Want behalve aanzienlijk minder suikers, bevat alcoholvrij bier belangrijke bouwstoffen die frisdrank zoals cola of sinas, niet bevatten. Zo zit er in alcoholvrij bier calcium, fosfor, magnesium (dat krampen na het sporten kan voorkomen) en zelfs een aantal belangrijke vitamines (vitamine B).
Ja, alcoholvrij bier is een gezondere keuze dan bier met alcohol. Met het drinken van alcoholvrij bier krijg je vrijwel geen alcohol en ook minder calorieën binnen. Het is ook een veiligere keuze als je nog moet autorijden of fietsen of als je zwanger bent.
Dus wil je gewicht kwijt, is het een betere optie, maar de beste optie is natuurlijk water. Enkele voorbeelden: Brand weizen (45 kcal / 100 ml) vs brand weizen 0.0 (23 kcal / 100 ml) Palm (46,4 kcal / 100 ml) vs palm 0.0 (26 kcal / 100 ml)
Net als bier dat alcohol bevat, kan alcoholvrij bier positieve effecten hebben op hart en bloedvaten. Twee onderzoeken suggereren dat polyfenolen daarin een rol kunnen spelen.
Het is natuurlijk overduidelijk dat alcoholvrij bier gezonder is dan gewoon bier. Niet alleen voor je lever, ook voor de stofwisseling in je lichaam is een drank zonder alcohol beter. Omdat je lichaam alcohol niet kan opslaan en het als een giftige stof ziet, krijgt het voorrang op alle andere voedingsstoffen.
Alcoholvrij bier wordt dan teveel in verband gebracht met alcoholhoudend bier (de smaak, het flesje, het glas). Hierdoor kan de zucht naar (dit wordt soms ook trek in alcohol genoemd) alcohol worden versterkt waardoor terugval een groot risico wordt. Voor sommige mensen maakt dit het stoppen extra moeilijk.
Als je voor de meest gezonde keuze wilt gaan, kan je het beter gaan voor een biertje zonder alcohol dan frisdrank. Per 100 milliliter vind je in een gemiddeld 0.0 procent bier 26 calorieën terug. Daartegenover staat cola met 41 calorieën en sinas met 42 calorieën.
Want behalve aanzienlijk minder suikers, bevat alcoholvrij bier belangrijke bouwstoffen die frisdrank zoals cola of sinas, niet bevatten. Zo zit er in alcoholvrij bier calcium, fosfor, magnesium (dat krampen na het sporten kan voorkomen) en zelfs een aantal belangrijke vitamines (vitamine B).
Wijn met alcohol bevat 82 tot 96 kcal per 100 ml, afhankelijk van het type wijn, terwijl alcoholvrije wijn 18 kcal per 100 ml bevat. Wat calorieën betreft zijn alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn dus gezondere alternatieven.
Alcoholvrij bier heeft dezelfde invloed op het beloningseffect in de hersenen als bier waar wel alcohol in zit, blijkt uit onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR).
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Alcoholvrij bier bevat veel minder suiker (en kilocalorieën) dan frisdrank en daarom is alcoholvrij bier een gezondere keuze dan frisdrank. Als je dus moet kiezen tussen gewoon bier, alcoholvrij bier en frisdrank dan lijkt alcoholvrij bier in ieder geval de gezondste keuze.
Na een alcoholvrije periode zag hij zijn bierbuik steeds meer slinken. Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum kan deze dringende vraag beantwoorden. "Je kan van een heleboel eten en drinken een buikje krijgen. Van bier krijg je een bierbuik en van alcoholvrij bier kan dan ook."
Als je stopt met drinken heb je geen katers meer. Je staat niet op met hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid na een avond drinken. Je bent vrolijker en voelt je fitter. En dan werk, studeer en sport je ook een stuk makkelijker en met meer plezier!
0.0 bier 3: Alcoholvrij speciaalbier: Sportzot 0.4
Biertip nummer 3 is een speciaalbier: Sportzot. In tegenstelling tot de twee andere biertjes zit er in de Sportzot een heel laag alcoholpercentage. Omdat het percentage onder de wettelijke grens van 0.5% zit mag het bier wel alcoholvrij genoemd worden.
Volgens de Nederlandse wetgeving mag je bier alcoholvrij of malt noemen als er maximaal dan 0,1% alcohol in zit. Dit is vergelijkbaar met een rijpe banaan. In vruchtensap kan zelfs nog 0,5% alcohol zitten. Als er op het bieretiket 0.0 staat, betekent dat dat er afgerond 0.0% alcohol in het bier zit.
Bier is een goede remedie tegen nierstenen
Dan is het drinken van bier (of wijn) een goede remedie. Een onderzoek toonde namelijk aan dat je tot 41 procent minder kans hebt op nierstenen als je bier drinkt. Op die manier is een glas bier tijdens het avondeten aan te raden!
Heineken heeft nog maar kort alcoholvrij bier in het assortiment. Toch scoort Heineken 0.0 hoge ogen. Net als het biologische Budels 0,0% komt hij als lekkerste uit de smaaktest. Beide komen aardig in de buurt van echt pils.
Volgens de Nederlandse Warenwet is het de regel dat het alcoholvrij mag heten als er niet meer dan 0.1% alcohol in zit. In het buitenland is dit 0.5%. Het is wel zo dat als er 0.0% op het flesje staat er daadwerkelijk ook niks in zit.
De nieuwe generatie alcoholvrije bieren worden gebrouwen als normaal bier. Daar wordt een extra stap aan toegevoegd: het de-alcoholiseren." Dit betekent dus dat er een extra productiestap toegevoegd wordt waardoor het automatisch duurder wordt.
Die hoeveelheid bier is te vergelijken met ruim twee glazen wijn: 260 kcal als je rood drinkt en 330 kcal voor rosé en wit. Een caloriebewuste drinker, voor wie beheerst en smaakvol genieten boven gedachteloos slobberen gaat, kan dus met een gerust hart een bier genieten en de wijn laten staan.
Vanaf 1 januari 2024 gaat de belasting (de zogenoemde verbruiksbelasting) op alcoholvrije dranken, zoals frisdrank en alcoholvrij bier omhoog. Deze dranken worden dan duurder, zodat mensen eerder kiezen voor gezondere dranken, zoals water. De verbruiksbelasting op mineraalwater wordt vanaf 1 januari 2024 afgeschaft.