Een volledig damhert is een ideale kennismaking met alle delen en bereidingen van het hert. Een volledig damhert heeft een karkasgewicht van +- 35 kg en wordt gerekend aan 10 euro per kg karkasgewicht.
3. Wat levert zo'n hert op? Een volwassen damhert weegt tussen de 45 en 100 kilogram. Voor de fijnere delen wordt zo'n 25 euro per kilo neergeteld.
Hertenbiefstuk is het haasje van het hert. De hertenbiefstuk wordt gesneden uit de rug van het hert ook wel de lende genoemd. Het is het meest malse stukje vlees van het hert omdat het een “niet-werkende-spier” is. Dit betekent dat de spier weinig gebruikt wordt bij activiteit.
Als je een hert gaat kopen, informeer dan of de verdoving voor het transport is inbegrepen bij de prijs. Een axishert kost ongeveer 1200 euro. Een bruin edelhert koop je vanaf 200 euro, witte dieren kosten 500 tot 1000 euro. Een bruin sikahert koop je vanaf 75 euro.
gecontroleerd gerijpt, vacuümverpakt en ingevroren. Prijs van € 42,50 per kilo, vakkundig gevliesd, verpakt en ingevroren.
Ree behoort tot het meest edele wild en word veel gebruikt rond de feestdagen. Een ree mag je niet verwarren met hert. Herten zijn groter en zwaarder en het vlees van een hert is ook grover en smaakt wilder dan het malse sappige vlees van de ree.
Het ree is een middelgroot hoefdier, met een schouderhoogte van 60-75 cm en een gewicht van 20-30 kg. Het gewicht wordt, in tegenstelling tot de schouderhoogte, in sterke mate beïnvloed door de levensomstandigheden van het dier (rust, voedselaanbod en intraspecifieke stressfactoren).
Edelherten zijn flinke dieren! Mannetjes zijn doorgaans groter dan vrouwtjes met hun kop-romplengte van 1.65m tot wel 2.60m en een schouderhoogte van 1.14m tot 1.40m. Mannetjes kunnen tot wel 255 kilo wegen! Vrouwtjes zijn wat bescheidener met hun 150 kilo.
Heerlijke hertenbiefstuk kopen van het damhert uit de Kennemerduinen. De biefstuk van het damhert uit onze omgeving is erg mals en smelt op uw tong zodat uw diner een gegarandeerd succes wordt! Gewicht ca. 600 gram (4 hertenbiefstukjes a 150 gram).
Een portie hert komt overeen met 125 gram.
Al kun je een hert best aanhalen met een stukje brood en soms zelfs aaien, helemaal tam krijg je de dieren nooit. Je kunt herten zo tam mogelijk maken door veel tussen de dieren aanwezig te zijn. In het begin zijn brood of brokken hierbij onmisbaar.
In Nederland leven drie verschillende soorten herten: reeën, damherten en edelherten. Reeën zijn de kleinste herten in Nederland en edelherten de grootste. Een mannetjeshert wordt gewoon een hert genoemd. Alleen bij reeën noem je het mannetje een bok en een vrouwtje een geit.
Natuurlijke vijanden zijn de wolf en de lynx. Jonge herten vallen ook ten prooi aan de vos en de steenarend, die net als de wolf en de lynx (bijna) niet meer voorkomt in Vlaanderen. Daarnaast wordt het edelhert intensief bejaagd. Maar ondanks die bejaging doen de populaties het zeer goed.
Is hertenvlees gezond? De natuurlijke voeding van herten zorgt ervoor dat het hertenvlees ontzettend zuiver én voedzaam is. Het is zeer rijk aan vitamine B6 en B12, omega 3 vetzuren, eiwitten en bevat in vergelijking tot rundvlees, aanzienlijk minder verzadigde vetten, minder calorieën en meer ijzer en zink.
Hertenbiefstuk en hertenrack
Vergeleken met andere wildsoorten heeft hertenvlees een milde smaak. En het is licht verteerbaar. De meeste delen van het hert kun je rosé eten. Rood zelfs!
Vrouwtjes zijn na zestien maanden geslachtsrijp, mannetjes na 7-14 maanden. Jonge mannetjes hebben weinig kans zich voort te planten, aangezien ze nog niet sterk genoeg zijn om een lek te veroveren. Een hinde kan 16 jaar oud worden, een hert 8 tot 10 jaar. In gevangenschap zelfs twintig jaar.
Dit resulteert in heerlijk mals vlees met een delicate smaak: de reebout, ook wel ree achterbout genoemd! Door velen wordt ree beschouwd als het lekkerste wild. De smaak komt het best tot zijn recht als de bereiding zo natuurlijk mogelijk is. Ree wordt niet zomaar het meest malse vlees uit de natuur genoemd.
Nog iets goedkoper is wild zwijn. Een rugfilet kost zo'n 42 euro per kilo, een biefstuk 37 euro per kilo. Kies wel voor een redelijk jong dier van zo'n anderhalf jaar oud. Oud zwijn heeft een sterke smaak en is volgens slager Evers niet geschikt om zo te eten.
Ree biefstuk | Wild & gevogelte | €63.13 - www.DeVleesboerderij.nl.
Dan volstaat tussen de 100 en 150 gram per persoon, sterk afhankelijk wat je ernaast serveert. Dit geldt voor zowel rundvlees als gevogeltefilets en wild.
Hertenbiefstuk is erg gezond vlees met een laag vetgehalte. Hertenbiefstuk zit vol met ijzer, eiwitten en omega 3 vetzuren. Het vlees heeft een milde maar rijke smaak. Het is supermals, dit komt omdat er geen werkende spieren in dit deel van de rug zitten.
Doordat herten veel lopen, is het vlees goed doorbloed. Hertenvlees is daardoor donkerrood van kleur en smaakt intenser dan ree. Het heeft een houtachtige smaak. Sommige mensen omschrijven hertenvlees als rundvlees met een lichte wildsmaak.