Schoonmaakazijn is een uitstekend en veilig middel om kalkaanslag te verwijderen. Meng 1 deel azijn met 1 deel water. Het is handig om dit in een plantenspuit/spuitflacon te doen en daarmee het glas in te spuiten. Na 30 minuten kunt u het afnemen.
Vul de lege spuitfles met schoonmaakazijn
Spuit de schoonmaakazijn van boven naar beneden over je badkamertegels. Laat de azijn ongeveer 15-30 minuten intrekken. Schoonmaakazijn heeft namelijk de goede eigenschap kalk en vet op te lossen, maar heeft hier wel een beetje tijd voor nodig.
Vloertegels in de badkamer schoonmaken kun je eenvoudig doen met schoonmaakazijn. Hierbij is het slim om een lege spuitfles te vullen met schoonmaakazijn en deze aan te brengen op de badkamertegels. Laat dit een half uur intrekken en boen vervolgens alle tegels schoon met de gele zijde van een schuursponsje.
Badkamertegels schoonmaken
Om je badkamertegels schoon te maken gebruik je een lauwwarm sopje met een mild schoonmaakmiddel, zoals schoonmaakazijn of de Baden+ sanitairreiniger. Laat het even intrekken en veeg het daarna goed droog met een zachte doek. De voegen kun je met hetzelfde sopje schoonmaken.
Maak een verhouding van 50% schoonmaakazijn en 50% water. Doop de spons in de emmer en ga tekeer op de badkamertegels. Zodra je alles goed hebt ingesopt, laat het dan zeker 15 minuten intrekken.
Poets je tegels schoon met een schuursponsje of borstel. Denk er wel goed om dat je geen krassen achter laat op je tegels. Neem de tegels af met water, of spoel de tegels schoon met de douchekop. Neem de tegels af met een droge doek.
Azijn is namelijk te agressief en kan de rubbers en koperen en plastic onderdelen van de machine aantasten. Dit kan tot lekkages of zelfs kortsluiting leiden. Daarom wordt het vaak ook nadrukkelijk in de gebruiksaanwijzing vermeld.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Doe dat vooral niet! Azijn is een zuur. Deze azijnzuren worden zeer slecht verdragen door PVC, siliconen en natuurrubbers.
Heb je een terras van betontegels of natuursteen? Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk.
Afwasmiddel en azijn
Spray royaal de badkamertegels en de voegen in, maar vermijdt zoveel mogelijk de kitranden. Te veel azijn kan rubbers en kit aantasten. Laat het mengsel ongeveer 30 minuten intrekken en daarna kun je de vuiligheid zo af doen met een spons.
Een goed middel om kalkaanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. U kunt hiervoor ook natuurazijn gebruiken en dit eventueel verdunnen met water. Schoonmaakazijn werkt echter sneller omdat het zuurder is.
De voegen in je badkamer schoonmaken. De voegen van je badkamertegels maak je schoon in drie eenvoudige stappen. Eerst gebruik je schoonmaak azijn of citroensap, daarna gebruik je bleek of chloor en als laatste gebruik je baking soda. Tussen elke stap goed schoonspoelen!
Azijn, citroenzuur of sinaasappelschillen
Net als bij het schoonmaken van douches, wastafels en badkuipen, kunt u de zuren ook gebruiken bij het reinigen van de tegels. Verdun de azijn of het citroenzuur met water, veeg de tegels ermee schoon en spoel daarna af met schoon water.
De badkamer schoonmaken doe je met een ontkalkend schoonmaakmiddel, een ontvettend schoonmaakmiddel, een sopje met lauw-warm water en een doek of spons. Breng schoonmaakmiddel aan en boen het oppervlak. Vervolgens afspoelen en afdrogen met een droge doek. Een schone badkamer is een heerlijk gevoel.
Schoonmaakazijn is een hele goede ontkalker. Je kunt het gebruiken voor het verwijderen van kalkaanslag in de waterkoker, koffiezetapparaten, vaatwasmachines en nog veel andere apparaten. Daarnaast is het handig voor het verwijderen van kalk op de douchekop of in bad.
Schoonmaakazijn is (een zwak) zuur en lost daardoor vrij gemakkelijk kalk en vet op. De zuurtegraad is echter ook een van de nadelen van ontkalken of schoonmaken met azijn: na verloop van tijd tast het chroom en andere oppervlakken aan.
Azijn maakt het water zachter en het verwijdert zeepresten. Hierdoor zorgt het ervoor dat een wasmachine die stinkt weer fris gaat ruiken. Maar het zorgt er ook voor dat de was zachter uit de wasmachine komt.
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.
Je ziet snel genoeg wanneer je waterkoker toe is aan ontkalking. De bodem ligt bezaaid met kalkresten, of ze drijven in het water rond. Maak hier ook een mengsel van een derde deel azijn (witte of schoonmaak) en twee derde water. Een halve liter bij elkaar is vaak voldoende.
Het beste ontkalkingsmiddel dat momenteel verkrijgbaar is, is EasyKalk. Met de beste ontkalker kunt U werkelijk allerlei machines, kranen, douchewanden, douchekoppen of andere dingen waar zich kalk op heeft afgezet gemakkelijk mee behandelen en kalk verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Tuintegels schoonmaken met azijn? Natuurazijn is minder schadelijk voor je tuintegels dan schoonmaakazijn, maar we raden je het toch echt beide af. Azijnzuur breekt kalk af, dus elke product met kalk wordt aangetast. Grote kans dus dat je je tuintegels beschadigt wanneer je ze schoonmaakt met azijn.
Meng 1 liter water met 1 liter (schoonmaak)azijn in een grote emmer. Schrob dit mengsel over het schoon te maken deel bestrating.
Hoe vaak schoonmaken? Ons advies is om de badkamer wekelijks een grote schoonmaakbeurt te geven. Na iedere bad- of douchebeurt of het gebruik van de wastafels, is het aan te raden om met een droge schone doek de oppervlakten droog te maken. Ook de toiletpot heeft doorgaans wat vaker aandacht nodig.