Geluk is voor zowat 50 procent genetisch bepaald, 10 procent wordt bepaald door concrete leefomstandigheden, de overige 40 procent is "maakbaar", dat ligt maw. in onze eigen handen. En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we ons gelukkiger voelen?
Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.
Betekenis in grote en kleinere dingen
Betekenis zien in je leven is dus belangrijk voor je geluk, maar ook voor je veerkracht: zeker in moeilijke tijden gaan mensen op zoek naar betekenis. Betekenis kunnen geven aan het leven bezorgt mensen kracht bij traumatische gebeurtenissen.
Geluk betekent mazzel hebben (bijvoorbeeld in de vorm van een winnend Staatslot). Geluk gaat over je vrolijk voelen. Geluk betekent ontspanning: voldoende rust nemen en weinig stress ervaren. Geluk betekent dingen doen die je altijd al eens had willen doen (van bungeejumpen tot je eigen bedrijf beginnen).
Gelukkig zijn heeft niets te maken met wat je denkt, maar met wat je voelt. En alles wat je voelt komt uit jezelf. Geluk is niet afhankelijk van externe factoren, maar zit in je essentie, in de oorsprong van je zijn. En om dat te ervaren, hoef je alleen maar contact met jezelf te maken en dat gevoel te omarmen.
Uit de enquête blijkt dat mensen over de hele wereld hun gezondheid en welzijn (zowel lichamelijk als geestelijk), hun familie (partner/echtgenoot en kinderen) en een gevoel van doelgerichtheid het belangrijkste vinden om "geluk" te ervaren.
Hoe ervaar je geluk? Geluk heeft veel te maken met het gevoel van dankbaarheid en waardering voor de dingen die je hebt, en die op dit moment goed gaan in jouw leven. Als je je dankbaar voelt ben je bijna per definitie gelukkig.
Voor de zesde keer op rij is Finland volgens het World Happiness Report 2023 het land met de gelukkigste bevolking ter wereld. Op twee staat de bevolking van Denemarken, op drie die van IJsland.
Voor een deel is een positieve levenshouding genetisch bepaald, maar voor zo'n 40 % kan je geluksgevoelens beïnvloeden met gedrag. Dat is best veel! Toch richten we ons voor een gelukkig leven vaak meer op het krijgen van fijne dingen dan op het vergroten van geluksverhogend gedrag.
Wat is het? Serotonine staat bekend als hét gelukshormoon. Dit komt omdat er een sterk verband is tussen de hoeveelheid serotonine in je lichaam en je gemoedstoestand. Bij mensen die redelijk veel serotonine aanmaken hebben van nature veel zelfvertrouwen en tevredenheid over zichzelf.
Geluk kun je niet vinden in externe factoren zoals geld. Geluk is niet te koop en komt uit jezelf. Je vergoot je geluksgevoel met een positieve houding ten opzichte van jezelf en de wereld om je heen. En het fijne is dat ook je zelfvertrouwen toeneemt, je productiever en vindingrijker bent en je minder stress ervaart.
– Endorfine is het belangrijkste hormoon dat zorgt voor een geluksgevoel. Endorfine heeft als eigenschap dat pijn en stress worden onderdrukt zodat er meer plaats is voor een gelukkig gevoel. Daarbij kan het ervoor zorgen dat je een gevoel van liefde en vrede ervaart.
Met de geluksdriehoek willen we informeren en inspireren. We willen mensen bewuster maken over geluk. En over hoe ze zich gelukkig en goed in hun vel kunnen voelen. We willen hen de weg wijzen over wat ze kunnen doen om zelf aan hun geluksgevoel te werken.
Je voelt je kalm en rustig. Je wordt niet opgegeten van binnen door stress, zenuwen, schuldgevoelens, gejaagdheid of allerlei onophoudelijke boze gedachten. Wat een ander ook zegt en doet, je blijft je bewust van jezelf, je eigen energie en emoties en laat je niet meeslepen als je dat niet wilt.
De onderzoekers kwamen erachter dat je welzijn toeneemt bij een hoger salaris, tot een jaarsalaris van 75.000 dollar. Dit is ongeveer € 68.000. Voor Nederlandse begrippen is dat veel geld. Ons modaal inkomen in 2022 is € 38.000.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
Er zijn 4 soorten gelukshormonen namelijk: Serotonine, Oxytocine, Dopamine en Endorfines. Dit zegt je waarschijnlijk helemaal niks. Maar daar gaat vandaag verandering in komen.
Een orgasme maakt je gelukkiger en relaxter
Wanneer een vrouw haar climax bereikt, komt het zogenaamde 'gelukshormoon' oxytocine vrij. Dat hormoon zorgt voor een warm en ontspannen gevoel en neemt alle spanning en stress in je lichaam weg.
Het minst tevreden met hun lichaam zijn vrouwen in de leeftijdscategorieën 25-29 en 35 tot 39 jaar. Nog belangrijker dan tevredenheid met het lichaam is tevredenheid met het leven. Ook daarin zit een stijgende lijn. Sterker nog, onderzoek wijst uit dat mensen op hun 82ste het gelukkigst zijn.
Nederland staat, net als vorig jaar, op plek vijf. De top-10 bestaat verder uit de inwoners van IJsland, Israël, Zweden, Noorwegen, Zwitserland, Luxemburg en Nieuw-Zeeland.
De ongelukkigste landen ter wereld
Helemaal onderaan de lijst, op nummer 137, staat Afghanistan. Libanon staat één rang hoger op 136. Het gemiddelde levensgeluk scoort in deze landen zijn meer dan vijf punten lager (op een schaal van 0 tot 10) dan in de 10 gelukkigste landen.