Over het algemeen is een stekkerdoos met 3 tot 5 stopcontacten belastbaar tot 2500 watt. Je computer, beeldscherm en speakers kun je hier bijvoorbeeld prima op aansluiten. Wil jij ook een laserprinter aansluiten, dan heb je meer capaciteit nodig dan zo'n stekkerblok aankan.
230 volt in Nederland
In Nederland staat er 230 Volt op het stopcontact. Daar de stroomsterkte hier 16 Ampère is, betekent dit dat er een vermogen van 3680 Watt geleverd kan worden. Het vermogen wordt immers berekend door de spanning te vermenigvuldigen met de geleverde stroomsterkte.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk. De uitkomst is afhankelijk of 220 Volt of 230 Volt wordt aangehouden.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
Meerdere stekkerdozen op elkaar aansluiten
Sommige mensen denken slim te zijn door meerdere stekkerdozen op elkaar aan te sluiten. Het tegendeel is waar. Stroomverdelers zijn niet gemaakt om aan elkaar te koppelen. Dat is vragen om problemen.
Stroomdraden in huis kun je ook aan elkaar verbinden. Stel: er zit een stopcontact in de hal en een lichtschakelaar in de hal en je wilt hier een ander stopcontact naast maken. Dan kun je de stroomdraden van het stopcontact doorlussen naar een lichtschakelaar precies naast het stopcontact.
Overbelasting vindt plaats wanneer teveel elektrische apparaten tegelijkertijd op één groep zijn aangesloten of wanneer de stroom naar een apparaat groter is dan de nominale stroom van het apparaat. Wanneer overbelasting plaatsvindt, kan brand ontstaan doordat de elektriciteitsdraden te warm worden.
Er is geen regel die bepaalt hoeveel keukenapparaten op 1 groep of kring mogen geplaatst worden. Je hanteert daarom best de richtlijn dat toestellen met een groot vermogen op een aparte groep moeten. Om pannes te vermijden, speel je daarbij beter op zeker.
Zo wordt geadviseerd om apparaten die een vermogen hebben van meer dan 2.000 watt, op een aparte groep aan te sluiten. Denk daarbij aan de wasmachine, de wasdroger, vaatwasser, combimagnetron of oven.
Er mogen op een 1 fase groepenkast maximaal 12 groepen aangesloten worden. Per aardlekschakelaar is er een maximum van vier groepen toegestaan, zowel 2- als 4-polig. Elke installatie moet minimaal voorzien zijn van twee aardlekschakelaars én een hoofdschakelaar.
Gebruik niet meer dan één verlengsnoer tussen een apparaat en een stopcontact: want hoe meer tussenkabels, hoe sneller ze kunnen beschadigen. Daarnaast kan de stekkerdoos hierdoor oververhit raken, met kortsluiting tot gevolg.
Een 1 fase groepenkast volstaat, als de aangesloten apparaten tegelijkertijd minder dan het maximale vermogen verbruiken, voor een 1 fase aansluiting ligt dit vermogen op ongeveer 8000 Watt. Dit is het vermogen dat je elektrische apparaten maximaal gelijktijdig mogen verbruiken.
Tegenwoordig zijn er steeds meer elektrische auto's die je thuis oplaadt. Veiligheidshalve is in de laadmode 1 vastgelegd dat de laadstroom op een een-fase wcd beperkt is tot 10A. Zo beperk je automatisch de maximale belasting op een 16A eindgroep, en voorkom je schade aan de wandcontactdoos bij (langdurig) opladen.
Doorlussen gaat van klem op klem van de wcd-en dat moet je niet te vaak doen(3 is een mooi aantal) maar word niet vermeld in een regel. Doorlassen hierbij ga je van lasklem naar lasklem en op e lasklemmen zet je de wcd-en hieraan zit in principe geen maximaal aantal achter elkaar.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
Vindt u het aantal stopcontacten in huis te beperkt? U kunt van een enkel stopcontact een dubbel stopcontact maken. Houd er hierbij rekening mee, dat het afhankelijk is van het apparaat wat u hierop aan wilt sluiten of dit mogelijk is.
Gezien het feit dat nagenoeg alle wasmachines van tegenwoordig een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt is het verplicht deze op een aparte groep aan te sluiten. Een wasmachine en wasdroger mogen niet op een groep worden aangesloten d.m.v een dubbelstopcontact.
Het Nederlands Normalisatie Instituut heeft bepaald dat apparaten die meer dan 2000 Watt verbruiken op een aparte groep moeten worden aangesloten. Uitzondering hierop zijn elektrische apparaten die minder dan tien minuten in gebruik zijn.
Een gemiddelde wasmachine vraagt ongeveer 3000 watt. Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger. Zitten beide apparaten op dezelfde groep, dan is er vaak een keuzeschakelaar ingebouwd.
Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen.
Hoe zit het met de elektrische installatie? Sluit je vaatwasmachine altijd aan op een geaard stopcontact. Gebruik geen verlengdraad of meervoudige stekkers.
Kan ik twee koel/vries apparaten op elkaar of naast elkaar plaatsen? Het is niet aan te raden om twee apparaten op elkaar te plaatsen. Een uitleg van de effecten en gebruiksproblemen: Een koelkast koelt niet en een vrieskast vriest niet maar deze apparaten voeren warmte af.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Nee, het is niet de bedoeling dat u meerdere stekkerdozen op elkaar aansluit. Gebruik daarom altijd één stekkerdoos, verlengsnoer of kabelhaspel tussen het stopcontact en het apparaat dat u wilt aansluiten. Zo voorkomt u dat er te veel warmte in het elektriciteitscircuit ontstaat.
Geen verlengsnoeren gebruiken
Dat is geen ideale combinatie. De stroom wordt vanuit het stopcontact door de verlengkabel gestuurd naar een nieuw aansluitpunt, vervolgens naar nog een verlengsnoer en dan gaat de stroom naar de oplader en het apparaat. Hierdoor ontstaan er een paar punten waar je kwetsbaarheid hebt.