De school voor middelbaar algemeen voortgezet onderwijs (afgekort mavo) was een Nederlandse schoolsoort, volgens artikel 9 van de Wet op het voortgezet onderwijs, die werd ingevoerd in 1968, in de wandelgangen de Mammoetwet genoemd. Deze schoolsoort is de opvolger van het mulo, of ulo.
Het lager beroepsonderwijs (lbo) is de voorloper van het hedendaagse vmbo en was bedoeld voor leerlingen die meer praktisch dan theoretisch waren ingesteld. Op het lbo leerden de leerlingen de basisvaardigheden van een beroep, waarbij ze veel met hun handen werkten.
Mavo, oftewel vmbo-t of vmbo-tl, is een theoretische leerweg. De afkorting mavo staat voor 'middelbaar algemeen voortgezet onderwijs' en duurt 4 jaar. Onze leerlingen volgen op de mavo voornamelijk algemeen vormende avo-vakken. Dit onderwijs is vooral theoretisch ingericht.
In de theoretische leerweg krijg je alleen algemeen vormende theorievakken. Deze leerweg wordt soms ook mavo genoemd. De vakken zijn echter van hetzelfde niveau als in de gemengde leerweg. Aansluitend kun je verder leren op het mbo of doorstromen naar de havo.
Wat is vmbo-kader? Vmbo-kader is voor leerlingen die het liefst kennis opdoen in de praktijk. Deze leerweg bereidt de leerling voor op de vak- en middenkaderopleidingen in het mbo (niveau 3 en 4). Het verschil met de mavo is dat iets minder diep wordt ingegaan op de algemene vakken.
Bij vmbo-t en mavo is er keuze uit vier profielen: Economie, Landbouw, Techniek en Zorg & welzijn. Alle profielen binnen het vmbo en het mavo zijn afgestemd op de opleidingsrichtingen in het mbo. Zo kunnen leerlingen na hun examen makkelijk doorstromen.
De kaderberoepsgerichte leerweg (kblw) is een opleidingsrichting binnen het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo). Deze richting komt overeen met het voormalige voorbereidend beroepsonderwijs (vbo). Deze leerweg is voor leerlingen die het liefst kennis opdoen door met praktijk bezig te zijn.
Zowel scholen voor mavo als scholen voor vbo worden samen aangeduid als scholen voor vmbo. De scholieren op deze scholen worden wel vmbo'ers of vmbo-leerlingen genoemd. Het vmbo sluit, net als het havo en het vwo, aan op de basisschool, en duurt vier jaar (leeftijd: 12-16 jaar).
Vmbo-tl, de theoretische leerweg (mavo); Deze leerweg is het beste te vergelijken met de oude mavo. Met een diploma van de theoretische leerweg kan een leerling naar een mbo niveau 3 of mbo niveau 4 opleiding. Vanuit vmbo-tl kunnen leerlingen, met het juiste vakkenpakket doorstromen naar het havo.
Je volgt een breed pakket aan vakken en doet in 8 vakken eindexamen. Hiermee leg je een goede en stevige basis voor iedere vervolgopleiding in het middelbaar beroepsonderwijs.
De afkorting mavo staat voor middelbaar algemeen voortgezet onderwijs. Mavo wordt ook wel vmbo-tl (vmbo theoretische leerweg) genoemd en duurt 4 jaar. Na de mavo kun je naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) of de havo.
lager dan 80 LWOO of praktijkonderwijs 80 t/m 90 vmbo bbl of vmbo bbl/kbl 90 t/m 100 vmbo kbl of vmbo kbl/tl 100 t/m 105 vmbo-tl of vmbo-tl/havo 105 t/m 110 vmbo tl/havo 110 t/m 115 havo vanaf 115 havo/vwo vanaf 130 vwo (gymnasium, TTO etc.)
Leerwegen en niveaus in het vmbo
Er zijn vier leerwegen in het vmbo: • Theoretische leerweg (vmbo-t of mavo): voor leerlingen die weinig moeite heb- ben met leren en zich nog niet willen voorbereiden op een specifieke beroeps- opleiding.
Vroeger heette de bbl het 'leerlingstelsel'. Van de huidige werkzame bevolking in Nederland (ruim 8,5 miljoen mensen) hebben ongeveer 3,5 miljoen werknemers een mbo-diploma.
Antwoorden (2)
Nee, alleen en mavo diploma staat niet gelijk aan een MBO vakopleiding. Het Mavo diploma is wel een vereiste om op het MBO een vakopleiding te gaan leren. Ook voor de theoretische en gemengde leerweg niveau 3 heb je dit diploma dus nodig.
De lts ontstond uit de voormalige, veelal driejarige ambachtsschool. Rond 1960 werd de naam veranderd in lagere technische school.
basisonderwijs: niveau 1F; vmbo, mbo-1, mbo-2 en mbo-3: niveau 2F; havo en mbo-4: niveau 3F; vwo: rekenen niveau 3F en taal niveau 4F.
Op mavo doe je ook meer praktijk vakken dan op de havo. De havo is ook een jaar langer dan de mavo. Maar met mavo kan je wel uit meer beroepen kiezen.
Het laagste niveau van het voortgezet onderwijs is het praktijkonderwijs. Dit onderwijs is speciaal voor jongeren die het moeilijk vinden om een diploma te behalen in het 'reguliere' voortgezet onderwijs. Het halen van een diploma op vmbo niveau is voor veel praktijkonderwijs leerlingen te hoog gegrepen.
Profielen vmbo-t en mavo
Als je vmbo-t of mavo doet, kies je in het derde leerjaar uit de profielen: Economie, Groen, Techniek en Zorg en Welzijn (art. 2.16 Uitvoeringsbesluit WVO 2020). Het profiel bestaat uit een aantal verplichte vakken en keuzevakken. Scholen bieden deze profielen altijd aan.
In samenstellingen is het invoegen van een streepje om de leesbaarheid te vergroten altijd toegestaan, dus havo-leerling, mavo-diploma, heao-student enz. zijn ook juist. Een koppelteken is verplicht bij klinkerbotsing: mavo-examen, havo-instroom, pabo-onderwijs, heao-opleiding.
The vmbo 'voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs' (pre-vocational secondary education) was introduced in 1999 to replace vbo (preparatory vocational education) and mavo (junior general secondary education).
Mavo staat voor middelbaar algemeen voortgezet onderwijs en duurt 4 jaar. Leerlingen kunnen kiezen voor de gemengde leerweg of de theoretische leerweg. Bij mavo-g zijn leerlingen meer praktisch ingesteld. Hier zitten leerlingen die geen moeite hebben met leren, maar ook heel graag praktijklessen volgen.
Met Basis kun je later in het MBO naar niveau 2. VMBO kader is vergelijkbaar met het C niveau van vroeger. Je krijgt ongeveer 12 uur per week praktijk. Met het diploma kun je naar het MBO niveau 3 of 4.
Eindexamenkandidaten in het vmbo kader en basis horen woensdag of ze zijn geslaagd. Voor hen gold een andere indeling van de eindexamens vanwege de coronacrisis. Daarom komt hun uitslag een week later dan die van kandidaten op andere niveaus.