Chocolade kun je op verschillende manieren smelten: au bain-maire, in de oven of in de magnetron. Hiervoor kun je melkchocolade, pure chocolade, en witte chocolade gebruiken. Belangrijk bij het smelten van chocolade is dat je het niet laat aanbranden.
De bekendste manier om chocolade te smelten is boven warm water, dat noem je ook wel 'au bain-marie'. Zet een pannetje met een laag water op het vuur met daarop een bakje of andere pan. Zorg dat er in het bovenste pannetje geen water kan komen, hierdoor kan de chocolade namelijk gaan klonteren.
Is alle chocolade geschikt om te smelten? Ja in principe wel, dus of je nu melk, puur of wit hebt, het zal allemaal smelten. Pure chocolade en melkchocolade kan je prima van een huismerk kopen. Goedkope witte chocolade daarentegen smelt niet goed en wordt vaak korrelig.
Antwoord van Jeroen Meus. Wanneer je Nutella vloeibaar wil maken is het het makkelijkst om de pot met deksel onder te dompelen in warm water. Je kan er ook voor kiezen om de hazelnootpasta au bain-marie op te warmen. Doe de Nutella in een hittebestendige kom en plaats deze op een pot kokend water.
Chocolade kun je op verschillende manieren smelten: au bain-maire, in de oven of in de magnetron. Hiervoor kun je melkchocolade, pure chocolade, en witte chocolade gebruiken. Belangrijk bij het smelten van chocolade is dat je het niet laat aanbranden.
Chocolade kun je smelten au bain-marie. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om.
Bereiden. - De gouden regels bij het smelten van chocolade : De chocolade niet te heet verwarmen en de kom boven heet water mag het water niet raken. Als je chocolade smelt met een een vloeistof moet je minstens 1 eetlepel vloeistof gebruiken per 50 g chocolade.
Jumbo Smeltchocolade Melk 200g bestellen? - Ontbijt, broodbeleg en bakproducten — Jumbo Supermarkten.
Gewoon je chocolade in een kommetje, magnetron op 650 watt, 20sec ongeveer, en klaar! Als de chocolade eruit komt, lijkt het of die nog niet helemaal gesmolten is, maar dan even roeren met een vorkje, en komt goed. Als het echt nog niet gesmolten is, weer 10-15sec in de magnetron...
Chocolade smelten in de magnetron kan ook, je moet er alleen écht goed bij blijven om te zorgen dat de chocolade niet verbrandt. Het beste kun je de magnetronbestendige kom met stukjes chocolade op medium hoogte in de magnetron zetten, elke keer maar voor 20 tot 30 seconden.
Er komt water bij de chocolade
Wanneer er waterdamp in je chocolade terecht komt, kan het gaan schiften. Chocolade is vet, dit gaat niet samen met water.
De beste manier om Verkade kookchocolade te smelten: - Plaats een steelpannetje in een pan met heet water. Het water mag niet koken! - Leg de gewenste hoeveelheid chocolade in het steelpannetje. - Roer tot de Verkade Kookchocolade gesmolten is.
Ivoorkust en Ghana, India, Indonesië, Brazilië en de Dominicaanse Republiek zijn de belangrijkste groeiregio's waar we onze cacao vandaan halen. 80 procent van de cacao wordt verbouwd op kleine boerderijen - ongeveer vijf tot zes miljoen wereldwijd.
Au bain-marie chocolade smelten
Vaak moet je chocolade au bain-marie smelten, omdat je het zo heel geleidelijk kunt verwarmen en laten smelten. Daarnaast mag de chocolade niet te warm worden.
Om chocolade te maken heb je nibs, cacaoboter en suiker nodig. Voor melkchocolade gaat er ook melkpoeder bij. De geroosterde nibs worden eerst gemalen. Daardoor wordt de cacaoboter zacht en ontstaat een vloeibare massa, cacaomassa.
Ga je zelf bonbons of chocoladepatisserie maken, kies dan voor couverturechocolade. Bakkers en chocolatiers gebruiken deze kwaliteitschocolade voor al hun toepassingen met chocolade, zoals pralines, sinterklaarfiguurtjes of paaseieren.
Smeltchocolade of couverture kun je in repen en als 'druppels' kopen. Het bevat vaak iets meer cacaoboter, zodat het gemakkelijker smelt. Ideaal om te gebruiken in chocoladefondue, om fruit in te dippen, voor taarttoppings of om zelf pralines mee te maken.
MARS. Met stip op nummer één is het alom bekende merk Mars dat meer produceert dan de Marsreep alleen. Snickers, de candybar met nougat vulling met karamel en pindanoten omhult in een laagje chocolade (jullie kennen hem vast wel), wordt door vele bronnen de populairste chocoladereep ter wereld genoemd!
Zorg ervoor dat u de chocolade niet te dicht bij elkaar op het blad plaatst, anders blijft de warmte ertussen hangen, waardoor de zijkanten van de chocolade ook wit zullen worden. Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren.
Klein nadeel: door het toevoegen van room, melk of boter zal de gesmolten chocolade niet meer goed hard worden als hij afkoelt. Je kunt hem dan nog wel gebruiken als chocoladesaus of door een taartbeslag, maar niet voor het maken van bonbons, chocoladerepen of als chocoladelaag om koekjes of pepernoten.
Neem de slagroom van het vuur, zodra het begint te borrelen. Giet de hete slagroom in de kom met de chocoladestukjes. Roer nu nog niet. Laat de kom 10 minuten staan, zodat de chocolade kan smelten.
Chocolade smelten in de oven
Je kunt de oven namelijk laten voorverwarmen op 60 graden Celsius. Vervolgens doe je de chocolade in de oven en laat je deze smelten.
Chocolade bestaat uit cacao en cacaoboter. De cacaoboter bestaat uit een zestal kristallen die elk hun eigen smeltpunt hebben. Slechts 1 van die kristallen zorgt ervoor dat de chocolade hard en glanzend wordt.
Tips. Getempereerde chocolade stolt sneller, mooier en beter dan enkel gesmolten chocolade. Als je toch enkel gesmolten chocolade gebruikt, laat het eindproduct dan stollen in de koelkast. Bedenk wel dat het eindresultaat minder glanzend en knapperig zal zijn dan de getempereerde variant.