Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt.
De pijn van de indalingsweeën voelt als een scherpe, trekkende pijn in je liezen, als steken in je vagina of als menstruatie-achtige krampen in je onderbuik. Vaak kun je het zelf wel merken als je baby ingedaald is. Je hebt weer iets meer ruimte boven in je buik. En je voelt meer druk onderin.
Tijdens alle weeën is je baarmoeder actief en dat voel je in je buik, bekken en vagina. Maar bij sommige vrouwen straalt de pijn door naar de rug of buik. Ook bij rug- en beenweeën krijg je gelukkig ontsluiting. Maar ze kunnen wel pijnlijk zijn!
Dit voelt als een menstruatieachtige pijn in de onderbuik. Vaak is dit onregelmatig. Het komt vaak voor dat vrouwen een aantal weken voor de bevalling last hebben van deze voorweeën. Voorweeën komen vaker voor bij vrouwen die een tweede of volgend kindje krijgen.
De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen.
Het is lastig om te omschrijven wat nu precies een wee is, daarom een globale omschrijving: Een wee is een pijnlijke, steeds terugkerende samentrekking van de baarmoeder. Je buik wordt hierbij hard en je kunt de pijn voelen in je buik, in je rug en soms ook in je bovenbenen.
Wat zijn harde buiken en wat zijn nu weeën? Bij een wee trekken de spieren van je baarmoeder flink samen. Dit kunnen hele lichte weeën zijn die je nauwelijks voelt zoals bij harde buiken, maar een wee kan ook zeer sterk zijn zoals ontsluitingsweeën en persweeën.
Bij begin weeën kan het af en toe een beetje “borrelen”, voelen als een harde buik of een kleine kramp. Je kunt nog prima een stofzuiger door het huis halen, even de andere kinderen naar school brengen of een boodschap doen 😊. De eerste echte weeën komen regelmatiger dan harde buiken of oefenweeën.
Tijdens de latente fase is het belangrijk zoveel mogelijk te ontspannen en afleiding te zoeken. Lukt het je nog om tussen de weeën door een beetje te slapen, doe dat vooral. Hoe meer je ontspant, hoe meer oxytocine je aanmaakt.
Op zich verschillen vroegtijdige weeën niet van weeën rond de uitgerekende datum. Vaak zijn echte weeën pijnlijk en regelmatig. Ook kan verlies van wat bloed, slijm en/of vruchtwater optreden. 'Harde buiken' zijn geen weeën, maar normale samentrekkingen van de baarmoeder.
Soorten weeën
Meestal doen ze niet echt pijn, maar ze kunnen op menstruatiepijn of darmkrampen lijken. Deze komen onregelmatig en gaan vanzelf weer weg.
En je lichaam schakelt om en maakt zich klaar voor een nieuwe beweging: van openen (ontsluitingsweeën) naar uitdrijven (persweeën). Als de bevalling even stilvalt, dan betekent dat niet dat er iets mis is. Je lichaam is hard aan het werk, ook al is dat aan de buitenkant niet altijd zichtbaar.
De laatste centimeters ontsluiting zijn dan ook vaak het zwaarst en het pijnlijkst, want de weeën komen snel achter elkaar en zijn erg sterk. In de juiste bevalhoudingen en met ademhalingstechnieken zou je het echter kunnen redden zonder medische pijnstilling.
De weeën duren in het begin wellicht nog kort, zo'n 30-40 seconden en bouwen zich op naar een minuut per wee. De latente fase kan en mag lang duren, gemiddeld duurt het zo'n 8 uur als je je eerste kindje krijgt, maar het kan ook 12 uur duren.
Als de weeën beginnen is het tijdsinterval tussen twee weeën ongeveer 10-30 minuten en duurt elke wee ongeveer 40-60 seconden.
Meestal wordt de pijn erger als de ontsluiting toeneemt. De pijn is vooral onder in de buik aanwezig en voelt soms ook als rugpijn. Ook tijdens het persen kan de pijn verschillen. Sommige vrouwen vinden het prettig als ze mee mogen persen, bij andere doet persen juist het meeste pijn.
Je buik komt lager
Of heb je het gevoel dat je beter kan ademen en minder snel buiten adem bent? Dan is je buik waarschijnlijk aan het zakken. Hij wijst meer naar beneden of verandert van vorm. Dat betekent dat de baby in het bekken is ingedaald.
Is het uw eerste kind? Neem dan contact op wanneer de weeën een uur à anderhalf uur om de vier minuten of vaker komen. Bij een volgend kind belt u wanneer de weeën om de vijf minuten of vaker komen, gedurende een uur.
Je lichaam perst mee als er een wee komt. De baarmoeder maakt golvende bewegingen. Bij je eerst kind duur de uitdrijving gemiddeld 45 minuten, maar soms ook ruim 1,5 uur. Bij je tweede of volgende kind verloopt de uitdrijving meestal veel sneller, gemiddeld 20 minuten.
Deze voorwee:en komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Het kenmerkende van voorweeën is dat ze niet in kracht en frequentie toenemen. Maar ze zijn vaak wel al pijnlijk, waardoor je er niet van kan slapen. Voorweeën komen vaker voor bij vrouwen die een tweede of volgende kindje krijgen.
De baby is bezig met de indaling in je bekken en dat gaat soms gepaard met extra harde buiken en eventuele trekpijn in de onderbuik. Soms geeft dat het idee dat de bevalling op gang komt. Je merkt dat het nog niet begonnen is, doordat de indalingsweeën niet sterker worden, maar weer ophouden.
Voetreflexmassage. Een bevalling opwekken kan ook door middel van een voetreflexmassage. Je hebt in je lichaam een aantal drukpunten die mogelijk weeën zouden kunnen opwekken, zo ook in je voeten. Door middel van een voetreflexmassage kan je dus de bevalling opwekken..
De bevalling begint niet altijd met weeën. Ook komen niet altijd de weeën meteen op gang na het breken van de vliezen. Wel is de kans groot dat je weeën krijgt de komende dagen. Er wordt nu dan ook afgewacht of de bevalling zich vanzelf aandient.
Misoprotol-Angusta is een pil met het hormoon prostaglandine. Een vrouw maakt dit hormoon ook zelf aan tijdens de bevalling. Prostaglandine kan de bevalling in gang zetten, maakt de baarmoedermond weker (zachter) en kan weeën activiteit geven.
Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën.