedurende ongeveer 15 minuten koken. De ontdooide aardappelen hoef je niet verder te koken als je deze op de grill of barbecue legt.
Aardappelen. Ongekookte aardappelen bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Als je aardappelen wilt invriezen kun je het best gekookte aardappelen invriezen. Of gerechten waar aardappelen in verwerkt zijn, zoals een stampot.
Brood kan je slechts 1 maand bewaren in de diepvriezer. Handig is om je brood in porties in te vriezen: ideaal voor je lunchbox! Ook gebak en wraps kunnen ongeveer 1 maand in de vriezer. De meeste groenten kan je ongeveer 1 jaar lang in de vriezer bewaren, als je ze - voor het invriezen - blancheert.
Dan plaats je die restjes steevast in de koelkast om er enkele dagen nadien opnieuw van te genieten. Maar als je ze nog wat langer wil bewaren, dan stop je ze beter in de diepvriezer. Groenten, fruit, brood, vlees, vis en zelfs zuivelproducten kan je enige tijd onderdak geven in de diepvriezer.
Hoewel sommigen botulisme hebben gekregen na het eten van gebakken aardappelen, is het onjuist dat aardappelen helemaal niet opgewarmd mogen worden. Restjes kunnen gewoon opnieuw verwarmd worden.
Rijst invriezen ...
Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
Een koelkast is namelijk donker en koel. Toch is dit geen goede plek om uw aardappelen te bewaren. Wanneer u de aardappelen namelijk bewaart in de koelkast gaat de kwaliteit razendsnel achteruit.
De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Krieltjes kun je 12 maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun je krielaardappelen maximaal twee dagen bewaren, mits afgedekt.
2. Dofheid. Voor al het gekookte eten geldt: laat je het te lang in de vriezer, dan zal het z'n felle kleur verliezen en dof worden. Ook dit geeft uitdroging aan, wat ontstaat door niet-luchtdichte verpakkingen of simpelweg het te lang in de vriezer bewaren.
Zit de boter niet meer in de originele verpakking (bijvoorbeeld een restje kruidenboter na een barbecue), verpak ze dan in porties in vershoudfolie, en stop die in een luchtdicht zakje of doosje. Boter is 3 tot 6 maanden houdbaar in de diepvriezer.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Op aardappels hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan. Gemiddeld zijn ze in huis twee tot drie weken houdbaar, maar na een tijdje treedt er wel kwaliteitsverlies op. Bewaar aardappelen altijd op een donkere plaats. Onder invloed van licht wordt de natuurlijke gifstof solanine gevormd.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Blancheer de aardappelschijfjes in kokend water met zout. Dit betekent dat je ze beetgaar kookt, gedurende 5 minuten. Giet de schijfjes af en laat ze afkoelen.
Kaas invriezen
Maar hoe zit het met kaas, is kaas ook in te vriezen. Het antwoord is simpel: ja, dat kan. Het gaat dan wel om de 'harde' kazen. Jonge, jong belegen en Parmezaanse kaas kunt u prima in de vriezer kwijt.
In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed. Een handige tip: schrijf op een etiket wanneer je de stamppot hebt ingevroren.
Deze zorg nemen we alvast weg: aardappels met uitlopers zijn eetbaar. Zorg ervoor dat u deze aardappel uitlopers ruim uitsnijdt en de ogen rondom verwijdert. Hierin bevindt zich een licht giftige stof genaamd solanine, maar daar ondervind u pas hinder van als u er een zeer ongezonde hoeveelheid van opeet.