Als u ziek bent, moet u zich direct ziek melden bij uw werkgever. De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen.
Je hoeft niets te vertellen over je ziekte
Zoals bijvoorbeeld waar je last van hebt, of naar de behandeling van je ziekte. Wel mag de werkgever vragen stellen die noodzakelijk zijn om te kunnen beoordelen hoe het verder moet met de werkzaamheden.
Als je ziek bent, moet je dat direct melden bij je werkgever. De regels voor ziekmelding staan in je arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. Je hoeft je werkgever niet te vertellen wat je klachten zijn en hij of zij mag geen medische informatie aan je vragen. Ook niet als je langdurig ziek bent.
Onenigheid over ziekte en/of re-integratie
In dat geval kunnen zij de cao raadplegen. Hierin staat meestal een geschillenregeling. Zij kunnen ook een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV. Of naar de rechter stappen.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
De werknemer is niet verplicht iets te vertellen over de oorzaak van de ziekte. De werknemer mag spontaan uitleg geven over de oorzaak van de ziekte, maar de werkgever mag daar niet naar vragen.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee. Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Vaak wil een zieke werknemer best vertellen wat er aan de hand is, maar dan nog mag u deze (medische) informatie niet vastleggen. Ook mag u geen diagnose stellen, behandeling voorstellen of waardeoordeel uitspreken over de klachten die uw werknemer ervaart.
Regelmatig ziek en ontslag
Bent u langere tijd regelmatig ziek thuis? En heeft dit onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering bij uw werkgever? Dan mag uw werkgever u ontslaan. Bijvoorbeeld omdat door uw ziekte het werk van uw collega's of het productieproces onder druk komt te staan.
Binnen acht weken na de ziekmelding of uiterlijk twee weken na de probleemanalyse stelt de werkgever in overleg met de werknemer een Plan van Aanpak (PvA) op. In dit plan staat beschreven wat beiden gaan doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Het PvA is een onderdeel van het re-integratiedossier.
Er zijn volgens de wet een aantal verplichte contactmomenten voor werkgevers. Namelijk: Binnen één week na de eerste ziektedag geef je de ziekmelding door aan je arbodienst of bedrijfsarts. Als je verzekerd bent tegen ziekteverzuim, moet je dit vaak al op de eerste ziektedag doorgeven.
De eerste 2 jaar van uw ziekte is uw werkgever verplicht om uw loon door te betalen. Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen.
Wie ziek wordt tijdens het werk heeft recht op een gewaarborgd dagloon voor de verloren uren. Als je ziek blijft, begint de periode van gewaarborgd loon pas te lopen vanaf de dag nadien. De dag waarop het gewaarborgd dagloon betaald werd, maakt dus geen deel uit van de periode van gewaarborgd loon.
Een werknemer is verplicht om de overeengekomen arbeid zelf, naar beste vermogen te verrichten en redelijke bevelen en opdrachten van de werkgever op te volgen. Disciplinaire maateregelen kunnen volgen wanneer een werknemer weigert gehoor te geven aan de redelijke bevelen en opdrachten van de werkgever.
Een werkgever kan niet zomaar een ziekmelding weigeren. Dat kan alleen als daar een heel goede reden voor is. Twijfels over de reden van ziekmelding of weigering om medische informatie te verstrekken zijn geen reden om de ziekmelding niet te accepteren.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Als een werknemer ziek uit dienst gaat, heeft deze werknemer in beginsel onder dezelfde voorwaarden als andere werknemers die uit dienst gaan recht op een transitievergoeding. De transitievergoeding wordt berekend aan de hand van de duur van het dienstverband en het loon van de werknemer.
U doet dit online via Digipoort of de Verzuimmelder. Het is belangrijk dat u de ziekmelding precies op tijd doet, omdat u anders een boete kunt krijgen van maximaal € 455. Doe uw ziekmelding ook niet te vroeg, omdat we deze dan niet in behandeling kunnen nemen.
Maar wanneer ben je écht ziek en wanneer is het tijd om je ziek te melden? Dit verschilt natuurlijk heel erg per persoon. Voor de één is dit een hoofdpijn en de ander meldt zich pas ziek als hij een flinke buikgriep te pakken heeft. Je bepaalt dus voor jezelf wanneer je te ziek bent om te werken.
Beter melden in overleg met een medewerker van UWV
Bent u eerder of toch later beter dan de datum die u met de medewerker heeft afgesproken? Bel met UWV Telefoon Werknemers om dit door te geven. U vindt het telefoonnummer op Service & contact. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
Beter melden met uitkering én dienstverband
Heeft u een uitkering van UWV naast uw werk? Dan meldt u zich beter bij uw werkgever. En binnen 48 uur bij UWV via de online Betermelder. Als u zich niet beter meldt, dan kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering.
Na twee jaar stopt de verplichting tot doorbetaling. De zieke werknemer krijgt dan in principe een WIA-uitkering. Als een werkgever te weinig heeft gedaan aan de re-integratie kan hij verplicht worden tot doorbetaling van maximaal nog een jaar.