Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Sommige paarden zijn rustiger op stal met het licht en de radio aan, andere hebben de nood om te lopen en doen het beter op de weide. Op de weide is het best dat ze in kuddeverband lopen. Als de kudde bedaart, zal het paard met paniek ook snel kalmeren.
Knijp het paard rustig in de manen. Neem de oren van het paard in je hand en masseer het topje van het oor. Dit kalmeert en verzacht ook de pijn. Ook drukken aan de binnenkant van de elleboog kan kalmerend werken (shiatsu drukpunt).
Wanneer je in draf op je paard zit, zet dan een volte in. Rij afwisselend een halve grote volte in verlichte zit, een halve grote volte lichtrijden en een halve grote volte doorzitten. Herhaal deze reeks een aantal keren. Door deze oefening kom je steeds meer onafhankelijk te zitten en ontwikkel je gevoel voor ritme.
Hoe ontstaat stress? Stress is een instinctieve reactie van het lichaam die ontstaat wanneer het paard zich in een bedreigende situatie bevindt. Het paard is van nature een vluchtdier en heeft in het leven in de vrije natuur deze reactie nodig om te kunnen overleven in geval van gevaar.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Een paard dat acute stress ervaart kan gaan zweten en trillen. Dit komt doordat de ademhaling en hartslag tijdens acute stress bij paarden verhoogt. Ook kan een paard met acute stress vluchtgedrag vertonen. Een paard is van nature een vluchtdier, dus zal in een stressvolle situatie direct willen vluchten.
Wat is paardentherapie? Paarden reageren voornamelijk op wat mensen om hun heen doen. Dus wanneer iemand verdrietig is zal het paard deze emotie overnemen en bijvoorbeeld stil blijven staan. Paarden voelen dus heel goed emoties en gedrag aan van mensen.
Een paard wat zijn hoofd laag heeft, is rustig en ontspannen. Tevens is het bewezen dat wanneer je het hoofd van het paard omlaag vraagt, de hartslag van het paard zichtbaar zakt. We beginnen weer met een touwhalster en eventueel leadrope, gaan zelf naast het paard staan of misschien wel op de hurken zitten.
Zulk gedrag kun je het beste negeren. En de keren dat het paard niet bijt als je langsloopt, beloon je hem en geef je hem aandacht. Dan leert hij met positief gedrag aandacht te trekken. Denk je dat stress of verveling de oorzaak zijn van het agressieve gedrag van je paard, probeer dat dan aan te pakken.
Maar ze heeft wel gelijk, natuurlijk, in die zin dat paarden wel degelijk boos kunnen worden op hun mensen, en dat laten zien ook. En ook geclickertrainde paarden kunnen heel boos worden op hun mensen.
Dan is er maar één oplossing: je paard een dag vrij geven. Welk ongewenste gedrag je paard ook vertoont: je mag er vanuit gaan dat hij dit niet expres doet. Misschien botsen jullie karakters op sommige vlakken of begrijpt je paard jou niet, omdat je niet altijd duidelijk en consequent bent.
Bevestig het paard juist in de kleine dingen die hij (goed) doet. Dit bouwt aan vertrouwen en zal hem uitnodigen om dit gedrag nog een keer te laten zien. Leer zelf dus de kleine signalen herkennen en beloon je paard al op het moment dat hij in de richting van het gevraagde gaat.
Paarden verstaan ons mensen niet, maar begrijpen ons zeer zeker. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De dieren zijn in staat om subtiele oog- en lichaamsbewegingen op te vangen en te 'vertalen'. Helaas houdt het daar dan ook wel met op: echt communiceren lijkt onmogelijk.
Een hele goeie plek, is de plek vlak achter de schoft, daar waar het zadel zou liggen. Het is de plek waar paarden elkaar 'groomen' (=elkaar zachtjes kroelen en masseren met de voortanden en lippen), uiteraard alleen als ze elkaar leuk vinden.
Hete en nerveuze paarden kunnen ook baat hebben bij een vetrijk rantsoen, omdat paarden over het algemeen 'minder heet' worden van een vetrijk rantsoen dan van een zetmeelrijk rantsoen. Voor deze paarden zal een deel van de energie uit zetmeel vervangen moeten worden door olie, om het gewenste resultaat te bereiken.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Wat betekent het briesen bij paarden? Als je paard briest, is dat in de paardentaal een teken van ontspanning. Dit kan bijvoorbeeld na een lekkere maaltijd het geval zijn: het paard briest en geeft aan dat hij vol zit en tevreden is. Sommige dieren briesen als ze na een rit of training weer naar de wei kunnen.
De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken.
Paarden die stress of pijn hebben, trekken hun rug- en nekspieren vaak strak. Je ziet dit aan een holle of juist een rechte rug en een rechte nek. Net zoals mensen, kunnen ook paarden bij stress maag-, nek- of rugklachten krijgen.
De meeste mensen denken dat een paard lacht, als hij/zij zijn bovenlip krult en zijn tanden ontbloot; het lijkt op een brede grijns. Eigenlijk lachen paarden niet, het is een reactie die te maken heeft met de geuren. Het paard registreert alleen de geuren die via de lucht naar zijn klieren stromen.
Maar waarom hinniken paarden eigenlijk? De hinnik: een luide, lange roep die hoog begint en met een wat lager geluid eindigt. Omdat het zo luid klinkt en een afstand kan overbruggen, lijkt de hinnik een manier om sociaal contact anderen te zoeken, die ver weg of uit zicht zijn.
Paarden kunnen onze emoties en ons gedrag feilloos aanvoelen en reageren hierop door dit te spiegelen. Zo wordt een paard drukker wanneer jij hoog in energie bent of juist heel rustig wanneer jij laag in energie bent.
Een paard heeft, net als wij, gedachten, gevoelens en emoties. Bepaalde zaken zijn soortgebonden maar verder heeft ieder mens én ieder ander dier een eigen karakter. Als wij ons wat beter verdiepen in de gevoelens, gedachten en emoties van paarden wordt het ook makkelijker het gedrag van paarden te begrijpen.
In het kader van paardensport beschrijven we vermoeidheid als volgt: het onvermogen van een paard om te blijven presteren op het gewenste niveau. Dit openbaard zich door het langzamer worden van een paard of het niet meer zo hoog kunnen springen of mindere bewegingen in de loop van een training , proef of race.