Aangiftes van diefstal, vernieling of zakkenrollen volgt u via Mijn Politie. Dat is de persoonlijke, vertrouwde online omgeving van de politie. Als u inlogt op Mijn politie ziet u de laatste stand van zaken van uw aangifte.
U kunt ook informatie over uw aangifte, het onderzoek en de eventuele strafzaak vragen bij het Slachtofferloket.
In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Alles wat de politie tijdens zo'n onderzoek doet, bijvoorbeeld een buurtonderzoek, komt op papier. Wanneer je weet wie de mishandeling gepleegd heeft, kan de politie deze persoon aanhouden of uitnodigen op het politiebureau voor een verhoor.
Door aangifte te doen laat je de politie weten dat er een misdrijf is gepleegd. Zij kunnen dan een onderzoek starten naar het strafbare feit. Dit is nodig om de dader te vinden. Ook heb je meer kans op schadevergoeding als je aangifte doet.
Wanneer en hoe kan ik aangifte doen bij de politie? Van ernstige misdrijven moet u aangifte doen bij de politie. Bij andere strafbare feiten bepaalt u zelf of u aangifte doet. Bent u slachtoffer van een klachtdelict, dan kan de verdachte alleen vervolgd worden als u aangifte doet.
Als u na 1 april aangifte doet, proberen wij u binnen 3 maanden een bericht te sturen.
Toch is het slim om aangifte te doen, zeker als je geld terug kunt krijgen. Geen haast: Je kunt tot 5 jaar na afloop van een jaar aangifte doen. Het duurt dan natuurlijk wel langer voor je je geld terugkrijgt. Je kunt heel eenvoudig checken of je geld terugkrijgt: door je belastingaangifte online in te vullen.
Ja, het is strafbaar om een valse aangifte te doen. Het doen van een valse aangifte is een misdrijf en wordt zwaar bestraft. Als de politie erachter komt dat je gelogen hebt bij het doen van een aangifte loop je risico op een gevangenisstraf.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Als je aangifte doet, verzoek je om strafvervolging. Dit betekent dat je wil dat de dader gestraft wordt. Doe je een melding, dan stel je de politie op de hoogte van de situatie.
De politie onderneemt geen actie na mijn aangifte
Zeker omdat u nu niet weet of er iets met uw aangifte is gedaan. De politie is verplicht u informatie te geven over uw aangifte. Als dat niet is gebeurd, dan kunt u hierover bij de politie zelf een klacht indienen.
Politiegegevens inzien
Wilt u de gegevens inzien die de politie over u heeft geregistreerd? Dan kunt u daarvoor een schriftelijk verzoek indienen bij de politie. U vindt een voorbeeldbrief voor inzage in uw gegevens op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.
Kwaadsprekerij wordt ook wel laster genoemd. Laster is een strafbaar feit.
'Verdachte zijn' betekent dat er een (redelijk) vermoeden aanwezig is dat u een strafbaar feit heeft gepleegd. U bent niet altijd een verdachte als de politie bezig is met een onderzoek tegen u. Het is ook mogelijk dat de politie met een opsporingsonderzoek bezig is om een bepaalde zaak uit te zoeken.
U kunt op verschillende manieren aangifte doen bij de politie. Dat kan bijvoorbeeld telefonisch, op het politiebureau of via internet. Op de website van de politie vindt u verschillende misdrijven waarvan u aangifte kunt doen. En op welke manier u dan het beste aangifte kunt doen.
Zittingen voor eenvoudige zaken kunnen een paar minuten duren, terwijl zittingen voor ingewikkeldere zaken enkele uren tot dagen kunnen duren. In sommige gevallen kan een zitting zelfs weken of maanden in beslag nemen.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Als de verdachte wordt vervolgd, krijgen de verdachte en zijn advocaat je aangifte te zien. Je adres en naam zijn dan bij hen bekend.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Uit onderzoek is gebleken dat er in circa 10 - 20 % van de zedenzaken een valse aangifte is ingediend. In de meeste gevallen gaat het dan om een valse aangifte terzake verkrachting, ontucht of seksueel misbruik.
Valse beschuldiging melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Heeft u te maken met smaad en laster. Als iemand u in een kwaad daglicht wilt zetten of wilt 'zwartmaken', dan is de persoon strafbaar op grond van belediging. Dit is anders bij smaad.
Laster is strafbaar gesteld in artikel 262 Sr. Eenvoudige belediging, smaad/smaadschrift en laster zijn zogeheten 'klachtdelicten'. Dat betekent dat degene die aangifte doet uitdrukkelijk de wens moet doen dat de dader van het strafbare feit wordt vervolgd.
De brief wordt in principe gestuurd naar mensen die in het voorgaande jaar elektronisch aangifte hebben gedaan en op verzoek.
De politie mag de brieven niet lezen en ook niet meeluisteren als je met je ouders praat. Je mag niet samen met meerderjarige verdachten (dus ouder dan 18 jaar) naar de luchtplaats of vervoerd worden. Meisjes en jongens zijn ook altijd apart van elkaar.
Soms is belastingaangifte ook verplicht als je geen aangiftebrief ontvangt van de Belastingdienst. Dat is zo als: Je kunt weten dat je belasting moet bijbetalen. Of als je toeslagen ontvangt en meer dan €31.747 (€63.494 als je samen bent) aan bezittingen hebt.