De officiële Engelse aanduiding van Nederland is the Netherlands. In het buitenland is Nederland echter vooral bekend als Holland. Holland was de naam van de provincie die het land in de Gouden Eeuw (de zeventiende eeuw) over de hele wereld bekend heeft gemaakt.
Vanaf halverwege de 16e eeuw werd de term 'de Nederlanden' het vaakst gebruikt. Het buitenland verkoos ook de meervoudsvorm voor Nederland. In het Frans heette het gebied in de 16e eeuw Pays-Bas, in het Italiaans Paesi Bassi, in het Zweeds Nederländerna en in het Duits Niderlanden.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
Neder betekent 'naar beneden' en 'laag'. Toen Nederland en België nog niet bestonden, sprak men over de Lage Landen als het over het gebied rond de rivierdelta's ging. Oorspronkelijk werd er met de Nederlanden een gebied bedoeld dat zelfs een groot deel van het huidige Duitsland omvat.
De officiële naam van het land is Koninkrijk der Nederlanden. Koning Willem Alexander is de koning van het land. Met Holland worden slechts de twee provincies Noord-Holland en Zuid-Holland bedoeld.
De officiële Engelse aanduiding van Nederland is the Netherlands.
Het oudste Nederlands werd aangeduid met vormen van het gereconstrueerde *þeudisk, zoals het Middelnederlandse 'Diets'. In de middeleeuwen en vroegmoderne tijd duidde men de volkstaal van de Nederlanden ook aan met de termen 'Nederlands', 'Nederduits' en voor bepaalde regio's 'Vlaams' en 'Hollands'.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Denemarken lijkt zowel wat betreft land als cultuur veel op Nederland. Meer nog dan Zweden en Noorwegen. Het zijn beide nuchtere, egalitaire, sociaal democratische landen met gedeelde normen en waarden.
Deze gebieden werden in de Middeleeuwen aangeduid als de Lage Landen of (nog tot de 18e eeuw) onder het pars pro toto Vlaanderen. Pas in de 15e eeuw, als het gebied een staatkundige eenheid is geworden, duikt de benaming Nederlanden voor het eerst op.
Gent, de meest Nederlandse stad van België, draagt veel sporen. van de vijftien jaar (1815-1830) waarin het huidige Nederland en België samen het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden vormden.
Als iemand uit Nederland komt, noem je hem of haar een Nederlander. Een inwoner van Amsterdam is een Amsterdammer, iemand uit de Zaanstreek is een Zaankanter en iemand afkomstig uit Heiloo is een Heilooënaar.
Nederland (Países Bajos)
Groningen = Groninga. Friesland = Frisia.
Voorbeelden in zinsverband
Nederland is een klein land. A Holanda é um país pequeno.
De naam is een politieke variant van de Lage Landen (Low Countries in het Engels), of de Nederlanden. De naam in het meervoud wijst erop dat het gaat om een aantal kleine landen, die slechts voor korte periodes aan het eind van de Middeleeuwen en in de Moderne Tijd min of meer onder een politieke eenheid vielen.
Jongste stad van Nederland
Groningen is een bruisende studentenstad in het noorden van Nederland. De stad telt meer dan 200.000 inwoners die een gemiddelde leeftijd hebben van 36,4 jaar, waarmee Groningen de jongste stad van Nederland is!
Staverden, de kleinste stad van Nederland. Er wonen hier nu zo'n zestig mensen en in 2012 is Staverden officieel uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux. En er zijn zelfs mensen die beweren dat het de kleinste stad van de wereld is.
In dit jongste stuk Nederland liggen ook de nieuwste steden, zoals Lelystad en Almere.
De oudste mensen waarvan op Nederlands grondgebied vondsten zijn gedaan, waren de Neanderthalers. Het is omstreden in hoeverre de huidige bevolking hiervan nog afstamt. Nog in dit Paleolithicum kwam 35.000 jaar geleden de moderne mens West-Europa binnen, vermoedelijk als kleine groepen jager-verzamelaars.
Wist jij dat veel Nederlanders afstammelingen zijn van de Germanen? Ook de Friezen, Bataven en Cananefaten waren afstammelingen van de Germanen. Tweeduizend jaar geleden woonde het volk van de Germanen al in Noord-Europa. Ook in het gebied dat nu Nederland is.
De naam Holland wordt voor de eerste keer vermeld in 1064. In 1076 liet de Graaf van Friesland de naam van zijn graafschap veranderen in Holland. Dat deed hij omdat door de overstromingen het gebied Frieland van West-Friesland gescheiden werd door de vorming van een zee die nu IJsselmeer heet.
Dutch komt van de oude benaming Duitsch of Dietsch voor het Nederlands. Het Engels heeft het woord Dutch ontleend aan het Nederlands, in een tijd dat wij onze taal zelf nog met Duitsch of Dietsch aanduidden – waarschijnlijk in de late Middeleeuwen.
Welke taal ligt het dichtst bij het Nederlands? Engels of Duits? Fonologisch gezien ligt het Nederlands dichter bij het Engels dan het Duits. Het Duits heeft de tweede Germaanse klankverschuiving ondergaan waardoor sommige medeklinkers anders zijn geworden.