Met groot verdriet en diepe verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden. Met liefde ontvangen, met verdriet weer afgestaan. Wij willen jullie heel veel sterkte en kracht wensen met dit intense verdriet. Met oprechte/innige deelneming.
Als je het woord gecondoleerd niet prettig vindt om te zeggen, zou je ook kunnen zeggen: “Mijn oprechte medeleven met het verlies van…” of “Voor dit verdriet zijn geen woorden.” Het verlies is soms nog niet te bevatten en dan kan je dat ook benoemen: “Ik weet niet wat ik zeggen moet”.
Met innige deelneming. Gecondoleerd met dit enorme verlies. Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd. Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet.
Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: “Gecondoleerd”, “Veel sterkte” of “Mijn oprechte deelneming”. “Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe”. “Woorden schieten te tekort, gecondoleerd”. “Ik denk aan je en leef met je mee”.
Door van het begin af aan open te praten over de dood en de overledene, maak je ruimte voor de rouw van jouw dierbare – en laat je zien dat hij of zij er niet alleen voor staat. Met de campagne 'De dood, praat erover, niet eroverheen' vraagt SIRE aandacht voor het bespreekbaar maken van de dood.
Als u de persoon in kwestie niet goed gekend hebt, zijn “gecondoleerd (met uw verlies)” , “sterkte”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming” de meest gebruikte uitdrukkingen van medeleven. Heb je de overledene in kwestie wél goed gekend, dan is een persoonlijke boodschap op zijn plaats.
Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"
Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.
De regel hierbij is: schriftelijk condoleren doe je met een handgeschreven boodschap. Veel kaarten zijn voorbedrukt. Dat is prima, maar schrijf er zelf iets persoonlijks bij. Dat kan een herinnering zijn aan de overledene, een woord van medeleven aan de nabestaanden of simpelweg “Gecondoleerd met het verlies van…”
Met oprechte deelneming. Onze oprechte deelneming met het verlies van… Gecondoleerd met het verlies van jullie… Heel veel sterkte gewenst bij dit enorme verlies.
Kun je overigens 'van harte gecondoleerd' zeggen of schrijven? Ja, zegt Onze Taal. Het is een welgemeende versterking van 'gecondoleerd'. Een nadeel is alleen dat van harte associaties oproept met feestelijke gelegenheden, omdat het ook los voorkomt als verkorting van van harte gefeliciteerd.
Als je iemand wil condoleren via WhatsApp, is het belangrijk om te beginnen met een persoonlijke noot. Begin dus niet meteen met “gecondoleerd”, maar schrijf bijvoorbeeld eerst dat je het nieuws hebt gehoord en dat je aan de nabestaanden denkt. Op die manier laat je zien dat je echt betrokken bent.
De voorbeeldbrieven in deze boeken worden afgesloten met Hoogachtend of Met oprechte deelneming. Een afsluiting als Met vriendelijke groet of Veel sterkte kan gebruikt worden als de briefschrijver goed bekend was met de overledene, of goed bekend is met de nabestaanden.
Ook als er iemand komt te overlijden wordt dit vaak bekend gemaakt via social media. Mensen reageren al snel met "gecondoleerd" of "sterkte" gevolgd met een emoticon van een hartje of een roos.
Wat een intens verdriet en gemis, in onze gedachten zijn we bij jullie. Hier zijn geen woorden voor. Wij wensen jullie veel sterkte in deze zware tijd. Ik weet niet wat ik zeggen moet, hier zijn echt geen woorden voor.
Je oprechte deelneming betuigen aan iemand betekent letterlijk dat je iemand laat weten dat je meedoet en meevoelt met het verdriet. En het echt meent.
Laat de nabestaande in het moment blijven, d.w.z. probeer hen niet af te leiden van wat er gebeurd is en begin niet meteen te praten over de toekomst. Ondanks dat het erg pijnlijk en moeilijk is, door dit moment moet men door. Wees ondersteunend en laat hun woorden je gids zijn.
In principe is er geen vaste regel over de termijn wanneer u iemand kunt condoleren. Het gaat er bij condoleren om dat u uw medeleven betoont. Dit kan schriftelijk door middel van een condoleancebrief of -kaart, in de vorm van een telefoontje of tijdens de plechtigheid van de overledene.
Dan is er de vraag hoelang moet je iemand nog condoleren. Is dat tot drie maanden na het overlijden of kan je dit langer doen? Er zijn geen standaardregels voor. Ieder mens rouwt anders, de een langer dan de ander.
Trek er samen op uit. Stel zelf iets voor of vraag waar diegene behoefte aan heeft. Een aantal fijne dingen om te doen zijn bijvoorbeeld, een dagje welness, een fijne boswandeling of een dag naar het strand. Het geluk zit vaak in de kleine dingen.