Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met
Als u geen toegang meer hebt tot uw WhatsApp-account en anderen wel berichtjes uit uw naam krijgen, is uw account overgenomen. Cybercriminelen hebben de code die hiervoor nodig is ontfutseld via een chatgesprek, sms of via de voicemail van uw telefoon.
WhatsApp gebruikt end-to-end versleuteling wanneer je chat met een andere persoon via WhatsApp Messenger. De end-to-end versleuteling zorgt ervoor dat alleen jij en de persoon met wie je communiceert, kunnen lezen of beluisteren wat er is verzonden en niemand anders, zelfs WhatsApp niet.
Wat doen oplichters met mijn gehackte WhatsApp-account? Oplichters kunnen uw WhatsApp-contacten een bericht sturen vanuit uw naam. Vaak vragen ze uw WhatsApp-contacten om geld over te maken, omdat u zogenaamd in een financiële noodsituatie zit. Dit noemen we de vriend-in-noodfraude.
Ze kunnen zelfs zelfs WhatsApp-accounts kapen of stemgeluid van de bekende afspelen. Oplichting via WhatsApp is een veel voorkomende vorm van online criminaliteit. Het was in 2020 al veel in het nieuws was, maar de Fraudehelpdesk meldde meer dan 8000 gevallen in 2021.
U krijgt te horen dat anderen gebeld worden vanaf uw nummer maar u weet zelf van niets. Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan.
Onbekende nummers
Om iemand via WhatsApp een bericht te sturen, moet je het telefoonnummer van die persoon hebben. Wees dus extra alert wanneer je ineens wordt geappt door een (voor jou) onbekend nummer. Wellicht slingert jouw nummer op het internet rond en is deze zo in handen van een spammer/scammer terechtgekomen.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
Doe aangifte bij de politie
Ben je slachtoffer van cybercrime, zet je computer of ander apparaat niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie, want het kan bewijsmateriaal zijn. Doe direct aangifte. Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau.
Tekenen dat je bent gehackt kunnen zijn dat je geen toegang meer hebt tot je apparaat of bestanden, het opduiken van programma's of software die je niet herkent of dat je apparaat plots veel langzamer is.
Als je bedrijf wordt getroffen door een hack, kan dit ernstige gevolgen hebben. Je bedrijfsvoering kan stil komen te liggen, er kunnen bedrijfsgegevens weg zijn en er kan reputatieschade zijn als klantgegevens zijn buit gemaakt.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
Oplichters kunnen gemakkelijk telefoonnummers vervalsen. Vertrouw nooit blindelings het telefoonnummer dat je ziet verschijnen. Krijg je telefoon van jouw officiële bankinstelling en stellen zij de vraag om een grote som over te maken naar een andere rekening omdat jouw rekening niet meer toegankelijk is?
Als iemand dan dus toegang heeft tot je telefoonnummer door simswapping of je simkaart te stelen, kan iemand op die manier dus ook toegang krijgen tot dat soort accounts. Ook hierbij is het voor criminelen wel van belang dat ze extra informatie hebben.
U wordt gebeld door een nummer dat echt lijkt, maar het is nagemaakt. Als ontvanger heeft u dat niet snel door. Op deze manier misbruik maken van een bekend telefoonnummer wordt spoofing genoemd.
Controleer datalekken.
Check met enige regelmaat of je data onderdeel zijn van een bekend lek. Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com , scatteredsecrets.com en politie.nl/checkjehack. Ook steeds meer wachtwoordmanagers waarschuwen als je wachtwoorden gelekt zijn.
Computersystemen kunnen op verschillende manieren worden gehackt, zoals via virussen en andere malware. Als u dus naar gecompromitteerde websites gaat of onbeveiligde wifi-netwerken gebruikt, met name zonder sterke antivirussoftware, is het risico dat u gehackt wordt erg groot.