Honden beseffen dus zeer goed dat ze op dat moment grappig zijn. Uiteraard zal de humor van de hond wel nooit erg veelzijdige vormen aannemen. De complexe aard van de humor van de mens valt niet te evenaren. Maar toch kunnen we er dus van uitgaan dat honden wel degelijk over een soort gevoel voor humor beschikken!
Uit een recentelijk gepubliceerde literatuurstudie blijkt dat veel meer dieren lachen dan over het algemeen werd aangenomen. Volgens de studie van de Universiteit van California is van minstens 65 diersoorten vastgesteld dat ze lachgeluiden maken, inclusief de mens.
'Een hond kan zich niet schuldig voelen. Veel waarschijnlijker is het dat hij een situatie leert te associëren met het krijgen van straf', stelt Schilder.
Honden kunnen allerlei soorten gevoelens ervaren zoals liefde en affectie, maar ze ervaren geen gevoelens zoals schuld (ook al lijkt het soms wel zo en vinden we op youtube tientallen filmpjes van “zich schuldig voelende honden” die bijvoorbeeld een schoen of een meubelstuk hebben stuk gemaakt) of complexere gevoelens ...
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Honden zullen niet zozeer hun baasje missen, maar eerder de gewoonten die ze hadden. Dat wil niet zeggen dat hij/zij niet blij gaat zijn om je terug te zien. Honden worden onmiddellijk blij wanneer ze mensen en geuren herkennen. Je hond zal dus niet snel ongelukkig zijn in een hondenhotel.
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben. Het vervelende is alleen dat mensen op dat moment zo gefrustreerd zijn dat ze eigenlijk de excuses van de hond niet meer zien of niet willen aanvaarden.
Je hond geeft je kusjes
Dit doet je hond als een teken van vriendschap, affectie en liefde. Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…” Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid.
Bezitterig gedrag is een signaal dat vaak voorkomt bij een hond die jaloers is. Een hond kan bezitterig gedrag vertonen over veel verschillende dingen, zoals het territorium, speelgoed, voedsel of het hondenbaasje. Een hond kan, wanneer jaloers gedrag optreedt, agressief of angstig reageren.
Nieuw onderzoek wijst erop dat honden wel degelijk weten wanneer we verdrietig zijn. En dat ze vervolgens ook de behoefte voelen om hun medeleven te tonen. De onderzoekers verzamelden achttien honden en hun baasjes. De honden waren van verschillende leeftijden en verschillende rassen.
Wat blijkt? Honden kunnen gedachten lezen. Nou ja, soort van. Sowieso hebben ze al snel door of de persoon die hun baasje benadert een goed of een slecht iemand is, zo wijst onderzoek aan de universiteit van Marseille uit.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Zeker 65 diersoorten kunnen lachen, waaronder mensapen, vossen, koeien en vogels. Vrijwel de meeste diersoorten lachen volgens de onderzoekers zacht en onopvallend, zoals de korte piepjes van de rat of het gegrinnik van de mensaap.
Dieren gebruiken van alles om een boodschap over te brengen: geuren, geluiden, lichaamshouding, gebaren, gelaatsuitdrukking, aanraking en smaakzin. Partners, soortgenoten, en roof- en prooidieren kunnen elkaar op die manier wel vaak verstaan.
Elke dag maken andere dieren, net als mensen, heel veel verschillende soorten keuzes, zoals wat ze willen doen, waar ze willen zijn, met wie, etc.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Hij kan misschien niet terug praten. Maar volgens wetenschappers van de Amerikaanse Emory University snapt hij wél wat je zegt. De onderzoekers concluderen dat honden het gesproken woord op dezelfde manier verwerken als wij mensen. In hetzelfde deel van de hersenen.
Pootje laten rusten op je hand
Honden hebben meerdere manieren om duidelijk te maken dat ze met je willen spelen, het is dan ook erg belangrijk voor ze! Ook wanneer ze hun pootje laten rusten op je hand vragen ze je om met ze te spelen.
Een hond kan jou helaas niet vertellen dat hij gelukkig is. Toch kun je aan de lichaamstaal van een hond duidelijk zien wanneer hij gelukkig is, namelijk als hij oogcontact met je zoekt en blij kwispelt. Dit is echter een momentopname. Wij noemen dit dan ook eerder 'blij' dan 'gelukkig.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Het op de rug liggen en/of het laten lopen van een plasje zijn 'deemoedgebaren'. Het heeft alles te maken met het vertonen van de lichamelijke kwetsbaarheid. Dit gedrag is soortspecifiek, wat betekent dat het aangeboren gedrag is.
Slecht eten, veel blaffen, onrustig worden, binnen poepen: allemaal dingen die erbij kunnen horen. Het gebeurt ook wel dat een hond dagenlang bij de deur wacht op het baasje. Ook katten kunnen op hun manier rouwen.