Wat heeft de meeste indruk op je gemaakt in het afgelopen jaar? Wat is de mooiste plek waar je ooit bent geweest? Zou je de wet overtreden om een vriend te redden? Wat zou je ouders verrassen als ze dat over je horen?
In welk boek of welke serie zou je willen leven? Als je de beste ter wereld zou kunnen zijn in iets, wat zou dat dan zijn? Wat is je favoriete kamer bij jou thuis? Wat is het vreemdste dat je ooit hebt gegeten?
Zou je liever altijd zeggen wat je denkt of nooit meer spreken? Zou je liever kunnen vliegen of onzichtbaar zijn? Zou je liever in een wereld leven waar het altijd sneeuwt of altijd regent? Zou je liever overal naartoe kunnen teleporteren of gedachten kunnen lezen?
“Wat als”-vragen zijn een belangrijk onderdeel van leren weerbaarder te worden. Ze betekenen dat je zelf gaat nadenken over hoe situaties ontstaan en wat je kunt doen om er weer uit te komen. Maar soms leiden ze de aandacht juist af van het echte probleem. Daarom is het belangrijk ze op de juiste manier te gebruiken.
Een domme vraag is een vraag waarop geen antwoord gegeven kan worden, of een vraag waar het antwoord voor zich spreekt of een vraag waarmee de domheid van de ander aangetoond wordt. Voorbeelden van domme vragen zijn: Waar in Azië ligt Nederland? Hé, zit jij ook in deze trein?
Denkvragen zijn filosofische vragen. Daarbij kijk je anders tegen de klassieke indeling van open en gesloten vragen aan. Leerlingen moeten bij een dialoog of een filosofisch gesprek altijd uitleggen waarom ze iets vinden. Alleen dan kan een (filo- sofische) dialoog ontstaan.
Met moeilijke vragen worden zowel (1) vragen bedoeld die lastig zijn om te stellen als (2) vragen die lastig zijn om te beantwoorden. Ook een combinatie kan worden bedoeld: de vraag is dan lastig om te stellen én lastig om te beantwoorden.
Een goed en open gesprek is de beste manier om elkaar beter te leren kennen. Het is daarvoor belangrijk om vooral vragen te stellen en de ander aan het woord te laten. Hoe meer jij luistert naar wat de ander te zeggen heeft, hoe meer je te weten komt over die persoon. Belangrijk is wel dat je actief luistert.
Wees direct en duidelijk als je haar uit vraagt: 'Wil je dinsdagmorgen samen een kop koffie drinken in de stad', is veel duidelijker dan 'zullen we een keer iets doen samen'. En als je helemaal lekker bezig bent maak je het meteen duidelijk dat jij jullie afspraakje als een date ziet.
Wees duidelijk en ga recht op je doel af – In real life: Je kan natuurlijk subtiele hints afvuren, maar je bereikt er meer mee om te zeggen «Ik vind je leuk en ik zou wel een relatie met je willen.» Zo weet de persoon meteen waar die aan toe is en kunnen jullie het er direct over hebben.
Koppels bij wie het goed gaat hebben vooral geloof in elkaar, vertrouwen in de andere, maar ook vertrouwen in 't algemeen, ze hebben een soort basisvertrouwen. En dit basisvertrouwen wordt reeds veel vroeger opgebouwd.
Je hebt een Crush als jij en een andere happner elkaar leuk vinden en jullie allebei op de ❤️ knop hebben gedrukt. Als je een Crush hebt, dan ontvang je een melding en kun je een gesprek met elkaar aanknopen.