Een donzen dekbed wassen is echter minder vaak nodig dan de meeste mensen denken. Als u een dekbedovertrek gebruikt, is 1 keer in de 3 á 5 jaar wassen voldoende. Anders is het verstandig het dekbed elke 2 jaar te wassen.
Wel belangrijk om te weten is dat de levensduur van je donsdeken sterk afhangt van de kwaliteit ervan. Een donsdeken van mindere kwaliteit zal je na een paar jaar al moeten vervangen, een goede kwaliteit donsdeken gaat gemiddeld 10 jaar mee.
Een donzen dekbed gaat zo'n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt. Vroeger werd het dons om de 7 á 10 jaar gereinigd en aangevuld. Dat kan bij de meeste moderne dekbedden niet meer en het gebeurt dan ook steeds minder vaak.
Je donzen dekbed in de wasmachine wassen kan prima. Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma. Check altijd het label of dit het beste op 40 of 60 graden kan gebeuren.
Een donzen dekbed bij de stomerij laten wassen
Dat is de meest eenvoudige manier en je hoeft je geen zorgen te maken. Een stomerij heeft grote speciale wasmachines waarin je dekbed op professionele wijze gewassen en gedroogd wordt. Vaak heeft een wasserij ook een special donsprogramma.
Veren hebben in tegenstelling tot dons wel een duidelijke kern waardoor de elasticiteit (en dus vulkracht) minder is. Dekbedden (en kussens) die naast dons ook met veren zijn gevuld, voelen hierdoor steviger aan dan dekbedden en kussens die alleen met dons zijn gevuld. Voor kussens kan dit als prettig ervaren worden.
De kwaliteit van dons wordt afgemeten aan de vulkracht van het dons. Hoe hoger de vulkracht, des te beter het dons isoleert. De vulkracht van onze dekbedden ligt tussen de 110 (mm/30gr) en de 220 (mm/30gr). Slaapt u onder een goed donzen dekbed, dan slaapt u onder een licht en toch behaaglijk dekbed.
De Consumentenbond geeft antwoord. Dons wint het op veel gebieden van synthetische dekbedden. Een donzen dekbed houdt vaak beter warmte vast, laat beter vocht door en is lichter van gewicht. Maar synthetische dekbedden kun je vaak beter wassen en zijn meestal een stuk goedkoper.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Je donzen dekbed wassen kan namelijk gewoon in de wasmachine. Het beste kun je het dekbed op 60 graden wassen. Maar kijk van tevoren wel even goed op het label. Bij sommige dekbedden mag je de wasmachine instellen op 60 graden, maar bij andere dekbedden op maximaal 40 graden.
Een dekbed is gemiddeld na 10 jaar aan vervanging toe. Zowel de tijk van het dekbed als de vulling slijten door het gebruik en worden dunner. Daarmee gaat ook de isolerende werking achteruit. Verder neemt een dekbed in de loop der jaren heel wat transpiratievocht op, waardoor er veel bacteriën achterblijven.
Ganzendons is in de regel hoogwaardiger omdat ganzen groter zijn en grotere donsvlokken hebben. Hoogwaardige ganzendons heeft hierdoor een hogere vulkracht en een beter isolatievermogen dan eendendons.
Een dekbed is na ongeveer 10 jaar aan vervanging toe. Dat komt doordat de tijk en de vulling van het dekbed slijten. Hierdoor isoleren ze niet meer voldoende. Dan kan invloed hebben op je slaapritme- en comfort.
Een dekbed met schapenwol als vulling ventileert en absorbeert beter dan dons, waardoor het je warm houdt in de winter en juist lekker koel in de zomer. Daarnaast zijn wollen dekbedden zelfreinigend en hypoallergeen. Ook zijn Texelse wollen dekbedden duurzaam en diervriendelijk, dus beter voor het klimaat.
Beste donzen dekbed algemeen: Nuvaro Gold 4-seizoenen Donzen dekbed. Het Nuvaro Gold 4-seizoenen Donzen dekbed is met afweging van alle factoren als prijs-kwaliteit, warmte, vulkracht, duurzaamheid, vulling en tijk gekozen als beste dekbed van 2023 in de categorie algemeen.
Als jij het snel te koud hebt in bed, zijn dekbedden met een vulling van dons, wol of synthetisch voor jou het meest geschikt. Deze materialen hebben namelijk een sterk isolerende werking, waardoor warmte goed wordt vastgehouden. Wol voelt warm aan wanneer het koud is en voelt koel aan wanneer het warm is.
Zowel voor stomen als voor zelf wassen geldt dat eens per jaar ruim voldoende is. Vaker is niet beter. Eens per jaar is wel zo hygiënisch, dus doe het ook niet minder vaak.
Een synthetisch dekbed kan prima in de wasmachine. De meeste dekbedden van synthetisch materiaal zijn wasbaar op 60 graden. Check voor de zekerheid het waslabel van jouw dekbed.
Dons is duurder dan veren. Veertjes houden de warmte minder goed vast, nemen lichaamsvocht minder goed op, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, waarmee ze door de tijk heen naar buiten dringen.
het ideale dekbed bij veel zweten in bed
Heb je het snel warm en lig je regelmatig te zweten in bed, dan is een dekbed met wol, dons of halfdons een goede keuze. Deze vullingen nemen namelijk snel veel vocht op en voorkomen daarmee overmatig zweten in bed. Wil je een heel koel en luchtig dekbed? Kies dan voor bamboe.
Zo is dons lichter en warmer dan synthetische isolatie wanneer de vulkracht gelijk is, alleen isoleert dons niet als het nat is. Synthetische isolatie daarentegen behoudt zijn isolerende kracht in vochtige omstandigheden.
U kunt een dekbed wassen in een conventionele wasmachine met een capaciteit van 5kg, maar het dekbed mag niet groter zijn dan 200x200 cm met een dichtheid van 200g/m². Tip: uw dekbed moet gemakkelijk in de trommel passen en mag maximaal 3/4 van de trommel vullen.
doe het dekbed bij lage temperatuur (30 graden Celsius) in de droger (eventueel met wat tennisballen) het dekbed om het uur even eruit halen en wat opschudden en voelen hoe ver het is (drogen kan wel 4 tot 6 uur duren)