Bieslook kan heel goed tegen kou. Sterker nog, als je haar wilt zaaien kun je dat het best doen in het vroege voorjaar en haar gewoon buiten zaaien, ze vindt een koudeperiode juist fijn voor het kiemen.
Bieslook gedijt zowel op een plek in de volle zon als in de schaduw en leent zich daarnaast ook heel goed om te kweken in bakken en potten op het balkon of terras. Na ongeveer twee weken ontkiemen de zaadjes en verschijnen de eerste sprietjes boven de grond.
Bieslook houdt van zon en halfschaduw. Op zonnige standplaatsen groeit de plant compacter, bloeit rijker en is het aroma intenser. Een standplaats in de volle zon vraagt echter om voldoende bodemvocht.
Bieslook is winterhard. In volle grond sterft de plant in de winter af en komt in het voorjaar weer op. Je kunt het voor de winter kort knippen.
Bieslook gaat slap hangen als je het te weinig water geeft. Als gevolg van droogte dus, net zoals vrijwel alle planten slap gaan hangen bij een gebrek aan vocht. Zorg dat de bodem constant vochtig blijft, dan zal je bieslook snel herstellen.
Bieslook is een winterharde vaste plant, na het zaaien en/of planten heb je er dus vele jaren plezier van. Je kunt dan elk jaar van ongeveer begin maart tot ver in oktober constant de eetbare sprieten knippen. De sprieten hebben een frisse, uiachtige smaak.
Bieslook, munt, rozemarijn, dragon, oregano, salie en tijm worden allemaal gemakkelijk vermeerderd door deling. Je kan de gedeelde planten ook eerst in een plantcontainer met potgrond zetten tot ze voldoende wortels hebben gemaakt om vervolgens in de volle grond uit te planten.
Bieslook verlangt een zonnige standplaats en voelt zich het beste thuis in grond die niet uitdroogt. Geef bieslook in de volle grond in droge periodes dus regelmatig water. Ook voor bieslook in potten geldt dat de grond niet mag uitdrogen. Controleer om de paar dagen of de grond nog vochtig is.
Kruiden in de schaduw
Als je een schaduwrijke tuin hebt zijn er gelukkig ook kruiden die prima gedijen als ze niet in de zon staan. Peterselie, lievevrouwebedstro, munt, Roomse kervel, citroenmelisse en bieslook groeien heel goed in de schaduw.
Basilicum zaaien
Vanaf half april kun je basilicum buiten in de volle grond of in potten zaaien. Kies voor een plek in de volle zon. Hoe warmer de buitentemperatuur, hoe sneller de zaden zullen kiemen en hoe lekkerder het eindresultaat na het oogsten.
Bieslook is meerjarig, de plant zal elk jaar in het voorjaar weer als nieuw teruggroeien. Ze zijn winterhard en geven de voorkeur aan volle zon tot halfschaduw.
De plant wordt zo'n 35 centimeter hoog, in bloei iets hoger omdat de bloemen op wat stevigere steeltjes (die ook wat stugger en daardoor minder lekker zijn) boven het blad uitsteken.
Het gebruik van bieslook in de keuken
In soepen, sauzen en salades dient het kruid niet alleen voor de smaak, maar ook als decoratie. De prei-/uiachtige smaak is karakteristiek voor bieslook. Door de milde, frisse uiensmaak past het kruid goed bij groente, vis, salades, aardappels en eiergerechten.
Bieslook zaadjes houden van een koude periode voordat het gaat kiemen. Zaaien buiten kan dus al vanaf februari. Binnen zaaien kan ook vanaf die tijd. Als de zaden in huis bij kamertemperatuur niet binnen 3 weken kiemen, zet ze dan in hun kiembakje of potje op een koelere plek voor ongeveer 4 weken.
Wil je aan de kruidentuin ook een muntplantje toevoegen? Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving.
Wanneer de plantjes sterk genoeg zijn, kunnen ze half mei naar buiten. Zorg er dan wel voor dat ze al aan de buitentemperatuur gewend zijn.
Waarom is bieslook goed voor je gezondheid:
Bieslook is rijk aan de vitamines C en K. Vitamine C is onder andere van belang voor de vorming van collageen, een eiwit dat bijdraagt aan de goede structuur van je bindweefsels, zoals je huid, botten, tanden en bloedvaten.
Bieslook kan niet missen in het rijtje winterharde kruiden. De plant sterft af in de winter en komt in het voorjaar gewoon weer op.
Bij de kruiden die bij jou in de keuken staan (denk: bieslook, basilicum, salie, tijm etc.) horen bloemen en die bloemen… kan je allemaal eten! De smaak van deze bloemen is vaak vergelijkbaar met het kruid zelf.
Een bosje bieslook kan in vochtig keukenpapier 1-2 dagen in de koelkast worden bewaard. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je bieslook in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. Gebruik de hele spriet, ook de bloemen zijn eetbaar. Bieslook is lekker in bijna elk gerecht.
Planten van binnen naar buiten: eerst afharden
"Als je ze geleidelijk laat wennen aan de buitenlucht, kun je supermarktkruiden goed in de tuin of op het balkon gebruiken. Je kunt de plantjes afharden door ze een paar dagen lang overdag op een beschutte plek buiten neer te zetten.