Gevaren in water
Maar van zomaar water drinken van natuurlijke bronnen kan je goed ziek worden. De grote boosdoeners in water waar je ziek van kan worden zijn micro-organismen (eencellige organisme, parasieten en bacteriën), chemicaliën en zware metalen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld protozoa.
Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken. Dat moet je zelf weten.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën.
In regenwater kan veel viezigheid zitten
Fijnstof en andere luchtvervuiling, zoals de uitstoot van fabrieken, worden in de lucht door het water opgepikt. Ook bestrijdingsmiddelen kunnen al via de lucht in het water terechtkomen.
Hoe lang blijft water 'goed'?
Als een glas water al dagen op je nachtkastje staat, kun je het dan nog drinken? Of krijgen micro-organismen de overhand? Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken.
De kwaliteit van zowel hemelwater als opgevangen regenwater is niet voldoende om het water zonder zuivering te kunnen drinken. Vergelijkbaar met oppervlaktewater is opgevangen regenwater kwetsbaarder voor verontreinigingen dan grondwater.
In verband met gezondheidsrisico's mag het regenwater in Nederland alleen voor de wasmachine, de wc en de tuin gebruikt worden en niet voor douchen of als drinkwater.
Voor een complete zuivering van regenwater is een drievoudige voorfilter de oplossing: naast de sedimentenfilter en de actiefkoolfilter wordt hier nog een sterilisatiemodule met ultraviolet licht aan toegevoegd. Deze technologie voor het ontsmetten van water is erg milieuvriendelijk.
KUN JE UIT DE REGENTON DRINKEN? Nee, 'hemelwater' bevat vuildeeltjes. Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters, zomers en het hele jaar door kans op neerslag. Gemiddeld valt er zo'n 700 tot 900 mm regen per jaar.
Het water wordt even belucht om ijzer en mangaan te verwijderen, stroomt door een zandfilter en er wordt preventief een druppeltje chloor aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat het water ook zuiver blijft in de waterleiding. Riverwater is veel gevoeliger voor verontreiniging.
Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Wil je je water laten testen? Neem dan contact op met je waterbedrijf. Deze kan je kraanwater testen op bacteriën en op metalen. Wanneer er problemen zijn met je kraanwater en er sprake is van een afwijkende kleur of geur, dan zal je waterbedrijf het water kosteloos controleren.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Het algemene advies luidt om 1,5 liter zuiver water per dag te drinken. Zuiver water drinken heeft een positieve uitwerking op het wegspoelen van gifstoffen in uw lichaam. Daarnaast helpt het drinken van water uw lymfestelsel om beter te functioneren en voorkomt het dat uw darmen traag worden.
Om het water uit de regenton geschikt te maken voor consumptie, is het daarom aan te raden om het water te filteren en te zuiveren met behulp van een regenwater filter of een ander waterzuiveringssysteem. Zo kun je ervoor zorgen dat het water voldoet aan de hygiënische normen en veilig is om te drinken.
“Als bladeren of ander organisch materiaal in de regenwaterput te- rechtkomen, beginnen die te rotten, en dat stinkt. Dat gebeurt meestal in de herfst als de bladeren vallen en vooral bij woningen die omringd zijn door bomen. De verrotte bladeren zinken naar de bodem van de regenwaterput en vormen daar een sliblaag.
Nee hoor, regenwater zelf is officieel zuiver water, dus vrij van schadelijke stoffen en kalk, dit maakt het ook optimaal voor drinkwater. Het moment dat het de grond, dak raakt wordt het “vies” met bacteriën en mineralen.
Regenwater is erg goed voor je haar. Het wordt een stuk zachter en je krijgt er een mooie slag of krullen van. Dit komt omdat regen niet zo hard is als leidingwater. Er zit veel minder kalk in.
Dit gaat veelal via de goot en een pijp. Het regenwater komt dan in een reservoir, bijvoorbeeld een regenwaterput, kunststof tank of waterzak. Wanneer u de wc doorspoelt, pompt het regenwatersysteem het water op. Een filter zorgt ervoor dat het schoon is bij oppompen.
Putwater is water dat je zelf oppompt en als bron ondiep of diep grondwater heeft. Putwater is niet afkomstig uit het openbare waternet en is ook niet hetzelfde als regenwater.
Grondwater. De smaak van het water is erg belangrijk voor paarden. Veel paarden drinken grondwater dat opgepompt wordt uit de bodem. Zout, ijzer en/of kalk in het drinkwater kan invloed hebben op de smaak.
Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat. Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waardoor meststoffen beter in het water oplossen en de plant ze beter kan benutten.
Regenwater kan je gebruiken in de tuin, om de toilet door te spoelen, voor de wasmachine en om te poetsen. Dat is een slimme keuze, want het is goedkoper dan kraanwater en beter voor het milieu. Maar regenwater is geen drinkwater. Het is niet geschikt om koffie te zetten, te koken of om je ermee te wassen.