Er zijn meerdere metingen nodig om te kunnen zeggen of u echt een hoge bloeddruk heeft: 2 of 3 metingen op dezelfde dag en ook nog eens op meerdere dagen binnen enkele maanden. Als bij deze metingen de gemiddelde bovendruk 140 is of hoger dan spreken we van hoge bloeddruk.
Een bloeddrukmeting duurt meestal 1 á 2 minuten. In sommige gevallen wordt de meting drie of vier keer achter elkaar uitgevoerd, van deze metingen wordt dan het gemiddelde aan u getoond. Een dergelijke functie vergroot de nauwkeurigheid van een bloeddrukmeting. Dit komt omdat de druk altijd (iets) schommelt.
Het is niet nodig om tussen twee metingen 1 minuut te wachten. Bij een groot verschil tussen de eerste en de tweede meting is het verstandig door te meten totdat twee opeenvolgende metingen niet meer dan 5 mm Hg systolisch of diastolisch van elkaar verschillen.
Minimaal drie metingen
Dan kunt u zelf bepalen hoe vaak u uw bloeddruk meet: dit mag twee keer per dag, maar kan ook één keer per week. Makkelijk uw eigen bloeddruk meten doet u met een bloeddrukmeter van Bloeddrukmeterswebshop.nl. Hoe vaak u uw bloeddruk ook wilt meten; u kunt altijd wel even de tijd vinden!
Je bloeddrukwaarden zijn van allerlei zaken afhankelijk, zoals het tijdstip van de meting, je voeding en je lichaamsbeweging. Ook medicijnen kunnen invloed hebben op de waarden. Meestal is je bloeddrukwaarde in de middag hoger dan in de avond of ochtend.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
U heeft een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft. Bij mensen boven de 70 jaar is in rust een bovendruk van maximaal 150 nog gezond. De oorzaak van een te hoge bloeddruk wordt meestal niet gevonden. Wel hebben oudere mensen er vaker last van dan jonge mensen.
Dagelijkse schommelingen
De bloeddruk schommelt gedurende de dag. In de ochtend en avond is de waarde vaak wat lager dan 's middags. Ook stijgt de bloeddruk als u beweegt of praat of uw stemming verandert.
Grote schommelingen in de bloeddruk kunnen wijzen op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een onderzoek onder 2.814 mensen die medicijnen gebruiken tegen een hoge bloeddruk, uitgevoerd door de University of Alabama en gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.
Meet aan de arm die je het minst gebruikt: als je met rechts schrijft, dan meet je aan de linkerarm. Ontbloot je bovenarm: stroop de mouwen van dunnere kleding op, een vest of trui kun je beter uittrekken. De bloeddrukband moet ter hoogte van je hart zitten, dit is ongeveer 2 centimeter boven de elleboog.
Wat is een hoge bloeddruk? Door het pompen van uw hart is er een bovendruk (samenknijpen van uw hart) en een onderdruk (ontspanning van uw hart). Uw bloeddruk schommelt. Overdag is deze wat hoger en 's nachts wat lager.
Maar tot die meetregels behoort ook: niet praten! Het dalen van de bloeddruk mag immers niet onderbroken worden. Als u tijdens de meting praat, zult u merken dat dit de meting wel degelijk beïnvloedt en dat de manchet steeds opnieuw wordt opgepompt, zoekend naar een nieuw ijkpunt in de bloeddruk.
Je hebt een lage bloeddruk als de bovendruk lager is dan 90 of de onderdruk lager is dan 60. Bij een bovendruk tussen 120 en 140 heb je een normale bloeddruk. Houd wel je bloeddruk in de gaten. Je kans op hart- en vaatziekten neemt toe als je bloeddruk richting de 140 gaat.
Zorg ervoor dat u de bloeddruk meet voor of minimaal 1 uur na u heeft gegeten, gedronken of gerookt, en voordat u uw medicatie heeft ingenomen. 3. De manchet dient te worden aangebracht om de ontblote bovenarm. Zorg ervoor dat het onderste gedeelte van de manchet op 3 cm boven uw elleboog wordt geplaatst.
De bloeddruk stijgt 's morgens bij het ontwaken en daalt in de loop van de dag. Aan het einde van de dag stijgt deze weer wat. De bloeddruk stijgt tijdens het sporten of bij stress, heftige emoties of pijn. Dit zijn normale fysiologische variaties omdat de hersenen, spieren en organen extra zuurstof nodig hebben.
In de ochtend en avond is de bloeddruk over het algemeen lager dan op de middag. Ook stijgt de bloeddruk tijdens bewegen, praten of emoties. “Een goede bloeddruk is belangrijk om de hart- en vaten gezond te houden.”
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
Een hoge bloeddruk is voor gezonde ouderen niet schadelijk. Sterker: hoe hoger hun bloeddruk, hoe langer ze leven. Hoge bloeddruk geldt als de bekendste risicofactor voor hart- en vaatziekten. De dood kan er jaren door naar voren schuiven.
Het lichaam moet meer bloed rondpompen naar de spieren, die zuurstof nodig hebben, waardoor de hartslag stijgt. Na de inspanning daalt de bloeddruk. Meestal duurt die daling vier tot tien uur, maar soms wel tot 22 uur na de inspanning.
Over het algemeen voel je niet dat je een hoge bloeddruk hebt. Je ervaart dus geen duidelijke klachten. Maar ook al merk je er niets van, op de langere termijn is een hoge bloeddruk wel degelijk schadelijk voor het lichaam. Een hoge bloeddruk is namelijk een risicofactor voor hart- en vaatziekten.
Alcohol verhoogt de bloeddruk vanaf 2 glazen per dag. Het advies is om geen alcohol te drinken, of als je toch wilt drinken niet meer dan 1 glas op een dag te drinken.
Water drinken is goed voor de bloedsomloop. Hierdoor blijven er minder schadelijke stoffen in je bloed zitten. Deze schadelijke stoffen kunnen zorgen voor een hoge bloeddruk. Water drinken kan dus echt de bloeddruk verlagen!
Een hoge bovendruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten méér dan een hoge onderdruk.
De consumptie van vijf of meer porties yoghurt per week in het kader van een evenwichtige voeding wordt geassocieerd met een daling van het risico op hoge bloeddruk.