Wat verstaat men onder een emotionele blokkade? Bij emotionele blokkade kun je denken aan: niet bij je gevoel kunnen, gevoelens niet durven herbeleven. niet open staan voor bepaald gevoel.
Kortom, de oplossing is dat je weer uit je hoofd gaat, terug naar je gevoel. Als je in je gevoel zit, heb je de kans en mogelijkheid om negatieve emoties en energie te verwerken en los te laten. De kans is groot dat je hier wel wat hulp bij kunt gebruiken, want is het niet simpel om uit een vicieuze cirkel te stappen.
Het is bewezen dat beweging helpt bij het reguleren van het zenuwstelsel en het loslaten van opgekropte emoties. Volgens onderzoek is yoga een effectieve manier om PTSS te bestrijden. Maar ook andere bewegingsvormen, zoals acupressuur, massage en dans, helpen bij het verminderen van stress.
In jouw hoofd leven en rationaliseren is een vorm van zelfbescherming. Daardoor voel je niet de pijn die je gewoonweg niet wilt voelen of die voor jou te heftig is. Het overlevingsmechanisme of afweermechanisme zorgt ervoor dat je hoog en droog in jouw hoofd gaat leven. Ver weg van jouw emotie en gevoel.
Mentale uitputting betekent dat je psychisch aan de latten zit. Jouw geest zit er doorheen, je trekt het niet meer. Je voelt je niet meer opgewassen tegen de situatie en je bent even niet meer bestand tegen het leven.
Het is een combinatie van cynisme, uitputting en inefficiëntie. Je bent emotioneel uitgeput, overweldigd en voelt je hulpeloos.
Opgekropte emoties en lichamelijke klachten
Onverwerkte emoties kunnen symptomen als pijn en misselijkheid veroorzaken. Je maakt langdurig stresshormonen als cortisol aan, die je bloeddruk verhogen en tot hart- en vaatziekten kunnen leiden. Ook gaat de spanning vaak in je spieren zitten.
Je gaat je moe voelen en je krijgt last van allerlei fysiek ongemak. Onprettige gewaarwordingen in je lijf en ongewenste emoties zorgen ervoor dat je naar je hoofd schiet om het daar op te lossen en te controleren. Daar is je hoofd echter niet voor bedoeld. Piekeren is minder onschuldig dan het lijkt.
Angst zorgt ervoor dat we die emoties uit de weg gaan die ons pijn kunnen doen. Het niet weten, kunnen, durven, willen voelen of toelaten van deze emoties is de oorzaak van veel gedoe en problemen (lees: angst, onrust en stress) in je leven.
Sinds 1 april 2021 kunt u dit controleren in het kentekenregister van de RDW. Motorrijtuigen zoals een auto of aanhangwagen met een tenaamstellingsblokkade, kunt u niet overschrijven op uw naam. Auto's die voor 1 april 2021 in beslag zijn genomen hebben geen vermelding in het kentekenregister van de RDW.
Niet kunnen huilen kan een teken zijn van stress en depressie. Misschien is het zo erg dat je niet weet hoe je verder moet.
Een blokkade ontstaat door een onverwerkte emotionele gebeurtenis of angst. Op het moment dat er iets gebeurt dat je niet leuk vindt dan ontstaat er een geblokkeerde cel in je lichaam. Stel iets heel eenvoudigs: iemand lacht om een verspreking. Jij schaamt je en duwt de nare ervaring weg.
Bij emotionele blokkade kun je denken aan: niet bij je gevoel kunnen, gevoelens niet durven herbeleven. niet open staan voor bepaald gevoel. tegenstrijdige gevoelens hebben waardoor je niet weet wat je moet doen, of vlucht voor je gevoel.
Je ervaart een verdoofd gevoel over je gehele lichaam of een specifieke plek. Het lijkt wel of dat deel van je lichaam even niet bij jou hoort. Je merkt dat je weg wilt van de plek waar je op dat moment bent. Mogelijk verzin je zelfs een smoes om aan te geven dat je nu echt weg moet.
Wat niet gevoeld en geuit wordt, zet zich vast in het lichaam, in onze cellen en vormt een blokkade, een pantser zowel lichamelijk als emotioneel. Dit kan lichamelijke klachten in de vorm van verkrampingen geven, verstarde en hoekige bewegingen en houdingen,een moe gevoel omdat de energie niet meer kan stromen.
Bij een plotseling verlies krijg je te maken met verschillende emoties. Zo kun je verdriet voelen, maar ook boosheid, ongeloof of schuld. Daarnaast brengt rouwen ook vermoeidheid, lichamelijke pijn en bijvoorbeeld hoofdpijn met zich mee.
Boosheid helpt je grenzen aan te geven
De spieren spannen zich aan, zodat je kracht in je armen en benen krijgt. Adrenaline wordt aangemaakt en giert door je lichaam, zodat je energie krijgt en superalert wordt. Je ogen schieten vuur, je hebt een sterke drang te gaan slaan, met iets te gooien of te schreeuwen.
Slachtoffers van emotionele verwaarlozing en mishandeling hebben meer moeite om veilige, gezonde en liefhebbende relaties met anderen aan te gaan en kampen met een negatiever zelfbeeld. Ze zijn extra gevoelig voor sociale dreiging, uitsluiting en afwijzing.
Iemand met een traumatische ervaring verwerkt de gebeurtenis op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Iemand aanzetten om erover te praten doet meer kwaad dan goed.
Emotionele verwaarlozing is een patroon dat geleidelijk is ontstaan. De ouder-kindrelatie kenmerkt zich door liefdeloosheid en afwijzing. Verwaarlozing is meestal het gevolg van onvoldoende mogelijkheden van ouders om de behoeften van hun kinderen te herkennen en te vervullen.
Deze uitputting leidt er toe dat hersencellen vaak ofwel afsterven ofwel gebrekkig functioneren. Dus het gevoel dat je niet meer kan denken of doodmoe bent, is niet denkbeeldig. Je voelt je effectief uitgeput omdat een deel van je hersencellen letterlijk uitgeput zijn door deze overbelasting gedurende lange tijd.
Uitgeput door burnout: een opgebrand gevoel
Je lijkt de grip op jezelf te verliezen en voelt je continu moe en leeg. Een teveel aan adrenaline of stresshormoon zorgt ervoor dat je geest en lichaam te hard moeten werken en letterlijk en figuurlijk uitgeput raken. Je kan niet meer en begrijpt niet waarom.