Bij een volledige kernoorlog, als er over en weer meerdere nucleaire aanvallen plaatsvinden, sterven wereldwijd miljarden mensen. Nu is de aarde weliswaar overbevolkt, maar het streven van de mensheid is toch altijd om de dood tegen te gaan.
Mensen en gebouwen in de eerste worden meestal weggevaagd. Die in de laatste kunnen lichte verwondingen oplopen, die meestal niet levensbedreigend zijn. In de gematigde schadezone is het leven het meest precair. De straling blijft, en betonnen constructies en mensen kunnen overleven.
Een onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge schat de kans dit jaar op 1 op 80. Een groepje 'superforecasters' kwam uit op een kans van 0,067 procent in de komende maand (en 0,8 procent voor dit jaar). Een gelauwerd natuurkundige zegt 1 procent per maand.
De luchtdruk van de explosie zal de meeste gebouwen verwoesten en omverwerpen, dus je moet zeker weten dat je er weer uit kunt komen. Ga op de grond liggen met je ogen dicht, je handen onder je lichaam en je mond open als je geen schuilkelder kunt vinden. In het beste geval vind je een kuil in de grond.
Als de Russische president Vladimir Poetin besluit een kernwapen te gebruiken in de oorlog met Oekraïne, dan zal de Verenigde Staten samen met andere NAVO-landen ingrijpen om Russische troepen en hun materiaal te vernietigen.
Rusland zegt tactische kernwapens te gaan plaatsen in Belarus. President Poetin heeft dat bekendgemaakt in een interview dat op de staatstelevisie is uitgezonden. De president wijst erop dat het Kremlin de controle houdt over de kernwapens.
Na de klap ging de seismische schok driemaal de aarde rond. De hitte van de explosie had tot 100 kilometer verderop derdegraads brandwonden kunnen veroorzaken. Afgeworpen boven de Randstad zou dit betekend hebben dat Den Haag en Rotterdam verwoest waren.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Er zijn 4.500 steden op aarde met meer dan 100.000 inwoners. Die zijn dus weggevaagd met 13.500 bommen. Daarbij sterven zo'n 3 miljard mensen. Worden alle bommen op één plek tot ontploffing gebracht dan wordt alles in een radius van 3.000 kilometer verwoest.
Een kernoorlog of atoomoorlog is een oorlog waarbij de twee strijdende partijen kernwapens tegen elkaar inzetten. Een oorlog waarbij beide partijen kernwapens inzetten is er tot op heden (2023) niet geweest.
De vraag is echter of de Iskander-raketten die door Rusland in Belarus worden geplaatst, wel dat bereik van 500 kilometer hebben. Daarmee kan de Poolse hoofdstad Warschau worden bereikt. 'Er zijn ook versies die makkelijk 2.000 kilometer ver kunnen komen.
Het schijnt 2000 keer sterker te zijn dan de atoombom op Hiroshima en Nagasaki. Dus of ze met 1 atoombom Nederland plat kunnen gooien helaas zekers wel. Als die bom op Nederland zou gegooid worden dan is er geen ontsnappen meer aan.
Landen met het aantal aanwezige kernwapens
Rusland – 5138 (aantal tests: 715, recentste in 1990) Verenigde Staten – 5113 (aantal tests: 1054, recentste in 1992) China – 400 (aantal tests: 45, recentste in 1996)
De schokgolf komt na de heldere flits (waar je vooral niet in moet kijken) vaak na een paar seconden of zelfs een minuut, dus blijf even schuilen. Wacht sowieso ruim een uur, zodat de ergste resultaten van de kernbom in hun hevigheid zijn afgenomen.
Wie niet van de kaart is geveegd door een atoombom, doet er best aan te schuilen voor de radioactieve neerslag. Meteen ergens naar binnen, liefst een ruimte zonder vensters.
Voor een waterstofbom van 50.000 kiloton zoals de Tsar Bomba, de krachtigste bom die ooit getest werd, zouden de verwoestingen in een straal van 6000 meter om zich heen grijpen. Bovendien is er het risico van straling. Een atoombom ter grootte van de bom op Hiroshima heeft een dodelijke straal van circa 1,34 kilometer.
Met 5.977 kernkoppen heeft Rusland het grootste nucleaire wapenarsenaal ter wereld. Ter vergelijking: de Verenigde Staten hebben er 5.428, China heeft er "slechts" 350. Rusland heeft er dus een stuk meer dan de andere landen.
Ondanks het feit dat Nederland officieel kernwapenvrij zou zijn, blijken er op de luchtmachtbasis in Volkel nog steeds kernwapens opgeslagen te liggen.
Volgens Russisch parlementslid én voormalig legercommandant Andrey Gurulyov kan de oorlog in Oekraïne nog minstens tot 2027 aanslepen. Of misschien zelfs nog langer.
Er zijn slechts tien landen die echt in vrede leven, dat wil zeggen dat ze niet bij een intern of extern conflict betrokken zijn. Dat zijn Botswana, Chili, Costa Rica, Japan, Mauritius, Panama, Qatar, Zwitserland, Uruguay en Vietnam.
In Groenland is nog nooit een oorlog geweest, wel is er een (Deens) militaire basis gevestigd.
Een groot deel van die hitte gaat dus verloren, maar de rest zorgt in de vorm van twee pulsen voor ellende. De eerste puls bestaat uit ultraviolette straling en blijft een tiende van een seconde bestaan. De tweede puls is echte warmte en veroorzaakt brandwonden en verminderd zicht of blindheid.
Onder nucleaire oorlogvoering (nuclear warfare) wordt verstaan een gewapend conflict waarbij gebruik wordt gemaakt van kernwapens. Een kernwapen (nucleair wapen) is een wapen waarbij de explosie een gevolg is van het vrijkomen van kernenergie door kernsplijting, kernfusie of een combinatie hiervan.
Vladimir Poetin gaat geen nucleair wapen inzetten. Dat zegt luitenant-generaal buiten dienst en oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif in BNR's Big Five.