En wat bleek? Mensen die overstappen op vegetarisch eten, verliezen gemiddeld 3,4 kilo. Het Voedingscentrum kan dit wel verklaren. “Plantaardige producten zoals brood, aardappelen, pasta, peulvruchten, noten, vleesvervangers, groente en fruit bevatten meer vezel dan dierlijke producten, zoals zuivel en vlees.
Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.
In plantaardige producten zit gemiddeld minder vet en minder calorieën dan in dierlijke producten. Gemiddeld zal je dus minder calorieën innemen en makkelijker afvallen. Dat is voor de meeste mensen een voordeel, aangezien overgewicht erg vaak voorkomt.
Geen vlees eten is goed voor je gezondheid
Er zijn oneindig veel onderzoeken die aantonen dat het beter is om plantaardig te eten. Door plantaardig te eten, vermindert de kans op een aantal kanker- en hartaandoeningen en leef je over het algemeen langer.
Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee. Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate.
“Het is zo dat als je geen vlees meer eet, je 1.000 liter per dag bespaart. Maar je eet natuurlijk wel andere dingen om aan je voedingsstoffen te komen, dat kost dan weer 200 liter. Dus je bespaart netto 800 liter per dag.” Dat staat dus niet gelijk aan een maand douchen, maar zeker wel aan 2 weken.
Mensen die af en toe geen vlees eten, zijn over het algemeen lichter, hebben een lagere bloeddruk en minder kans op hartafwijkingen, diabetes, prostaatkanker en darmkanker. Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram aan rood vlees.
Kortom: als je vegetariër bent, moet je dus letten op eiwit, vitamine B1, B12, ijzer en omega 3-vetzuren.
Groenten en fruit zitten boordevol vezels, en die geven je een verzadigd gevoel dat langer aanhoudt. Bovendien zitten in dierlijke producten, zoals vlees en zuivel, verzadigde vetten. Veganisten vervangen deze voeding door producten met weinig vet. Dat scheelt dus direct een hoop ongezonde calorieën!
Kleinere kans op ziekte. Plantaardige voeding bevat bijna geen cholesterol en weinig verzadigde vetten. Door (meer) plantaardig te eten, verklein je de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en diverse andere ziekten.
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Volgens de Van Dale is de definitie van een vegetariër: 'Iemand die geen vlees of vis eet'.
Hoge consumptie van rood vlees wordt in verband gebracht met kanker, hartaandoeningen, obesitas en diabetes. Industriële veeteelt is een belangrijke bron van door voedsel overgedragen ziekteverwekkers. Als mensen betere toegang hadden tot een plantaardiger dieet, dan zou dat miljoenen levens per jaar redden.
Als je helemaal geen vlees eet, maar wel zuivel(kaas, melk, yoghurt) en eieren eet, dan heb je een vegetarisch voedingspatroon. In Nederland eet 5% van de mensen vegetarisch.
Vegetarisch eten is niet minder gezond dan een voeding met vlees. Sterker nog: er is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel rood en bewerkt vlees ongezond is. Een bewust samengesteld vegetarisch voedingspatroon levert in ruime mate alle noodzakelijke voedingsstoffen.
Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Lever is bovendien rijk aan vitamine A. Vlees bevat van nature eiwit en vet.
2 keer per week vers wit vlees (gevogelte) 2 keer per week vers rood vlees (rund, varken, schaap ...) 1 keer per week (vette) vis zoals zalm. 1 keer per week peulvruchten (zoals linzen of kikkererwten) of plantaardige vervangproducten (zoals tofu of quorn)
Wanneer je een carnivoor dieet volgt, eet je géén plantaardige voedingsmiddelen en uitsluitend dierlijke producten. Dus geen groente, fruit en granen, en juist wél vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivel.
Elke vleeseter die het volhoudt om een week lang geen vlees te eten, bespaart gemiddeld: 101 liter water. 79 kilometer autorijden. 770 gram dierenvlees.
Kortom: Ook al levert vlees bepaalde voedingsstoffen die planten niet leveren, vlees eten is niet noodzakelijk voor je gezondheid of om te overleven. Met de juiste planning en supplementen, kan een plantaardig dieet de voedingsstoffen leveren die je lichaam nodig heeft.
Wanneer je als volwassene een week lang geen vlees eet, bespaar je in zeven dagen 101 liter water, 79 km autorijden aan CO2-uitstoot en 770 gram dierenvlees. Als je daarnaast ook een week lang geen zuivel eet, bespaar je maar liefst 150 liter water, 121 km autorijden aan CO2-uitstoot en 3,2 kg vlees en zuivel [1].