Honden kunnen, net als wij mensen, ook dromen. Ook bij honden zijn de verschillende slaapfases te onderscheiden en ook je hond droomt tijdens de REM-fase. Je kunt dit herkennen wanneer je hond tijdens zijn slaap gromt, piept, met zijn poten of staart beweegt, maar vooral aan een snellere of onregelmatige ademhaling.
Net als mensen dromen huisdieren over dingen die ze overdag meemaken om hun dag te verwerken. Het is ook heel aannemelijk dat jouw hond of kat over jou droomt, over je gezicht en geur. Maar bijvoorbeeld ook hoe ze je kunnen irriteren of blij maken.
Als je hond echt een nachtmerrie heeft, merk je dat vanzelf. Dit is heel anders dan de zenuwtrekjes aan de poten, lippen of ogen en de gekke geluidjes die ze maken. In geval van een nachtmerrie zal je hond duidelijk tekenen van nood of angst vertonen. En de geluiden zullen waarschijnlijk harder zijn.
Bij deze het verlossende antwoord, jazeker, dat kunnen ze! Misschien heb je je hond al wel eens zien en horen dromen. Wanneer jouw hond droomt kan 't goed zijn dat hij met z'n poten beweegt en eventueel wat piept of gromt. Jouw hond is op dat moment zijn dag aan het herbeleven.
Een hond die trilt of smakt in zijn slaap is heel normaal, hier hoef je je geen zorgen om te maken. Dit doen honden in hun REM-slaap. De hond is aan het dromen en beweegt dan in zijn slaap. Soms blaft of gromt een hond in zijn slaap, ook dit is onderdeel van de REM-slaap bij honden.
Je hond geeft je kusjes
Dit doet je hond als een teken van vriendschap, affectie en liefde. Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…” Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Over het algemeen is de lichamelijke nabijheid goed voor zowel de hond als de eigenaar. Met je hond in een bed slapen is rustgevend voor mensen en bevordert stressvermindering. Bovendien hebben studies bewezen dat het voor een gevoel van geborgenheid en veiligheid zorgt.
KUNNEN HONDEN DENKEN? Het hondenbrein lijkt op dat van mensen, maar is wel kleiner. Hoewel honden niet het vermogen hebben om menselijke woorden te denken of te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Oftewel: het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken.
Slapen met een huisdier in bed versterkt jullie onderlinge band, zelfs als je hond of kat aan je voeteneind slaapt! Je huisdier leert dat ze veilig zijn bij jou en met een gerust gevoel kunnen slapen. Zeker als je huisdier nog niet zo lang bij je woont, is samen slapen een goede manier om jullie band te versterken.
Waar komt die frustrerende gewoonte om je 's nachts uit je slaap te houden vandaan? Honden blaffen en janken om verschillende redenen: meestal om het gezin voor iets of iemand te waarschuwen, omdat ze onrustig of bang zijn, of omdat ze aandacht willen.
Hoeveel slaapt een hond
Volwassen honden slapen ongeveer 12 tot 14 uur per dag. Senior honden hebben vaak wat meer slaap nodig, zij slapen meestal 16 tot 18 uur. Pups hebben zelfs 18 tot 20 uur slaap nodig om goed uitgerust te zijn.
Denk bijvoorbeeld aan een bench, een hondenmand, een kussen, een hondenbankje, een hondenbed, een kleedje, een slaapzak en alle andere toffe creaties die er tegenwoordig te krijgen zijn. Een bench kan prima fungeren als veilige plek en is erg geschikt om je hond zekerheid van een rustige plek te bieden.
Minder kleurrijk
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
Honden snurken om dezelfde reden als mensen: vanwege een geblokkeerde of vernauwde neusdoorgang. Deze obstructie kan een aantal oorzaken hebben, zoals allergieën of aandoeningen van de luchtwegen, obesitas of de vorm van de snuit. Buldoggen weten van wanten als het om snurken gaat. En dat ligt aan hun korte snuit.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Honden begrijpen wat het baasje zegt. Althans, hun brein reageert net zoals mensenhersenen op spraak, blijkt uit nieuw Engels onderzoek. De dieren blijken een onderscheid te maken tussen de betekenis van woorden en de manier waarop die woorden worden uitgesproken.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Kleine honden kunnen het al koud krijgen zodra de buitentemperatuur onder de 10 °C komt terwijl je bij grote honden vaak pas wat merkt wanneer de temperatuur richting het vriespunt gaat. Wanneer de temperatuur onder de 0 °C komt wordt het wel echt te koud voor een hond.
Honden die het liefst tussen je benen liggen, geven daarmee aan dat ze zich alleen veilig voelen als ze tegen hun baasje aanliggen. Ze nestelen zich graag in, omdat ze van de warmte die jij ze geeft sneller in slaap vallen.
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben. Het vervelende is alleen dat mensen op dat moment zo gefrustreerd zijn dat ze eigenlijk de excuses van de hond niet meer zien of niet willen aanvaarden.
Honden communiceren onderling vooral met behulp van lichaamstaal. Er zijn daardoor bepaalde plaatsen die een hond bedreigender kan vinden dan anderen als hij daar aangeraakt wordt. Op de kop of op de rug is een voorbeeld van zo'n plaats waar een hond zich bedreigd kan voelen als je hem daar aait.
Een gelukkige hond is volgens ons te herkennen aan gezond gedrag. Gezond gedrag betekent volgens ons dat de emoties van de hond in balans zijn. De hond vertoond geen onverklaarbare momenten van extreme agressie, angst of onzekerheid. Ook vertoont de hond geen langdurige hyperactiviteit.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.