Draadloos opladen zorgt er in veel gevallen voor dat je Android- of iOS-apparaat warmer wordt dan normaal. Dit geldt dus ook voor je tablet. Zoals eerder gesteld gaat zo'n twintig procent van de energie verloren, en in de 'slechtste' gevallen zelfs vijftig procent. Dat verlies wordt omgezet in hitte.
Met draadloze opladers wordt het tussentijds even opladen of even bijladen gemakkelijker omdat je je telefoon even een paar minuten op een oplaadpad of houder kunt plaatsen terwijl je gewoon verder gaat met wat je aan het doen was.
Een telefoonhoesje kan het draadloos opladen verstoren.
Dit is omdat de telefoon goed contact moet maken met de oplader om draadloos te kunnen opladen. Als je telefoonhoesje te dik is, is er niet genoeg contact. Voor Apple kun je speciale MagSafe hoesjes gebruiken, die ongeacht de dikte toch draadloos opladen toestaan.
Draadloos opladen is bijna altijd langzamer dan bedraad opladen. Met een draadloze snellader laad je jouw toestel een stuk sneller op dan met een standaard draadloze oplader.
Kort samengevat: Als u een draadloze oplader wilt kopen, is de output van de lader het belangrijkst. Hoe hoger de output, hoe sneller uw toestel zal laden. Daarnaast bepaalt het aantal en de grootte van de laad-spoelen in de oplader hoe precies u het toestel op de lader moet leggen.
De EP-P2400 is Samsungs officiële draadloze lader en voldoet prima. Het is een compact apparaat dat niet te veel kost en precies doet wat ie moet doen. Uiteraard kun je er smartphones van een ander merk ook mee vullen.
Welke Samsung smartphones kunnen draadloos opladen? Sinds de Samsung S6 zijn alle telefoons uit de Galaxy S en de Galaxy Note reeksen draadloos oplaadbaar. Tussen bijvoorbeeld je S23 draadloos opladen of je S22 draadloos opladen zit verder geen verschil.
Een draadloze snellader laadt je toestel sneller op dan een standaard draadloze oplader. Om draadloos op te laden is een compatibele smartphone vereist. De draadloze opladers van Samsung uit de Galaxy S serie zijn hiervoor geschikt (vanaf de S6). Dus ook de Galaxy S22, Galaxy S22+ en Galaxy S22 Ultra.
Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik. Gelukkig hebben nieuwere opladers hier wel minder last van dan oudere modellen.
Je hebt niet per se de originele oplader nodig
Al onze opladers zijn veilig en beschadigen je batterij niet. Goedkope opladers van Chinese stuntsites kunnen wel slecht zijn voor je batterij, dus koop altijd bij een betrouwbare partij.
Je voorkomt brandgevaar
Vooral bij niet-originele opladers kan dit ontstaan, doordat de oplader snel erg warm kan worden. Daarnaast zijn de onderdelen vaak minder goed geïsoleerd, waardoor de hitte niet weg kan.
Alle Apple iPhone 14, 13 en 12 modellen hebben MagSafe ondersteuning. Dankzij een magneet in je iPhone klik je speciale MagSafe accessoires, zoals draadloze opladers, gemakkelijk vast op je toestel. Met een 15 watt Apple MagSafe oplader laad je jouw iPhone bovendien extra snel op.
Wil je jouw iPhone draadloos opladen? Laad je iPhone 14 op met een draadloze oplader, zonder gedoe met rondslingerende kabels.
Niet alle smartphones ondersteunen draadloos opladen. Op dit moment zijn dat vooral de duurdere modellen, zoals iPhones vanaf iPhone 8, de Samsung S-serie vanaf de S6 en toptoestellen van OnePlus. Als je een geschikte smartphone hebt, hoef je er alleen nog een draadloze oplader bij te zoeken.
Je hebt een iPhone 8 of nieuwer nodig. De iPhone heeft een ingebouwde draadloze oplaadfunctie waarmee het apparaat op een eenvoudige en intuïtieve manier kan worden opgeladen. Je iPhone werkt met Qi-gecertificeerde opladers die beschikbaar zijn als accessoires en in auto's, cafés, hotels, luchthavens en meubilair.
Een draadloze telefoon maakt verbinding met een basisstation. Aangezien het om een draadloze verbinding gaat, wordt het signaal door de lucht verzonden. Omdat het basisstation niet weet waar de handset zich bevindt, wordt het signaal als het ware rond gezonden.
Draadloos opladen duurt langer
De S21-serie laadt op deze manier op met maximaal 15 Watt. Dat is dus een stuk langzamer dan bedraad (25 Watt), waardoor de methode vooral interessant is als je geen haast hebt. Bijvoorbeeld omdat je je toestel 's nachts oplaadt. De S20-serie laadt draadloos overigens ook met 15 Watt op.
De capaciteit van iPhones voor draadloos opladen bedraagt maximaal 7,5 watt en Android-toestellen kunnen afhankelijk van de telefoonmaker tot 15 watt aan.
Draadloos opladen werkt via elektromagnetische spoelen. Eentje zit in de oplader, eentje in je smartphone. Zodra je deze spoelen op elkaar legt, gaat de energie van de een naar de ander. Hoppa, je Samsung wordt opgeladen!
Het grootste voordeel van Apples eigen oplader is dat het gemaakt is voor een specifieke reeks telefoons. De 20 Watt usb-c-oplader van Apple sluit bijvoorbeeld naadloos aan op de specificaties van de iPhone 12. Zo haal je met zekerheid de maximale oplaadsnelheid.
Draadloze opladers van andere merken laden je toestel wel op, maar dat duurt 3 tot 4 uur. Met de juiste OnePlus lader laad je jouw toestel in 60, 40 of zelfs 30 minuten volledig op. Het verschilt per OnePlus toestel welke draadloze oplader je nodig hebt.
Het is niet nul, maar of het veel of weinig is hangt van je milieubewustzijn af. Electriciteitskosten van de adapter zonder telefoon: €13 - €30,- per jaar. Anders gezegd: als je de adapter in het stopcontact laat zitten gaat ca. 30% van de elektriciteit verloren.