Een beetje geelzien is niet erg, maar als de waarde van het bilirubine te hoog is, kan dit schadelijk zijn voor de hersenontwikkeling van het kind. Bilirubine is een stof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen. Vóór de geboorte heeft het kind relatief veel rode bloedcellen.
Een gele verkleuring van de huid of het oogwit wordt geelzucht genoemd. Het wordt veroorzaakt doordat de hoeveelheid bilirubine in het bloed stijgt. Bilirubine is een afbraakproduct van rode bloedcellen. Geelzucht komt veel voor bij mensen met leverziekten en aandoeningen van de galblaas of galwegen.
Geelzucht is een gele verkleuring van de huid of van het oogwit. Bij geelzucht stijgt het bilirubine in het bloed (bilirubine is een afbraakproduct van rode bloedcellen). Meestal ontstaat het door leverziekten die gepaard gaan met beschadiging van de levercellen of het stukgaan van de rode bloedcellen.
Er wordt gesproken over normale (fysiologische) geelzucht als de gele kleur ontstaat tussen dag 2 en dag 7 na de geboorte. Dit geel zien is tijdelijk en verdwijnt over het algemeen weer na enkele dagen. Bijna de helft van alle pasgeboren baby's krijgt een gele kleur in hun eerste levensweek.
Een beetje galkleurstof is niet erg. De kleurstof verdwijnt meestal vanzelf. 7 dagen na de geboorte is de gele kleur meestal weer weg.
Denk aan een serum of een lekkere portie groenten. Voorzie je ogen van de juiste voedingsstoffen om de normale werking ervan te bevorderen. Je ogen zijn bijvoorbeeld erg gebaat bij vitamine C. Zeker als het gaat om het witter maken van je oogwit!
Geelzucht begint als een bepaalde stof genaamd bilirubine de huid kleurt. Bilirubine is niet geel maar een donkergroene substantie die in de lever wordt aangemaakt en dan via de gal naar de darmen gaat.
De aandoening komt vaak voor (bij ca. 1 op de 20 mensen) zonder dat dit leidt tot duidelijke geelzucht. Deze vorm is niet gevaarlijk en er is geen behandeling nodig.
In veel gevallen is echter geen behandeling nodig en zal geelzucht vanzelf wegtrekken.
Geelzucht is een verschijnsel (symptoom) bij verschillende aandoeningen van de lever en galblaas/galwegen. Met geelzucht wordt het geel zien van de huid en/of het oogwit bedoeld. Vroeger werd hepatitis A (een leverontsteking door infectie met het hepatitis A virus) in de volksmond ook wel geelzucht genoemd.
Een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed betekent dat de lever niet optimaal functioneert. Een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed gaat vrijwel altijd gepaard met geelzucht. Hierbij kleurt als eerste het oogwit maar later ook de huid geel. Dit komt doordat bilirubine een intense gele kleur heeft.
De belangrijkste oorzaken van icterus zijn:
Stoornissen in het functioneren van de lever: Diverse aandoeningen kunnen leiden tot een verstoring van de leverfunctie. Het bilirubine kan dan niet op de juiste manier worden verwerkt en uitgescheiden, waardoor een verhoogde concentratie van deze stof in het bloed ontstaat.
Geelzucht komt voor bij 60 % van alle pasgeborenen. Het is frequenter bij prematuurtjes.
Mensen raken besmet met het hepatitis A-virus door contact met zieken en door het eten en drinken van voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Daarom is het belangrijk om de handen te wassen voor het eten, voor het klaarmaken van eten en na een bezoek aan het toilet.
Bij geelzucht zijn uw huid en uw oogwit geel. Ook kunt u jeuk over uw hele lichaam krijgen en uw urine kan donkerder worden.
Hoe weet je dat je hepatitis A hebt? Je huisarts kan denken aan hepatitis A als je een gele huid of geel oogwit hebt en koorts. Vooral als je in het buitenland bent geweest. Je huisarts onderzoekt je buik en let vooral op de plek waar je lever zit.
De meest voorkomende diëten bij een vergevorderd stadium van levercirrose met complicaties zijn een zoutbeperkt dieet en een vochtbeperkt dieet. Als u slokdarmspataderen hebt, kunt u beter geen voedsel eten waarin harde stukjes, graatjes of botjes voorkomen. Zo verkleint u de kans op bloedingen in de slokdarm.
Een hepatitis A infectie is een zeer besmettelijke leverontsteking, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus wordt overgedragen door het eten van voedsel of het drinken van water dat is verontreinigd met ontlasting.
Een bepaalde afbraakstof (bilirubine) moet door de lever worden opgeruimd. De lever van uw baby moet nog op gang komen, omdat uw baby pas is geboren. Hierdoor wordt het bilirubine in de huid opgeslagen, waardoor uw kind een gele kleur krijgt. Dit is normaal, echter de mate waarin verschilt.
Klachten. De meest voorkomende klacht bij een galblaasontsteking is scherpe pijn rechtsboven in de buik. Daarnaast kunt u zich misselijk voelen, braken en koorts krijgen. Vooraf aan de galblaasontsteking hebben sommige mensen aanvallen van pijn in de rechter bovenbuik die gepaard gaan met bewegingsdrang.
Levervlekken (officieel lentigo solaris, lentigo senilis) zijn goedaardige, lichtbruin gepigmenteerde vlekjes. Ze zijn het gevolg van schade die is aangericht door de zon, en komen vanaf middelbare leeftijd het meest voor bij mensen met een bleke huid.
Het achtervoegsel “-itis” betekent ontsteking. Hepatitis is dus een ontsteking van de lever. Hepatitis kan onder andere ontstaan door virussen, bepaalde chemische stoffen, medicijnen of overmatig alcoholgebruik. Als de leverontsteking ontstaat door een virusinfectie, wordt dit virale hepatitis genoemd.