Slechts 2o procent van de mensen die vreemdgaat biecht het op aan de partner.
Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan. Dat is heel erg weinig, maar wel te verklaren, legt Jean-Pierrre uit.
'Volgens degelijk Amerikaans onderzoek uit de jaren negentig had 22 à 25 procent van de mannen toen overspel gepleegd, tegenover 11 à 15 procent van de vrouwen. Tegenwoordig komen vrouwen met grofweg 20 procent op nagenoeg dezelfde hoogte als mannen.
Een op de tien mensen gaat vreemd (onderzoek Motivaction, 2014). Daarvan verzwijgt 64 procent het voor de partner. Vriendinnen van me hebben zich er ook aan gewaagd.
Vreemdgaan is (helaas) niet uitzonderlijk. Volgens een onderzoek onder 1700 mensen is ruim 27% van de vrouwen en een kwart van de mannen weleens vreemdgegaan.
Duitse vrouwen gaan volgens dit onderzoek het vaakst vreemd: 43 procent gaf aan ontrouw te zijn geweest door sex te hebben gehad met een ander. Frankrijk staat op de tweede plek met 37 procent, terwijl het Europese gemiddelde 36 procent is.
AMSTERDAM – Vrouwen gaan met 40 procent vaker vreemd dan mannen, die in 30 procent van de gevallen de scheve schaats rijden. De grootste reden voor de vrouw om ontrouw te zijn is verveling, maar ook te diep in het glaasje kijken gaat nog wel eens ten koste van de monogamie.
' Slechts 31 procent van de huwelijken overleeft overspel, zegt het Journal of Marital and Family Therapy. De rest loopt stuk op het beschadigde vertrouwen.
Als je partner vreemd is gegaan kun je het gevoel hebben dat de wereld onder je vandaan is geslagen. Pijn kan letterlijk hartverscheurend door je lijf razen en je de ene keer tot grote woede drijven en de andere keer tot diep en intens verdriet. Al deze emoties zijn een gezonde reactie op een heftige gebeurtenis.
Er is een verschil tussen een zwoele sekspartij en emotioneel vreemdgaan. Hoewel beiden niet worden gewaardeerd, vinden de meeste mannen (63%) en vrouwen (57%) seksueel vreemdgaan het ergst. Maar er zijn ook mannen (37%) en vrouwen (47%) die het erger vinden als hun partner emotioneel vreemdgaat.
Bij hun huidige partner is bijna 31 procent van de vrouwen en ruim 40 procent van de mannen vreemdgegaan. De mate waarin dat gebeurt verschilt, maar als iemand eenmaal vreemdgaat, is de kans groot dat dat niet eenmalig is.
De 'verliefde'-fase van een affaire duurt echter meestal ongeveer 6 tot 18 maanden. Deskundigen zijn het er unaniem over eens dat affaires voortduren zolang beide partijen uit de affaire krijgen wat ze willen en meestal wordt de affaire na zo'n 6-12 maanden beëindigd.
Waar ligt nou eigenlijk de grens? Volgens de Dikke van Dale is de betekenis van 'vreemdgaan': 'het hebben van seks met een ander dan je vaste partner'. Daaruit valt te concluderen dat zolang je maar geen seks hebt met een ander, er niemand vreemdgaat en er dus geen gevaar dreigt.
Is er na overspel nog hoop voor een relatie? Ja, zegt relatietherapeut Esther Perel volmondig. Ze behandelde duizenden stellen die ontrouw meemaakten en ontdekte wat beide partners kunnen doen om toch samen verder te gaan.
Voor de revalidatie van je relatie is veel geduld nodig. Je kunt het beter goed aanpakken en er wat langer over doen, want haasten heeft geen zin. Houd er rekening mee dat het al met al een jaar of twee jaar duurt, voordat je weer een stap verder bent, elkaar weer gevonden hebt en er opnieuw vertrouwen ontstaat.
De impact is groter op vrouwen dan op mannen. De invloed die overspel heeft op jouw relatie maar ook op jou als persoon mag niet onderschat worden. Vreemdgaan deukt je zelfvertrouwen, je verliest het vertrouwen in je huidige en toekomstige partners en je geloof in het begrip 'relatie' daalt.
– Cynthia J. Jenni Skyler, sekstherapeut en directeur van The Intimacy Institute reageert hierop: 'Uiteraard is vreemdgaan slecht voor je relatie, maar het geheimhouden van je slippertje kan zelfs nog slechter zijn. Dit komt omdat in een betekenisvolle relatie eerlijkheid voorop staat.
Misschien denk je dat je als twintiger je meest wilde jaren hebt, maar op het gebied van vreemdgaan is dat totaal niet het geval. Integendeel juist. Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste.
Ook emotionele verwaarlozing kan leiden tot ontrouw. Als een van de twee heel veel werkt of erg weinig aandacht heeft voor de andere bijvoorbeeld.” Vreemdgaan kan dan best eenmalig zijn. “Sommige mensen die hun partner bedrogen hebben, schamen zich erg en walgen zelfs een beetje van zichzelf”, aldus Cooper.
Als iemand in de vorige relatie is vreemdgegaan is de kans maar liefst 45 procent dat hij/zij dat in de volgende relatie ook zal doen, tegenover 18 procent van mensen die trouw waren in hun vorige relatie. Alsnog best een hoog percentage: de kans is dus op z'n best één op vijf dat je partner zal vreemdgaan.
Daaruit blijkt dat 40 procent van de vrouwen en 60 procent van de mannen weleens een buitenechtelijke relatie heeft gehad. Tip: Een interview met een seksuologe over vreemdgaan: waarom maken we er zo'n punt van?
De meest voorkomende redenen van vreemdgaan
Wraak of boosheid: het kan zijn dat je vreemdgaat uit woede of een verlangen om wraak te nemen. Bijvoorbeeld wanneer je net ontdekt hebt dat je partner is vreemdgegaan. Je wilt dat je partner dezelfde emoties voelt, zodat ze begrijpen welke pijn ze jou hebben aangedaan.