Kikkerdril ofwel kikkereitjes, doen er een paar dagen over om uit te groeien tot kikkervisjes. Langzamerhand krijgen de kikkervisjes pootjes. Na ongeveer drie maanden zijn het niet langer visjes maar kikkers, ze moeten nu boven water komen om te ademen.
Na een week of zeven zijn de kikkertjes volgroeid en moet je ze terug zetten op de plek waar je de dril vandaan hebt gehaald.
Als 2 van de 2500 jonge kikkervisjes volwassen, geslachtsrijp worden en op hun beurt weer zo'n overvloed aan eitjes leggen blijft de kikkerstand gelijk. Er mogen dus, gekeken naar voortbestaan, heel veel kikkervisje op weg naar volwassenheid doodgaan. En dat gebeurt ook.
De meeste soorten worden na een tot twee jaar volwassen. Als een kikker volwassen is, kan het dier zich voortplanten gedurende de rest van zijn leven.
De moederkikker kan na de paring wel 4000 eitjes leggen. De eitjes of kikkerdril genaamd drijft in het water en broedt uit in de zon. Van zodra het in het water komt zwelt de gelei op en beschermt zo het eitje.
In feite zijn alle dieren beschermd en mag je ze niet verplaatsen. Aan het kikkerdril kan je niet goed zien om welk dier het gaat. Er is wel verschil tussen het ene kikkerdril en het andere.
Je mag ze dus niet vangen en mee naar huis nemen. Je mag wel kikkerdril vangen en de eitjes thuis laten uitkomen. Je kan dan heel mooi de ontwikkeling zien van kikkerdril via kikkervisje naar kikker. Daarna breng je ze natuurlijk weer terug naar de sloot waar de eitjes vandaan kwamen.
Door de nachtvorst waren ook de eiklompen (kikkerdril) van de bruine kikker en heikikker bedekt met een laagje ijs. Maar de gelatineachtige laag waarin de eitjes zitten, biedt enige bescherming tegen lichte nachtvorst.
Wanneer de kikkervisjes echt rond beginnen te zwemmen kan er een half tabletje gevoerd worden. Voer pas weer een half tabletje als het vorige op is. De kikkervisjes groeien snel en gaan ook meer eten. Geef dan 1 en later 2 tabletjes per keer.
Een kikker oppakken doe je dus maar beter niet.
Niet alleen is het erg stresserend voor het dier, maar aan je handen zitten ook vuil, vet en zeepresten, die de doorlaatbare huid van de kikker kunnen verstoppen en zo zijn toegang tot water en zuurstof blokkeren.
15-MRT-2023 - Je hoeft niet te wachten tot Pasen met eieren zoeken: RAVON organiseert van 17 tot en met 9 april namelijk de Landelijke Kikkerdriltelling! Je kunt kikkerdril tellen in je eigen tuinvijver, maar het mag natuurlijk ook buiten je tuin, in stadsvijvers, poelen of sloten.
De meeste kikkerlarven zwemmen tussen half april en half juni rond, met een piek in mei. Ongeveer 2 maanden later veranderen de kikkervisjes in piepkleine kikkertjes. Ze komen dan vaak in heel korte periode massaal uit het water: de 'kikkerregen'!
* Zet de bak met kikkervisjes het liefst buiten, of op een koele plek binnen. Kamertemperatuur is eigenlijk te warm voor kikkervisjes.
De amplexus kan dagen duren, de mannetjes blijven vasthouden tot het (vermeende) vrouwtje haar eitjes afstaat. Helaas sneuvelt er zo ook wel eens een kikker of pad door verstikking of verdrinking. Zodra het vrouwtje haar eitjes afzet worden ze door het mannetje bevrucht.
Ze roepen alleen in de periode, dat ze zich voortplanten. Dat begint in mei en loopt af in juni. Sommige volhouders willen ook nog wel eens op een zwoele zomeravond een eindje kwaken. De groene kikkers kwaken nooit het hele jaar.
Omdat de eitjes vrij groot zijn, zijn de celdelingen zichtbaar. Na enkele dagen zijn de eikernen al niet rond meer en nog wat later zijn de embryo's herkenbaar.
Wat eet een dikkopje
In het begin noem je kikkervisjes nog dikkopjes, de eerste dagen wordt het dril en de gelei opgegeten. Wanneer ze een dag of drie uit het ei zijn moet je beginnen met voeren. De dikkopjes eten vooral algen, die zitten in het (verse) slootwater.
Hij eet allerlei verschillende soorten insecten, krekels, spinnen en slakken. Soms eet hij ook een muis, een vogel, een vis of een salamander. Kikkers zijn ook kannibalistisch. Kikkervisjes eten elkaar als er te weinig voedsel is en volwassen kikkers eten ook wel eens een kleinere kikker.
Misschien niet genoeg voedsel, misschien zuurstoftekort, te veel in een kleine bak, misschien te warm water of een combinatie van dat alles?
Wist je dat kikkers beschermde dieren zijn? Je mag ze dus niet vangen en mee naar huis nemen. Je mag wel kikkerdril vangen en de eitjes thuis laten uitkomen. Je kan dan heel mooi de ontwikkeling zien van kikkerdril via kikkervisje naar kikker.
Kikkerdril oftewel kikkereitjes, doen er een paar dagen over om uit te groeien tot kikkervisjes. Langzamerhand krijgen de kikkervisjes pootjes. Na ongeveer drie maanden zijn het niet langer visjes maar kikkers, ze moeten nu boven water komen om te ademen. Tijd om ze vrij te laten worden.
Kan het zo zijn dat een kikker altijd kan ''drillen'' maar dat het niet altijd bevrucht wordt? Er zitten echter (net als vorig jaar) wel zwarte puntjes in de eitjes. Alvast bedankt voor de reactie. Als er zwarte puntjes inzitten dan zijn de eitjes bevrucht.
Kikkerdril ziet eruit als een klomp eitjes die in het water drijft terwijl padden hun eitjes in nette slierten aan waterplanten hangen.
Ze zijn er in verschillende maten en kleuren. De kleinere pareltjes worden vaker gebruikt in desserts, de grotere vaker in drankjes zoals bubble tea. In India verwerkt men ze ook in bepaalde viscurries. Moderne chefs gebruiken ze steeds vaker in hartige gerechten, zoals Thomas Keller in zijn Oysters and Pearls.