Steeds meer onderzoeken tonen aan dat extra vitamine D, met name in de winter, kan zorgen voor minder longaanvallen als je astma of COPD hebt en een vitamine D tekort.
Groene thee
Ze zijn om te beginnen rijk aan catechines, flavonoïden en antioxidanten. Een van de bestanddelen epigallocatechinegallaat (EGCG), zou met name beschadigingen in de longen verminderen (3).
Bescherming van de luchtwegen
Wie moedwillig dan wel onvrijwillig vervuilde lucht inademt, kan de schade beperken door dagelijks extra antioxidanten in te nemen, zoals vitamine C, co-enzym Q10 en vooral zink.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
Kruiden die de longfunctie ondersteunen
Zoethout met slijmoplossend en antibacterieel effect. Oregano voor griep en verkoudheden. Weegbree voor hoesten, irritatie in de luchtwegen en de keel. Salie voor ademhalingsmoeilijkheden, tegen bacteriën en voor ontgifting.
We weten het allemaal: roken is voor niemand goed. Het beschadigt de longen onherstelbaar. Ook meeroken kan longziekten veroorzaken. Het is nooit te laat om te stoppen.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat bestandsdelen van gember goed samen kunnen werken met luchtwegverwijders zodat de longblaasjes verder open gaan staan door ontspanning van het spierweefsel rond de longen.
Nee, kapotte longblaasjes in de longen kunnen niet meer verbeteren. Als een longblaasje eenmaal kapot is, blijft hij kapot. Maar de longblaasjes die niet kapot zijn, gaan beter werken als je stopt met roken. En de longblaasjes gaan niet meer kapot door het roken en hoesten.
Door voldoende te bewegen, regelmatig in de buitenlucht te zijn, te ontspannen en ijzerrijk voedsel te eten hou je het zuurstofgehalte in je bloed op peil. Als je rookt, helpt het om te stoppen of in ieder geval te minderen. Soms komt een te laag zuurstofgehalte door een ziekte (zoals de longziekte COPD).
Lange tijd werd gedacht dat schade aan de longen blijvend en onomkeerbaar was. Uit recenter onderzoek blijkt echter dat dit niet waar is. Ondanks dat er schade kan blijven bestaan, herstellen de longen beter dan aanvankelijk werd gedacht. Dit komt omdat nooit alle longcellen beschadigd raken door het roken.
In de longblaasjes vindt de gasuitwisseling plaats, waarbij zuurstof vanuit de lucht wordt opgenomen in het bloed en koolstofdioxide wordt afgegeven aan de lucht. De zuurstofarme en koolstofdioxiderijke lucht wordt vervolgens weer uitgeademd door de neus of de mond.
Stoffen op het werk
Longziekten kunnen ontstaan of verergeren door giftige stoffen, zoals lasdampen of asbest. Maar ook stoffen die onschuldig lijken kunnen invloed hebben op je longen, zoals pollen in de paprikateelt, meelstof in bakkerijen, schoonmaakmiddelen, (haar)verf, kleurstoffen, houtstof en graanstof.
De longen zijn zacht en sponsachtig: dat maakt ze erg kwetsbaar. Om ze te beschermen zijn keel, neus en mond bedekt met een slijmvlies. Als we bij het ademen schadelijke stoffen en bacteriën binnenkrijgen, blijven die voor een groot deel kleven aan het slijmvlies.
Bij beschadiging van de longen zullen klachten van benauwdheid, kortademigheid of hoesten optreden. Het kan ook zijn dat er wel een verminderde longfunctie is, maar dat deze (nog) geen klachten oplevert.
Fietsen heeft een positief effect op de gezondheid van nagenoeg alle mensen. Bij fietsen worden je luchtwegen namelijk goed geventileerd en wordt het bloed beter aangevoerd, zo stelt de Duitse viroloog Michael Barczok in het Duitse blad Der Spiegel: “Je ademt intenser en daarmee reinig je je longen goed.
Fluimucil bij bronchitis
Het lichaam gaat slijm aanmaken om de bacteriën en virussen op te ruimen. Dit slijm hoest je op. Fluimucil werkt slijmoplossend, zodat je het makkelijker ophoest.
Hulp bij kortademigheid
Adem langzaam en diep in door uw neus en let op dat uw onderbuik omhoog komt. De hand op uw borstkas moet vrijwel stil blijven liggen. Zorg ook dat u uw schouders niet optrekt.
Neem voldoende tijd voor het uitblazen. Diep in- en uitademen: Luchtstroming in de longen brengt het slijm in beweging. Breng slijm dat vastzit in beweging door diep in- en uit te ademen. De lucht moet vooral langs de plaats stromen waar het slijm vastzit.
Verder merkt u ongeveer 3 dagen na uw laatste sigaret dat u makkelijker gaat ademhalen. De longfunctie kan binnen een paar maanden tot zo'n 30% verbeteren. Bovendien zullen de longen weer in staat zijn om zichzelf schoon te houden.
Een ademhalingstrainer, bijvoorbeeld de Threshold PEP longvolumetrainer, is een geschikt hulpmiddel voor het trainen van jouw longen. PEP staat voor Positive Expiratory Pressure en betekent 'positieve uitademingsdruk'.
Een studie uit 2019 onder 105 mensen met astma toonde een associatie aan tussen een dieet rijk aan tomaten en een lagere prevalentie van slecht onder controle te houden astma. Daarnaast hangt de inname van tomaten ook samen met een langzamere achteruitgang van de longfunctie bij ex-rokers (11, 18, 19).
Bij volwassenen geven pinda's, noten, schaal- en schelpdieren en vis vaak de meeste klachten. Bij kinderen kunnen ook eieren, koemelk en soja klachten geven. Sommige mensen met astma reageren ook sterk op het voedingsadditief sulfiet.