In het grootste gedeelte van het stookseizoen is een airco als verwarming veel goedkoper dan de traditionele gasgestookte hr cv ketel. Dat komt omdat het rendement ver boven de 400% stijgt terwijl een cv ketel niet verder kan komen dan 96% (werkelijk maximaal rendement).
Hoe kan ik mijn gasverbruik verminderen? Een split airco is uitermate geschikt om gas te besparen. Door te verwarmen met een split airco kun je de cv ketel ontlasten waardoor je per jaar minimaal zo'n 30% gas kunt besparen.
Airco versus CV ketel
De meeste airco split units hebben het energielabel A++ waardoor het bijna het hele jaar een goedkopere manier is om je huis te verwarmen. Hierdoor verbruikt de airco weinig stroom, in tegenstelling tot vroeger. Daarnaast is de airco voorzien van een warmtepomp waardoor het nog zuiniger is.
Verwarmen met airco goedkoper dan gas
Door uw huis (deels) te verwarmen met een airco verbruikt u minder gas. Hoeveel u kunt besparen op gas hangt af van meerdere factoren, zoals de COP waarde, de prijs voor gas en elektra, het type airco en het vermogen van de airco.
Ja, een huis verwarmen met airco is energiezuiniger dan met een cv-ketel, aangezien de traditionele cv-ketel minder snel op temperatuur is en meer energie vraagt. Daardoor is het zeker rendabel en is het dus goedkoper dan de gewone verwarming.
Door een woning (deels) te verwarmen met een airco, gaat het gasverbruik omlaag. Maar door het verwarmen met een airco zal het energieverbruik stijgen. Hoeveel er bespaard kan worden, hangt af van meerdere factoren, zoals de COP-waarde, de prijs voor gas en elektra en het type airco.
Airco als hoofdverwarming: ervaringen
De warme lucht die uit de airco komt stijgt op, waardoor uw hele huis verwarmd kan worden. Ook kan met een airco de luchtverdeling bepaald worden door de luchtkleppen die op een airco zitten, waardoor de warme lucht op de gewenste plekken kan komen.
In tegenstelling tot traditionele systemen, waarbij warmte wordt verspreid door het hele huis, kan een airco individuele ruimtes verwarmen. Dit betekent dat u alleen de ruimte verwarmt die u gebruikt, in plaats van het hele huis. Dit maakt het efficiënter en goedkoper om te verwarmen in een individuele ruimte.
Zelfs tijdens de koude wintermaanden, wanneer het buiten vriest, is het mogelijk om te verwarmen met een airco, omdat er nog steeds warmte-energie in de lucht aanwezig is. Wel is het natuurlijk zo dat de airco bij vriestemperaturen harder moet werken om de warmte aan de buitenlucht te onttrekken.
Hoewel er evengoed nog best wat stroom wordt verbruikt, is een airco een stuk goedkoper dan een elektrische kachel. Bedenk wel dat je een airco nog moet aanschaffen, wat al snel meer dan 2.500 euro gaat kosten. En wil je grotere ruimtes verwarmen, dan heb je meer vermogen nodig, wat het apparaat nog duurder maakt.
Laat jouw airco 'lopen' op zonnepanelen
Goed, een airco met 4 units verbruikt gemiddeld zo'n 3.000 kilowattuur per jaar. Dan heb je een kwalitatief goede airco, maar het kost wel heel wat stroom. Onze tip: laat je airco compleet lopen op zonnepanelen. Voor 3.000 kilowattuur per jaar heb je zo'n 12 zonnepanelen nodig.
Wilt u een duurzame, energie zuinige airco? Wij adviseren dan altijd een split airco A+++. Een split-unit is vergeleken met een mobiele airco stiller, energiezuiniger en biedt meer koelcapaciteit.
Bestaat er in 2022/2023 subsidie voor airco met verwarming? Helaas zijn er geen mogelijkheden om je airco die warmte levert te subsidiëren. De Investeringsubsidie Duurzame Energie- en Energiebesparing (ISDE) geldt in 2022/2023 namelijk niet voor de airco (of lucht-lucht warmtepomp).
Als u een kamer met snel wilt verwarmen kan dit uitstekend met een airconditioning. De kamer is snel verwarmd, hierdoor verbruikt u minder energie. Het verwarmen met een airco split unit gaat sneller en is zuiniger dan met een Cv-ketel en radiator, u bespaart hiermee veel gas.
Dus stel u gebruikt uw airco 40 dagen per jaar, 7 uur per dag. Per uur wordt er 1 kWh verbruikt. Dat is dus 280 kWh (40x7) per zomerseizoen. 280 kWh Kost u 280 x €0,77 = €215,60.
Energiebesparende voorzieningen
Met een verbouwing, zoals dakisolatie, of enkele aanpassingen, zoals een warmtepomp of een vaste airconditioning, kun je een huis energiezuiniger maken. Met elke besparingsmaatregel zal de energierekening omlaag gaan. Dit scheelt in geld én het is goed voor het milieu.
Verbruik van verwarmen met een airco
De meeste airco's hebben een rendement van 400% of zelfs meer. Zo verbruikt een 5kW panasonic airco maar 1,4kW om 5kw warmte op te wekken. Zo kunt u zelf natuurlijk berekenen dat een airco veel goedkoper is dan verwarmen met gas.
Vermogen van de airco
Ruimtes tot 90 m3: Airco's met een vermogen tot 2,5 Kw. Ruimtes tot 120 m3: Airco's met een vermogen tot 3,5 Kw. Ruimtes tot 180 m3: Airco's met een vermogen tot 5 Kw. Ruimtes tot 210 m3: Airco's met een vermogen tot 7 Kw.
Warme lucht stijgt op in een ruimte, dus kan je de binnenunit voor een efficiënte koeling best zo hoog mogelijk ophangen omdat daar de meeste warme lucht onderschept zal worden. Boven een raam en net onder het plafond wordt vaak gedaan. Uiteraard zijn er ook speciale plafondunits op de markt.
Kosten huis verwarmen met airco
Om een gemiddelde tussenwoning te verwarmen heb je drie airco units nodig. Iedere airco gebruikt nog geen 1 KW per uur. Je betaalt ongeveer 6,50 per dag aan verwarmen met aircosystemen.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Een airco voor verwarming is besparend in vergelijking tot bijv. verwarmen met gas of een elektrische verwarming. Maar een airco om te koelen kost (onnodig) veel energie. Laat een split-airco regelmatig schoonmaken zodat hij zuinig blijft en goed blijft werken.
Airco versus cv: het rendement
Het maximale rendement van een cv-ketel ligt op 96%. Een airco haalt een rendement van 400% of meer. In dat opzicht is verwarmen met airco dus veel effectiever.
Kies voor een airco split unit in uw woonkamer
Split airco's zijn namelijk energiezuiniger, efficiënter en stiller dan mobiele airco's. Een split airco bestaat uit één buitenunit en ten minste één binnenunit, terwijl een mobiele airco uit één unit en een afvoerslang bestaat.
Door een slimme installatie kan de airco, veel goedkoper dan een warmtepomp, een huis meestal verwarmen. Trouw-journalist Vincent Dekker schreef in zijn duurzaamheidscolumn over zijn ervaringen met zo'n airco.