De meeste cv-ketels hebben een levensduur van zo'n 12 tot 15 jaar. Daarna is het vaak tijd om afscheid te nemen en op zoek te gaan naar een nieuwe cv-ketel.
Er is niet echt een eenduidig antwoord op deze vraag. Maar je mag als uitgangspunt nemen dat een cv voldoet met een lengte van twee kantjes, dus twee velletjes A4 is de ideale lengte van je cv. De lengte van je cv hangt verder af van de branche waarin je werkt en van de hoeveelheid werkervaring die je hebt.
Er wordt door een recruiter gemiddeld maar zes seconden naar een CV gekeken. Daarna krijgt je CV meteen al de stempel: Wel of niet geschikt.
Je cv bestaat minimaal uit de volgende elementen: persoonlijke gegevens, ervaring (werk, stages, nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk), opleidingen/cursussen, kerncompetenties en je talenkennis. Aanvullende elementen kunnen je passies/hobby's zijn of bijvoorbeeld referenties. Wat vertel je wel en wat niet?
In de zoektocht naar nieuwe collega's lezen recruiters doorgaans tientallen cv's. Het is dan ook vanzelfsprekend dat zij simpelweg de tijd niet hebben om elk curriculum vitae uitgebreid door te nemen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat recruiters gemiddeld 6 seconden de tijd nemen om een cv te lezen.
De sollicitatie zelf nabellen helpt je in het eerste geval af van je twijfel en je kunt de persoon aan de lijn direct bedanken voor de kans. Mocht je het niet geworden zijn, dan kun je vragen op welke basis deze beslissing genomen is. Zo ben je in staat te werken aan verbeterpunten.
Vergeet niet om wel al jouw behaalde diploma's en certificaten te vermelden. Alles wat van waarde kan zijn bij de job waar je op solliciteert mag je niet vergeten erin te zetten. Ten derde is het belangrijk om al jouw relevante ervaringen in de CV te zetten.
Welke opleidingen noem je wel en welke niet op je cv? Op je cv zet je alle opleidingen die belangrijk zijn voor de baan waar je op solliciteert. De basisschool hoef je sowieso niet te noemen, dat is te lang geleden en niet belangrijk. Veel mensen zetten hun middelbare school ook op hun cv, maar dit hoeft niet.
Sollicitatiebrieven en -correspondentie mag u zonder toestemming na afloop van de sollicitatieprocedure maximaal vier weken bewaren. Sollicitatiebrieven en cv's voor eventuele toekomstige vacatures mag u met expliciete toestemming van de sollicitant maximaal een jaar bewaren.
Beperk jezelf tot de afgelopen 10 tot 15 jaar
Als je al flink wat werkervaring hebt opgedaan, vraag je jezelf misschien af hoeveel jaar je terug moet gaan op je cv. Als je al langer dan 15 jaar aan je carrière werkt, dan is het meestal een goed idee om de functies op je cv te beperken tot de afgelopen 10 tot 15 jaar.
Regelmatig cv-ketel onderhoud
Om daarvoor te zorgen zijn regelmatige onderhoudsbeurten essentieel. Maar hoe vaak dan exact? Aan te raden is elke 2 jaar. Daarmee voorkomt u mogelijke problemen of kunnen ze tijdig worden opgelost.
Voornaam en achternaam
Het is gebruikelijk dat jouw voornaam en achternaam prominent bovenaan je CV staat in een groter lettertype dan de rest van je curriculum vitae. Bij veel CV's zie je dat de naam ook dikgedrukt is gemaakt om hier extra nadruk op te leggen.
Nee, officieel mag je geen zwart werk op je cv vermelden. Echter, waar het om gaat is de professionele ervaring en vaardigheden die je tijdens het werk hebt opgedaan. En deze mag je wel altijd op je cv vermelden. Uiteindelijk is dat wat bepaalt of jij wordt uitgenodigd op sollicitatiegesprek.
Hoeveel jaar werkervaring op je CV? Als vuistregel mag je ervan uitgaan dat je 10 tot 15 jaar relevante werkervaring op je CV moet vermelden. Als je minder dan 15 jaar werkervaring hebt, kun je ervoor kiezen om ook stages of bijvoorbeeld freelance werk als werkervaring op je CV te vermelden.
Recruiters kijken of je voldoet aan de harde eisen die voor de functie nodig zijn: je studie en opleidingsniveau, je werkervaring, je vaardigheden en je competenties.
Vertel (opnieuw) waarom jij de juiste kandidaat bent
Vat nog eens goed (en kort) samen wat jij als persoon komt brengen en wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf. Vertel waarom jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Welke kwaliteiten heb jij, waarmee jij je onderscheid van de rest.
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.