Met een echografie van de hele buik kunnen zowel de organen in de bovenbuik (zoals de lever, galblaas en nieren) als de organen in de onderbuik (zoals de blaas, baarmoeder en eierstokken) zichtbaar worden gemaakt. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Met een echografie zien we weefsels en organen in beelden op een monitor. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking.
Dit is nodig voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo. De geluidsgolven kunnen ook niet door bot heen.
Er zitten nogal wat organen in dat middelste deel van ons lijf, namelijk: de baarmoeder, darmen, blaas en de appendix.
U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt binnen 3 werkdagen terecht bij uw behandelend arts. Die bespreekt de uitslag met u.
Met een echografie van de hele buik kunnen zowel de organen in de bovenbuik (zoals de lever, galblaas en nieren) als de organen in de onderbuik (zoals de blaas, baarmoeder en eierstokken) zichtbaar worden gemaakt. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.
Watercontrastechoscopie is een simpele manier om poliepen, myomen, vorm afwijkingen en andere afwijkingen van de baarmoederholte op te sporen. Het is een inwendig echoscopisch onderzoek waarbij de binnenkant van de baarmoeder zichtbaar wordt gemaakt door water in de baarmoederholte in te brengen.
Wat is Echo-endoscopie van slokdarm/maag/duodenum en/of alvleesklier? Een Echo-Endo is een onderzoek met een endoscoop met aan het uiteinde een echoapparaat waardoor met geluidsgolven de wand en omliggende weefsels van de slokdarm, maag, twaalfvingerige darm en/of alvleesklier zichtbaar gemaakt kunnen worden.
Dit doen we onder andere met echografie. De beelden van een echo geven je direct een beeld over hoe je lijf rondom de hernia beweegt. Aan de hand daarvan vindt de opbouw plaats in de vorm van training van mobiliteit, kracht en uithoudingsvermogen.
De echografie maakt uw lever, galwegen en alvleesklier zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts een mogelijke tumor zien. Bij een echo ligt u op een onderzoeksbank. De arts smeert een gel op uw huid en beweegt het echo-apparaat over de ingesmeerde huid.
Rond de 16 weken kun je kiezen voor een tussentijdse echo. De baby is dan ongeveer tussen de 15 en 18 centimeter groot. Tijdens deze echo is zichtbaar of de baby een hij of zij is. Bij een jongen zijn duidelijk testikels met daaraan een penis te zien en bij meisjes is de vagina zichtbaar als kleine strepen.
Een ganglion is een holte in of bij een gewrichtskapsel of peesschede die gevuld is met geelachtige glijstof; op de echo is dit de grote zwarte vlek.
Met een coloscopie (kijkonderzoek van de dikke darm), bekijken we de darmwand met een endoscoop en zien we of er darmpoliepen aanwezig zijn. De endoscoop is een dunne flexibele scoop slang die via de anus de darm wordt ingeschoven. Tijdens dit onderzoek kunnen we poliepen direct verwijderen.
Hoe snel groeit een tumor in de darmen? Hoe snel een tumor groeit hangt af van de situatie. Over het algemeen kan het wel tot wel 5 jaar duren voordat darmkanker voor klachten zorgt en/of gaat ontwikkelen. Uit onderzoek wordt geadviseerd om elke 2 jaar een ontlastingstest te doen.
Een uitwendige echo wordt meestal na de eerste drie maanden zwangerschap gemaakt. Tenzij er speciale redenen zijn om een inwendige echo te maken. Bij een uitwendige echo krijgt u gel op uw buik om een goede geleiding van de geluidsgolven te verkrijgen.
U moet 4 uur voorafgaand aan het onderzoek nuchter blijven. Dit betekent dat u 4 uur voor het onderzoek niet mag eten, roken of kauwgom kauwen. Zorg ervoor dat de laatste maaltijd die u voor het onderzoek eet, een lichte maaltijd is.
Uw voorbereiding voor de echografie
U mag hier uiteraard van afwijken als u het gevoel heeft dat de blaas te vol of juist niet vol genoeg is. Als richtlijn kunt u een uur voor aanvang van het onderzoek 0,75 tot 1 liter helder vocht drinken (water, thee of limonade).
Buikpijn komt vaak door te vet eten, een virus (buikgriep), verstopping in de buik, stress of ongesteld zijn. Meestal gaat buikpijn vanzelf over binnen een paar dagen. Dit kan helpen: Eet gezond, met veel vezels (fruit, groente, volkorenbrood)
Bij een tumor in de buik zijn de eerste symptomen vaak een vol gevoel, darmklachten of een opgezette buik. Een andere aanwijzing zijn pijnklachten. U kunt pijn hebben doordat de tumor in een orgaan groeit of daar tegenaan drukt. Of doordat de tumor op een zenuw of bloedvat drukt.
Maak een afspraak bij uw huisarts als u langer dan 1 week pijn heeft. De huisarts stelt vragen en onderzoekt uw lichaam. Gezond leven kan helpen. Vaak vraagt de huisarts advies van een specialist, bijvoorbeeld een bekken-fysiotherapeut.
De vorm van de buik hangt immers vooral af van de positie van de foetus. Het feit of u al dan niet uw eerste kind verwacht, kan ook een rol spelen. De enige betrouwbare methode om het geslacht van uw toekomstige baby te kennen, is de echografie.