Uw werknemers zijn verplicht verzekerd voor de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Na 2 jaar ziekte krijgen zij een arbeidsongeschiktheidsuitkering. UWV voert de WIA uit, de kosten hiervan komen voor rekening van u als werkgever.
De WIA-premie is fiscaal aftrekbaar, eventuele uitkeringen aan werknemers zijn belast. Je kunt de premie zelf betalen, maar je kunt die ook (gedeeltelijk) inhouden op het brutosalaris van jouw medewerkers. Loop geen onnodige risico's.
Na twee jaar stopt de verplichting tot doorbetaling. De zieke werknemer krijgt dan in principe een WIA-uitkering. Als een werkgever te weinig heeft gedaan aan de re-integratie kan hij verplicht worden tot doorbetaling van maximaal nog een jaar.
Een betaling van de uitkering via de werkgever leidt er toe dat de inhouding van loonbelasting/premie volksverzekeringen beter aansluit bij wat de werknemer via zijn aangifte inkomstenbelasting aan inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen verschuldigd is.
Het doel van de WIA is om mensen zoveel mogelijk te laten deelnemen aan het arbeidsproces. Uitgangspunt is het kijken naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Oftewel: het gaat om wat een werknemer nog wel kan ondanks zijn beperkingen en niet wat hij niet meer kan.
Als je 80-100% WGA arbeidsongeschikt bent bevonden, ontvang je een uitkering van 70% van je WIA maandloon. Met WIA maandloon bedoelt UWV het loon wat je in de periode van 1 jaar voor je eerste ziektedag gemiddeld verdiende.
Uw werknemer vraagt zelf de WIA-uitkering aan. Dit moet uiterlijk in de 93e ziekteweek (1 jaar en 9 maanden) gebeuren. U geeft uw werknemer kopieën van alle re-integratiedocumenten.
De WIA-uitkering stopt als u bent gedetineerd
Uw uitkering stopt als u langer dan een maand gedetineerd bent. Hierover ontvangt u een brief van ons. Daarin staat welke gevolgen detentie heeft voor uw uitkering. Na uw detentie kunt u mogelijk weer uw WIA-uitkering krijgen.
WIA betekent: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. U vraagt een WIA-uitkering aan als u aan 2 voorwaarden voldoet: U kunt door uw ziekte niet werken of minder werken. U kunt door uw ziekte niet uw oude loon verdienen.
Een WIA-uitkering is een inkomen bij (gedeeltelijke of volledige) arbeidsongeschiktheid. U kunt aanspraak maken op deze uitkering als u na 2 jaar ziekte nog steeds niet (volledig) kunt werken. Ook als u buiten Nederland werkt, heeft u misschien recht op een WIA-uitkering.
Er is geen duidelijke wet- en regelgeving die solliciteren met een WIA uitkering verplicht stelt.
Hoelang u de loongerelateerde uitkering krijgt, hangt af van de duur van uw arbeidsverleden. Meestal krijgt u de loongerelateerde uitkering minimaal 3 maanden en maximaal 24 maanden. In de beslissingsbrief van uw WIA-uitkering leest u tot en met welke datum u deze uitkering ontvangt.
Heb je een IVA uitkering van de WIA uitkering en gaat werken dan mag je maximaal 20% van je laatstverdiende loon bijverdienen.
De WIA-loongrens of het maximale SV-loon wordt ook wel de excedentdrempel genoemd. De WIA-loongrens ligt in 2023 op € 66.956,-.
We delen het sv-loon dat u verdiende in het jaar voordat u ziek werd door 12 (aantal maanden per jaar). Dit is uw WIA-maandloon. Als u niet werkt is de loongerelateerde uitkering de eerste 2 maanden 75% van uw WIA-maandloon. Vanaf de derde maand is uw loongerelateerde uitkering 70% van uw WIA-maandloon.
De WIA wordt hervormd waarbij er nog maar één type uitkering is. Iedereen met een WIA-uitkering ontvangt tot 70% van het maatmanloon (minus het bedrag dat iemand nog daadwerkelijk aan inkomsten heeft). De WIA wordt hervormd waarbij er nog maar één type WGA is, na 5 jaar stroomt iedereen automatisch door in de IVA.
Hoewel ze van elkaar verschillen, gaan ze hier en daar in elkaar over of kunnen zij elkaar versterken. Het verschil tussen de WW en de WAO + WIA, is dat de WW niets te maken heeft met ziekte, maar met werkloosheid. De WAO en de WIA zijn beide ziektewetuitkeringen die ook weer uit verschillende varianten bestaan.
Ga uit van het sociale verzekeringsloon (sv-loon) dat u verdiende in het jaar voordat u ziek werd. Deel dit totale sv-loon door 261 (gemiddelde aantal werkdagen in een jaar). Vermenigvuldig dit bedrag vervolgens met 21,75 (gemiddeld aantal uitkeringsdagen per maand). Dit is uw WIA-maandloon.
U krijgt een WGA-uitkering als u minstens 80% arbeidsongeschikt bent. Maar er moet wel een redelijke kans op herstel zijn. U bent dus tijdelijk arbeidsongeschikt. U krijgt een IVA-uitkering als u minstens 80% arbeidsongeschikt bent en er is weinig of geen kans op herstel.
Als de uitkomst van je WIA-keuring 80-100% WGA is, kan de verzekeringsarts dat op medische gronden vaststellen of de arbeidsdeskundige heeft niet voldoende functies gevonden die bij je beperkingen passen. Dat houdt in dat je op dit moment weliswaar niet kunt werken maar in de toekomst kan dat anders zijn.
Samenloop van beide uitkeringen mag! De WAO- of WIA-uitkering loopt gewoon door en het pensioen wordt niet in mindering gebracht op de uitkering.
Als je 65% of meer dan je WIA maandloon verdient, kan UWV besluiten om je uitkering stop te zetten. Je bent dan nl. zelf weer in staat om een inkomen te verdienen. Dat doen ze niet gelijk, hiervoor moet je doorgaans 1 jaar lang stabiele inkomsten hebben gehad.
Na 2 jaar (104 weken) stopt uw Ziektewet-uitkering. Het is belangrijk dat u zich ruim voor die tijd alvast informeert over een WIA-uitkering. WIA betekent: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. U kunt een WIA-uitkering aanvragen als u door ziekte niet of minder kunt werken.