Kaneel doodt de bacteriën in je mond. Dat is goed voor je tanden maar helpt ook tegen een onwelriekende adem.
Daarnaast heeft kaneel onder meer antioxidatieve, ontstekingsremmende, bloeddrukverlagende, pijnstillende, neuroprotectieve, kankerremmende, antiallergische en antimicrobiële effecten.
Kaneel is rijk aan antioxidanten, heeft zoals gezegd een ontstekingsremmende werking, en kan samen met de honing inderdaad een zuiverend effect geven bij puistjes.
In de Cassia Kaneel zit namelijk een stof Cumarine, die in normale hoeveelheden geen problemen zal geven. Maar in grote hoeveelheden kan dit problemen opleveren voor de lever en voor de nieren. Tot 2 theelepels kaneel per dag is aanvaardbaar, en dan maakt het niet uit welke soort je kiest.
Het coumarinegehalte van Ceylon kaneel is heel laag. Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend. Uit voorzorg is het daarom beter om niet lange tijd achter elkaar veel Chinese kaneel te eten.
Honing is niet alleen erg lekker, het is ook nog eens enorm gezond. Steeds meer mensen kiezen ervoor om honing te gebruiken in plaats van suiker. Ook kaneel is een superfood. Zowel honing als kaneel barsten van de gezonde voedingsstoffen, onmisbaar voor een goede levensstijl.
Water en kaneel is een gouden combinatie
Omdat kaneel oplosbaar is in water, is het ideaal om het in je thee te drinken. Op deze manier kunnen de waardevolle voedingsstoffen in kaneel optimaal door je lichaam worden opgenomen.
Wist je dat kaneel een bron is van belangrijke vitamines waaronder vitamine A, C, B2 en B6? Ook mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer maken het stokje een ware multitasker. In de Ayurveda (kennis van een lang, gelukkig en gezond leven) beschouwt men kaneel als de koning van de specerijen.
Kaneel helpt bij het afvallen en het reguleren van je bloedsuikerspiegel, doordat kaneel er voor zorgt dan de opname van je koolhydraten langzamer door je lichaam worden geabsorbeerd. Vertoont je bloedsuikerspiegel minder pieken wat beter is voor je gezondheid, hierdoor hoeft je alvleesklier iets minder hard te werken.
Kaneel en honing op het menu zetten helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Kaneel houdt het insulineniveau in het bloed onder controle. Het voordeel van zo'n evenwichtige bloedsuikerspiegel is dat je minder trek hebt in vette en zoete dingen, en ook de kans om diabetes te ontwikkelen neemt af.
De voordelen van kaneel
Concreet houdt dat in dat je een lepeltje kaneel in je koffie ervoor kan zorgen dat je minder zin krijgt in zoete of zoute snacks tussendoor. - Het kruid kan de werking van antioxidanten in ons lichaam nog extra versterken, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt.
Ceylon kaneel gemalen is afkomstig uit Sri Lanka en staat bekend als de beste kaneel ter wereld. Je gebruikt het niet alleen voor zoetigheden zoals koekjes en gebak, maar ook voor pasta's, stoofschotels, couscous en zelfs marinades.
Mede door het feit dat kaneel bloedverdunnend werkt, wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleint.
Een te hoge dosis kaneel kan misselijkheid, hoofdpijn of hartkloppingen veroorzaken.
Kaneel heeft antibacteriële eigenschappen, net als honing. Kaneel is daardoor goed om een beginnende verkoudheid en keelpijn. Grappig weetje: door de antibacteriële werking blijft eten waar kaneel doorheen zit iets langer goed.
Neem twee eetlepels kaneelpoeder en 1 theelepel honing in een glas lauw water en drink dit 3 keer daags, 7 dagen lang. Het valt de bacteriën in de blaas aan en kan de infectie verminderen/genezen.
Hele specerijen – denk: steranijs, komijnzaad, kaneel en kardemom – kun je langer bewaren, zo'n acht tot tien maanden om precies te zijn. Wil je dus langer genieten van optimale smaak? Haal deze dan.
Je thee op smaak brengen met honing is een stuk gezonder dan met suiker. Maar dan moet je de thee wel eerst even laten afkoelen. In tegenstelling tot gewone tafelsuiker bevat honing waardevolle vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, kalium en ijzer.
Kaneelthee is goed voor je spijsvertering
Je speeksel en maagzuurproductie wordt gestimuleerd, wat een gunstige werking heeft op de voedselvertering. Bij een opgeblazen gevoel, obstipatie of juist diarree kan kaneelthee ook goed helpen. Kaneel thee helpt je darmritme te reguleren.
Kaneel werd tot in de vroegmoderne tijd een heilzame werking toegeschreven bij hoesten en verkoudheid, en werd bovendien gezien als goed voor de maag, laxerend en diuretisch. Tegenwoordig wordt in de geneeskunde ook gediscussieerd over een bloedsuikerverlagend effect in vroege stadia van diabetes.
Kaneelthee maken
Overgiet een volle theelepel kaneel stukjes met een kop kokend water en laat 3-7 minuten trekken als thee. Kaneel heeft van een nature een zoete smaak dus een zoetstof toevoegen is niet nodig.
Twee soorten kaneel, twee oorsprongen
Maar Ceylon kaneel (ook wel 'echte kaneel' genoemd) komt van een andere boom, uit een ander gebied, heeft een andere kleur, structuur en vorm en geeft je gerechten een andere smaak dan cassia. Behoorlijk wat verschillen dus. Beide soorten komen van de kaneelboom, de Cinnamomum.