Van meerwerk is meestal sprake als een parttime werknemer meer dan zijn contracturen werkt, maar niet meer dan de fulltime arbeidsduur die in de organisatie geldt. Overwerk is in principe dat die fulltime arbeidsduur wordt overschreden.
Je hoort naast overwerk ook de term 'meerwerk'. Het verschil met overwerk is dat meerwerk extra werkuren zijn waarover sowieso geen toeslag berekend wordt. Voor overwerk mag je wel een toeslag betalen. Later meer hierover.
Het komt soms voor dat je moet overwerken. Dat is werk dat je doet buiten de uren die je met je werkgever hebt afgesproken. Bijvoorbeeld als het heel druk is, of als er collega's ziek zijn. Je werkgever moet een goede reden hebben om je te vragen over te werken.
Meeruren zijn de uren die je in een kalenderjaar door extra inroostering meer hebt gewerkt dan je op basis van je aanstelling verplicht bent. Kenmerkend voor deze uren is dus dat ze – in tegenstelling tot overuren – wel vooraf zijn ingepland.
Bij meeruren heeft een werknemer recht op 100% van het normale uurloon en bij overuren geldt 100% + een toeslag, afhankelijk van het tijdstip van overwerken. Meestal zijn het percentages van 125% 150% of 200%. Zo worden overuren en meeruren ook verschillend belast.
De grens voor het presteren van overuren ligt in principe op 50 uur per week en 11 uur per dag. Er zijn wel enkele uitzonderingen op deze regel – zoals in bepaalde gevallen van overmacht.
Als het normale salaris minder is dan € 68.508, dan kun je overuren gerust laten uitbetalen. Je betaalt dan 37,10% belasting over zowel de normale uren als de overuren. Zit het normale jaarinkomen dicht tegen € 68.508 aan, dan kun je beter kiezen voor een vergoeding in de vorm van tijd voor tijd als dit mogelijk is.
Veel mensen zijn bang dat je over overuren meer belasting moet betalen. Dit is niet waar, omdat overuren in dezelfde belastingschijf vallen als je normale salaris. Met andere woorden: er gelden geen aparte belastingregels voor overwerken.
Te veel gewerkt en zo overuren opgestapeld? Dan kan je werkgever de overuren op twee manieren compenseren: met inhaalrust en toeslag, of door de uitbetaling van overuren. Voor elk gepresteerd uur krijg je een toeslag van 50% van je normale loon of 100% voor overwerk op zon- en feestdagen.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet verplicht worden tot ploegendienst, nachtwerk en het maken van overuren.
In de wet is niets afgesproken over verplicht overwerken. Wel staan er vaak afspraken in je cao of contract. Bijvoorbeeld dat het is toegestaan om, in overleg met je baas, nog wat langer door te werken. Een werkgever mag er vanuit gaan dat je af en toe overwerkt.
Of je overuren betaald krijgt, hangt af van de afspraken die met je werkgever zijn gemaakt. Bijvoorbeeld over een toeslag op je gemaakte overuren. Het kan dus zijn dat er in je cao, bedrijfsreglement of arbeidsovereenkomst afspraken staan over uitbetaling van overuren of opname in tijd voor tijd.
Er is sprake van meerwerk als een parttime werknemer extra werkt, maar zijn gewerkte uren niet boven die van een fulltime dienstverband uitkomen. Werkt hij wel meer dan een fulltimer, dan is er ook sprake van overwerk. Bijvoorbeeld: Fulltimers in jouw bedrijf hebben een contract voor 40 uur.
Ben ik verplicht om meerwerk uit te voeren? Meestal wel. Je bent niet verplicht om het meerwerk uit te voeren als het je deskundigheid of capaciteit te boven gaat. Ook mag een opdrachtgever geen meerwerk afdwingen als dat om een andere reden onredelijk en onaanvaardbaar is.
* U kunt weken van 47,5 uren laten presteren, in plaats van 40 uur. * U kunt werkdagen van 9,5 uren laten presteren, in plaats van 8 uur. De limiet wordt tot 180 overuren per jaar verhoogd, in uitzonderlijke gevallen. Als werkgever moet u eerst 3 stappen volgen om de eerste 130 overuren in te voeren.
Het enige moment dat je geen recht heb op de uitbetaling van overuren is als je zelf, vrijwillig extra uren hebt gewerkt. Als jij 40 contracturen per week hebt, maar je besluit zonder schriftelijk afspraak met je baas ook in het weekend door te werken, dan is je werkgever niet verplicht dit aan je uit te betalen.
Dus als een werknemer een contract voor 28 uur heeft in een organisatie waar 40 uur een fulltime baan is, werkt de werknemer dus niet over als hij één week 36 uur maakt. Die acht extra uren zijn dan meeruren. Pas als de werknemer meer dan 40 uur in een week werkt, zijn de uren die bovenop de 40 uur komen 'overuren'.
Overuren worden in dezelfde belastingschijf belast als je normale uren. Je betaalt dus altijd tussen de 37,10% en 49,50% aan belasting over je overuren.
Met andere woorden : de limiet van 130 overuren wordt verhoogd tot 180 uren voor het inkomstenjaar 2021 (aanslagjaar 2022), op voorwaarde dat deze extra 50 overuren worden verricht in de periode van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021.
Werknemers mogen per dag maximum 12 uur werken, en per week maximum 60 uur. Overwerk kan op drie manieren worden vergoed: door middel van tijd-voor-tijd, extra loon of een overwerktoeslag. Wanneer overwerk wordt uitbetaald, moet hier ook belasting over worden betaald.
Belasting over overuren
Loonbelasting over je overuren zijn hetzelfde als over je normaal gewerkte uren. Indien je structureel overwerkt, kan het zijn dat je salaris in een hogere belastingschijf terecht komt. De meeste mensen blijven in dezelfde belastingschijf en betalen een tarief van 37,35%.
Extra werken
Als een werknemer op basis van een vakantiejaar meer werkt dan zijn basisuren, dan worden over de meer gewerkte uren ook vakantie-uren opgebouwd. Over meeruren bouw je volgens cao MITT vakantie-uren op, maar over overuren bouw je geen vakantie-uren op.
Er zijn cao's waarin een toeslag pas aan de orde komt bij veel overwerk. Bijvoorbeeld: voor de eerste vijf overuren per maand geldt het gewone uurloon; voor uren die meer gewerkt worden, geldt een toeslag van 25 procent (in totaal dus 125 procent van je gewone uurloon).
De waarde van een vakantiedag is gelijk aan de financiële compensatie die de werknemer normaal gesproken ontvangt. De werkgever betaalt veelal enkel het gebruikelijke salaris plus de vakantietoeslag.
Wat is beter: tijd voor tijd of uitbetalen? Of tijd voor tijd of uitbetalen beter is, hangt af van de situatie en de voorkeur van zowel werkgever als werknemer. Tijd voor tijd kan een goede oplossing zijn als werknemers graag meer vrije tijd willen en de werkgever bereid is hen die tijd te geven zonder extra kosten.