Deze vragen zijn vooral bedoeld om een beetje het ijs te breken en de spanning weg te nemen. Daarom zal er dus geen enkele kandidaat zakken of de vrijstelling niet halen als je geen antwoorden weet.
Vragen praktijkexamen auto
Je kunt niet zakken als je de vragen niet weet maar je begint dan wel onzeker aan je rit. Tijdens het rijden moet je 10 minuten zelfstandig route rijden, dit kan door middel van cluster opdrachten, navigatie of een orientatiepunt.
Kan je zakken op je bijzondere verrichtingen? Dan hoef je dit tijdens het afrijden niet meer te doen. De toets kan je zien als een proefexamen. Je kan niet zakken of slagen voor je rijbewijs.
De zware overtreding telt mee in het theorie-examen
Bij een zware overtreding worden 5 punten afgetrokken en bij een lichte fout één punt. De kandidaat mag dus maximum 9 lichte fouten of maximum 1 zware én 4 lichte fouten maken.
Dit gaat vaak fout:
Overdreven kijken om goed aan de examinator te laten zien dat je kijkt. Te nonchalant kijkgedrag. Te gehaast door de spiegels vliegen en te weinig echt waarnemen. Te kort voor de auto kijken en daardoor laat reageren op situaties.
Wat fout gaat:
Dit kan je alleen voorkomen door goed te blijven kijken. Onvoldoende ruimte gebruiken. Niet de goede snelheid hanteren. Onvoldoende communiceren met medeweggebruikers.
Een ingreep bij het rijexamen
Als de verkeerssituatie/de ingreep niet als te zwaar wordt beoordeeld, hoeft dit op zich niet van invloed te zijn op de uitslag van het examen. De examinator bepaalt dit dan aan de hand van de aard en de ernst van de fout die met de ingreep verband hield.
In het kort. RTL Nieuws analyseerde ruim 435.000 examenresultaten uit 2018 en 2019. Daaruit blijkt dat er enorme verschillen zijn tussen de slagingspercentages van examinatoren. De slagingspercentages lopen uiteen van 17 tot 79 procent.
4 keer of meer gezakt voor rijexamen
Als je 4 keer binnen 5 jaar bent gezakt voor je rijexamen, doe je de keren daarna een speciaal examen bij het CBR. Dat heet een nader onderzoek rijvaardigheid. De rijschool kan dit voor je reserveren.
Als je de eerste keer zakt, kun je op zijn vroegst na 2 weken weer afrijden. Vanaf je tweede herexamen kun je op zijn vroegst na 7 weken weer afrijden. Let op: als we bij het CBR een plek vrij hebben, moet die natuurlijk wel passen in de agenda van de opleider én van de examenkandidaat.
Van de verschillende aanvangstijden blijkt 8:55 uur voor kandidaten het meest succesvol. Dat blijkt uit CBR-cijfers van de slagingspercentages per tijdstip en per dag van de week, die werden aangevraagd door VerkeersPro. Daaruit blijkt verder dat examen doen op zaterdag of om 8.00u het minst verstandig is.
Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden.
Het CBR bepaalt niet hoeveel mensen er wel of niet mogen slagen. Als je veilig aan het verkeer kunt deelnemen, laat de examinator je slagen. In de rijprocedure staat precies welk rijvaardigheidsniveau je nodig hebt.
Wat de zwarte lijst inhoudt? Kandidaten die twee keer gezakt zijn voor hun rijexamen, moeten langer wachten op hun derde of volgende kans. Minstens 15 weken. Het CBR legt uit: “Zo krijgen ze meer voorbereidingstijd.
Een kandidaat die herexamen doet via een nader onderzoek (het oude BNOR), kan alleen in een zeldzaam geval dezelfde examinator krijgen als tijdens zijn reguliere B-examen. Als deze rijvaardigheidsadviseurs een regulier B-examen afnemen, doen zij dat vooral in 'vreemde' plaatsen, zo meldt het CBR.
Kijken, kijken en nog eens kijken… Redenen die je vaak hoort terugkomen van zakkers zijn: Kijkgedrag, voorzichtig rijden, bijzondere verrichtingen, plaats op de weg en faalangst. Het 'overdreven' kijken zoals veel mensen zeggen is hierbij veruit de meest voorkomende reden.
– Bij het praktijkexamen voor het autorijbewijs mag je maximaal vijf fouten maken om te slagen. Dit houdt in dat je vijf keer een kleine fout mag maken, bijvoorbeeld vergeten om de richtingaanwijzer uit te zetten of niet goed kijken in de dode hoek.
De meeste mensen voelen zich na een narcose niet fit, duizelig en zijn minder alert. De eerste dag na een narcose mag je niet autorijden. Hoe snel je wel weer mag rijden hangt af van je conditie en het soort operatie dat je hebt gehad. Volg altijd het advies van je behandelend arts.
Na een narcose mag u niet direct weer autorijden. Narcose heeft namelijk invloed op uw alertheid. De meeste mensen voelen zich na een volledige narcose duizelig, vermoeid en niet fit. Ook pijn en misselijkheid kunnen vervelende gevolgen zijn van narcose en een operatie.
Vanaf 24.00 uur de avond voor de operatie mag u niet meer eten. De ochtend van de operatie mag u tot 6.00 uur heldere vloeistoffen drinken: water, thee, zwarte koffie en ranja. U mag géén melk of andere zuivelproducten gebruiken (ook niet in de koffie of de thee) en géén vruchtensap.
De examenrit
Voor het grootste deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen.
In één keer slaagde 48% van de mannelijke kandidaten, en 39% van de vrouwelijke kandidaten. Dus 52% van de mannen en 61% van de vrouwen doet één of meer keren herexamen. Ongeveer 20% zakt vier of meer keer. Gemiddeld slagen kandidaten na 2½ keer examen doen.
Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een speciaal examen.