Snelle antwoord: Ja, een airfryer kun je gebruiken om maaltijden of restjes mee op te warmen.
Eten opwarmen in de airfryer
De airfryer werkt eigenlijk hetzelfde als de oven maar maakt gebruik van hete lucht. Hierdoor wordt het eten snel en gelijkmatig opgewarmd. Ook krijgt het weten meer een bite door de knapperige textuur. Lekker om bijvoorbeeld hapjes opnieuw op te warmen!
Soep moet je langzaam opwarmen, en de soep moet vooral niet nogmaals koken. Zou je de soep opnieuw koken, zouden veel voedingsstoffen in de soep verloren gaan, en de smaak zou verminderen. Doe de soep daarom in een pan, en zet deze op een laag vuur totdat de soep warm is. Meer is eigenlijk niet nodig.
Eten opwarmen in een airfryer is mogelijk. Dit doe je het best met een airfryer die over een opwarmfunctie beschikt. Zo droogt het eten niet uit.
Gebruik bakpapier en aluminiumfolie
Bakpapier en aluminiumfolie kan ook gewoon gebruikt worden bij het bakken in de airfyer. Wees wel precies met het gebruik van bakpapier, gebruik niet te veel. Laat het niet over de rand van de mand/vorm steken.
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.
Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen. Vaak is de smaak overigens ook minder bij de tweede keer opwarmen, maar de hoeveelheid bacteriën is natuurlijk voor je gezondheid belangrijk.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Soep opwarmen in magnetron
Haal de folie van de soepbeker en giet de soep over in een soepkom. Stel de magnetron in op 800 - 1000 watt en verwarm de soep ongeveer 1-2 minuten.
U kunt ovenvaste schalen en vormen gebruiken in de Philips Airfryer. Deze kunnen zijn gemaakt van glas, keramiek, metaal of siliconen. U kunt ook siliconen of papieren cakevormpjes of bakvormen gebruiken om cakejes, muffins of kleine ovengerechten te bereiden.
U kunt allerlei soorten diepvriesfrites bereiden in de Philips Airfryer, zoals ovenfrites, frites voor in de frituurpan of speciale frites voor de Airfryer. Raadpleeg de NutriUApp (www.philips.com/nutriu) en de gebruikershandleiding voor instellingen en tips voor het bereiden van frites.
Welk type olie kan worden gebruikt? U kunt elke soort olie voor grillen, bakken, braden of frituren gebruiken in uw Philips Airfryer. Daarnaast kunt u ook dierlijke vetten gebruiken.
De Airfryer begint op te warmen, wat twee tot drie minuten duurt. Als de ingestelde temperatuur bereikt is, begint de Airfryer te piepen, waarna u de bereidingstijd in kunt stellen (hierna stopt de Airfryer met piepen).
Tip 3: verwarm de airfryer voor
Zo hoef je de Philips airfryer XXL niet voor te verwarmen. Het voorverwarmen heeft ook invloed op de baktijd en bakkwaliteit. Wanneer je eten bakt zonder dat je de airfryer voorverwarmt, is de kans groot dat het eten niet goed opwarmt en niet gaar wordt.
De airfryer is ook erg geschikt om gebakken vis mee op te warmen. Verwarm de airfryer voor op 190 graden. Doe de vis 3 tot 4 minuutjes in de airfryer en de vis is heerlijk krokant. Wij raden de magnetron af, de vis verliest zijn krokante laagje.
Check de temperatuur van je koelkast. Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen.
Soep met room
Die room voeg je er normaal gesproken op het laatste nippertje aan toe. Maak dus je soep tot de stap waar je room toevoegt. Verdeel je soep in porties: de kom van vandaag kun je afmaken met slagroom of mascarpone, de rest doe je in de vriezer. Die room voeg je pas toe als je de soep weer hebt ontdooid.
Door de hoge hoeveelheid vet is crème fraîche heel geschikt om te gebruiken in warme gerechten. Dit in tegenstelling tot zure room. Zure room bevat maar 10% vet en als je die zou gebruiken in warme gerechten is de kans groot dat deze gaat schiften.
Warm eten afkoelen is beter
Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden. Het zit namelijk zo: als je je eten warm in de koelkast zet, stijgt de temperatuur van de koelkast.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Wanneer de soep dan nog eens wordt opgewarmd, en zo dus voor de derde keer wordt verhit, blijft er zelfs helemaal niets meer over van de vitamine C.
Fabrikanten, waaronder Philips, adviseren om het volgende (op eigen risico) te doen: Gebruik bakpapier op de bodem van een bakvorm. Zorg dat het papier niet buiten de rand van de frituurmand uitsteekt.
Airfryer: lasagne kan je ook in de airfryer opwarmen: Als de lasagne ontdooid is: 10 minuten op 180 graden. Dit geldt voor kant en klaar maar ook voor zelfgemaakte lasagne.
Bevroren voedsel:: Bevroren snacks kunnen zonder aanpassingen in uw Philips Airfryer worden bereid. U hoeft diepvriesproducten niet te ontdooien voordat u ze gebruikt in het apparaat.