Als je de mogelijkheid hebt om glas te spoelen dan is ongeveer 2,5 glas per persoon per uur nodig. Indien je niet kan spoelen adviseren wij te rekenen met ongeveer 3 glazen per persoon, per uur.
Een voorbeeld: Je bent jarig en nodigt 50 mensen uit om je verjaardag te vieren. Je verwacht dat er 25 bierdrinkers zullen zijn (punt 1). Je vrienden zijn niet vies van een biertje en het wordt een party waar gedanst wordt, dus je schat de gemiddelde bierconsumptie op 8 biertjes per persoon (punt 2).
U geeft een feestje voor 40 personen. Normaal is ongeveer de helft van de gasten bierdrinker, dus in dit voorbeeld 20 personen. Dit voorbeeld volstaat dus met 1 fust van 50 liter en eventueel 1 fust van 20 of 30 liter op reserve.
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per deelnemer voor een receptie of drankfeest. Daarna is dat gemiddeld twee drankjes per persoon. Voor een ontvangst met koffie en thee of een koffiepauze neem je als richtlijn anderhalf kopje per persoon.
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger. Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
Makkelijke regel: reken 3/4 fles wijn per persoon
Zo zit je altijd goed.
Hoeveel drank voorzie je per persoon? Algemeen kunnen we stellen dat je voor het eerste uur best 3 drankjes per persoon voorziet. Daarna reken je 2 drankjes per gast per uur. Als je feestje bijvoorbeeld 4 uur duurt, voorzie je 9 drankjes per persoon.
Een feest van 50 personen van 3 uur met een consumptie prijs van €2,50 komt dus op €375,-.
- Tijdens een diner drinken de gasten per gang gemiddeld 1 glas wijn. Het hoofdgerecht is goed voor gemiddeld 1,5 glas. Bij een dinertje met 4 gangen, wordt dus gemiddeld 4,5 glas per persoon gedronken. En tijdens een feestje dat 3 uur duurt, moet je rekenen op 7 drankjes per persoon.
Borrel: 2,5 glazen per persoon per uur. Receptie: 2 glazen per persoon per uur. Diner/buffet: 2 glazen per persoon per uur. Feest: 2-5 glazen per persoon per uur (zie kopje hierboven).
Voorzie witte en rode wijn. Hoe lekker de bubbels ook zijn, sommige gasten zullen een glaasje wijn verkiezen. Hierbij mag je rekenen op 1 fles rode wijn per 4 gasten (zo'n 2 glazen per fles per persoon) en 1 fles witte wijn per 6 gasten. Als je een cocktail wilt schenken voorzie je best ongeveer 1 liter per 4 gasten.
De lever verwerkt gemiddeld 7 gram alcohol per uur. Een glas wijn of bier bevat gemiddeld 10 gram alcohol . De lever heeft hier 1 tot 1,5 uur voor nodig om een standaardglas te verwerken. Drink je op een avondje uit 6 glazen, dan heeft je lever ongeveer 9 uur nodig om de af te breken.
Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.
Als gemiddelde drankverbruik kan je uitgaan van circa 2,5 tot 3 drankjes per persoon per uur. Bij hele beschaafde drinkers ligt het gemiddelde op circa 1,5 drankje per uur. Bij de echte doordrinkers kunt u uitgaan van gemiddeld 5 drankjes per uur. Dit is een gemiddelde!
Mannen drinken dan gemiddeld 1,6 glazen per dag. Bij vrouwen is dat net geen vol glas (0,9) per dag. Jonge mannen van 18-25 jaar drinken het meest; 94 procent drinkt wel eens alcohol, gemiddeld 1,8 glazen per dag.
Diner op de planning, je alcoholgebruik bijhouden of gewoon nieuwsgierig? Dan heb je je misschien wel eens afgevraagd: hoeveel glazen wijn zitten er in een fles? Als je een 'normale wijn' drinkt, is het algemeen geaccepteerde antwoord zo'n 5-6 glazen wijn per fles.
Het advies is om voor wijnen te gaan die niet te zuur zijn en ook niet te zwaar op de maag vallen. Denk daarbij voor witte wijnen aan, een Italiaanse Grillo, een Zuid-Franse Sauvignon Blanc of een Oostenrijkse Rivaner. Natuurlijk past een een Chardonnay ook altijd. De allemans vriend wordt altijd lekker gevonden.
Als vuistregel kun je aanhouden dat je close family en beste vrienden een bedrag tussen € 50 en € 150 geeft. Over het algemeen geef je wat je op een bruiloft kost. Overige vrienden en familie kun je tussen € 30 en € 60 geven. Voor collega's en kennissen kun je uitgaan van een bedrag tussen € 20 en € 40.
Als avondgast kun je uitgaan van het principe dat je betaalt wat jij als gast kost. Als avondgast zal dat ongeveer tussen de 20 en 40 euro zijn. Een trouwlocatie gaat er vanuit dat een gast 2,5 drankje per uur drinkt, als jij als avondgast 4 uur op een bruiloft bent, dan komt dat grofweg neer op 20 tot 40 euro.
Warm bittergarnituur met diverse sauzen
De hapjes worden geleverd in een box met schaal. Wij raden meestal zo'n 4 hapjes per persoon aan.
Bij feesten ga je uit van een bar per 100 à 150 personen (met een ober per 50 gasten) en een eetbuffet per 50 personen. Serveer je dranken vanaf plateaus? Dan is een ober per 40 gasten voldoende. Voor een dinerbuffet reken je een ober per 20 gasten; bij een zittend diner wordt dat een ober per tien gasten.
100 gasten is een mooi uitgangspunt om een globaal idee van kosten te krijgen. Als de gastenlijst vervolgens groeit, dan kun je eenvoudig je begroting daarop aanpassen. Gemiddeld genomen kosten recepties voor 100 personen ongeveer € 5.000 tot € 10.000.