Vitamine C is goed voor je immuunsysteem, botten, tanden en huid, maar óók voor je nachtrust. Het onderzoek laat zien dat deelnemers met een lager vitamine C gehalte in hun bloed, 's nachts vaker wakker zijn en meer slaapproblemen hadden.
Vitamine C op een nuchtere maag is niet aan te raden omdat de (wateroplosbare) vitamine C het lichaam dan weer te snel verlaat via de urinewegen. Met vitamine C kan prima in de ochtend worden begonnen, alsmede op andere momenten, maar liever niet 's avonds. Hoe meer over de dag verdeeld, hoe beter.
De volgende etenswaren kun je beter laten staan voordat je naar bed gaat: Vet voedsel, zoals vette kaas en worst en snacks uit de frituurpan. Heel scherp voedsel, zoals pepers, scherpe tapenades en meer. Scherp voedsel zorgt voor hitte-aanvallen en maagzuur, waardoor je slecht in slaap kunt vallen.
Het antwoord is heel simpel: rusten en/of slapen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam uitrust en minder moe bent als je gaat slapen. Je lijf heeft immers slaap en rust nodig. Op tijd naar bed, een paar keer uitslapen, een powernap tussendoor of andere gewoontjes doen al wonderen.
Een wetenschappelijk bewijs of gemberthee echt werkt om beter te slapen is er niet. Maar wat zeker wel zo is, is dat gember werkt bij een ontspannen gevoel. [1] De gember kalmeert je maag en darmen en helpt je avondeten te verteren. En daarnaast werkt het ook om van binnen warm te worden.
Vitamine C, daarvan is de meest voorkomende ascorbinezuur. Ascorbinezuur is instabiel en heeft een pH-waarde nodig die lager is dan 3, 5 om door de huid te worden opgenomen. Je zou dus zeggen, retinol en vitamine C doen het niet goed samen, omdat de pH-waarde waarbij ze beide goed gedijen geen match geeft.
Teveel vitamine A kan leiden tot een afname van vitamine C. Vitamine A is een antagonist, oftewel een tegenwerker, van vitamine D. Een hoge dosis vitamine A kan de vitamine K-opname tegengaan. Vitamine B2 is nodig bij de omzetting van de actieve vorm van vitamine B6.
Vitamine C is een lastige diva, want deze gaat namelijk ook niet zo fijn samen met AHA's en BHA's. Hierbij moet je vooral denken aan zuren, zoals salicylzuur en melkzuur, die mogen nooit gemengd worden met een vitamine C. Door deze ingrediënten samen te mixen, zal de pH-balans van de huid worden verstoord.
Een tekort aan vitamine B12 kan voor slapeloosheid zorgen, terwijl aan de andere kant te kort slapen en vaak wakker worden weer kunnen komen door juist een teveel aan vitamine B12. Het is dus belangrijk de juiste hoeveelheid B12 binnen te krijgen. Benieuwd of je een vitamine B12-tekort hebt?
Magnesium helpt om het lichaam en de hersenen te ontspannen en dat is precies wat je nodig hebt om in slaap te vallen. Ons lichaam kan magnesium niet zelf maken en moet het dus uit voeding halen. Een magnesiumtekort kan al snel leiden tot vervelende kwaaltjes als spierpijn, vermoeidheid, maar dus ook slaapproblemen.
Waarom zink in de avond? Daarnaast zou zink 's avonds slikken kunnen helpen voor een betere nachtrust. Uit een Italiaanse studie bleek dat zink in combinatie met magnesium en melatonine een uur voor het slapengaan de slaapkwaliteit aanzienlijk zou verbeteren.
Magnesium heeft een kalmerende werking en ontspant je spieren, bloedvaten en zelfs je hersenen. Daardoor kun je bijvoorbeeld meer ontspannen slapen.
De vitamines D en E zijn in vet oplosbaar. Dat betekent dat jouw lichaam ze beter opneemt in combinatie met een beetje vet. Daarom kun je deze supplementen het beste tijdens (of net na) je maaltijd innemen. Want in jouw ontbijt, lunch of avondeten zit vaak (een beetje) vet.
Kun je vitamine C en D combineren? Gelukkig zijn de meeste vitamine C en D supplementen prima met elkaar te combineren. Wel dien je rekening te houden met de voorgeschreven hoeveelheid zoals op een potje vitamine C of vitamine D vermeldt staat.
Vitamine D innemen in combinatie met een maaltijd is ook een goed idee. De vitamine is namelijk vetoplosbaar en wordt in combinatie met voeding beter opgenomen. Een capsule vitamine D kan je inslikken met water of een andere drank, zoals melk bijvoorbeeld.
Bij een lage waarde is dat niet voldoende en is het dus goed om een supplement te nemen. Je kunt vitamine D samen gebruiken met magnesium.
vitamine C en magnesium dragen bij aan een normale energiestofwisseling. vitamine C en magnesium kunnen helpen om vermoeidheid te verminderen.
Een tekort aan vitamine C is zeldzaam, omdat het lichaam voorraad opbouwt voor 3 maanden. Een gebrek merkt u aan gewichtsverlies, minder weerstand, moe zijn, gewrichtsklachten, slecht genezende wondjes en blauwe plekken. Een extreme vorm van vitamine-C-gebrek is scheurbuik.
Breng een serum altijd aan op een gereinigde huid. Na een toner (als je die gebruikt) en voor een dag- of nachtcrème. Serums mengen voor je ze aanbrengt doe je beter niet, want dan kunnen ze elkaars werking verminderen. Breng ze dus liefst één voor één aan.
Welke voedingsstoffen stimuleren de slaap? Tryptofaan, een natuurlijk aminozuur, werkt slaapbevorderend. We vinden deze stof in de meest eiwitrijke voeding terug. Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade.
Veel fruitsoorten bevatten van nature serotonine of dragen bij aan de productie van dit stofje in je hersenen. Je kunt daarom zonder problemen een beetje ananas, sinaasappel, appel, banaan of kiwi eten voor het slapen gaan.
Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.